Bilimseverler Chandra X-ray uzay teleskobunu kurtarmak için harekete geçti

Aslan Mert

Centipat
Katılım
14 Temmuz 2023
Mesajlar
1.433
Çözümler
11
Chandra uzay teleskobu; X ışını ışık spektrumunda gözlemleme yapan, dünyanın en güçlü ve alternatifi pek olmayan NASA'ya ait bir uzay teleskobudur.

Bu teleskobun yıllık işletme maaliyeti yaklaşık 70 milyon dolar yani yaklaşık sadece bir adet F-16 savaş uçağının maliyeti kadar olmasına rağmen FY25'de (Mali yıl 25) NASA, bütçe yetersizliği sebebi ile Chandra uzay teleskobuna ayrılan bütçeyi %40 azaltmış olması teleskobun önümüzdeki yazdan itibaren operasyonel faaliyet gösteremeyeceği yönünde endişeler yarattı.

Mali yıl tasarısı henüz Amerikan meclisinden kabul edilmediği için bilimseverler sosyal medyada #savechandra tagleri açarak gündem yaratmaya çalışmanın yanı sıra millet vekillerine ve NASA'ya ulaşarak yeniden bir düzenlemeye gidilmesi yönünde taleplerini iletmeye başladılar.

1999 yılından beri uzayda bulunan teleskop, 2017 senesinde "gravitational waves/kütlesel çekimlerde" de X ışını bulunduğu ve geçen sene de bize en uzak yerde bulunan kara deliğin tespiti gibi çok önemli keşiflere imza atmıştır.

Veritasuim'un bu konuya ilişkin short formatındaki videosu;
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı