BioNTech aşısı olmalı mıyım?

Bu kalp konusunu kornişon turşu ile anlattık, pipetli bardak ile anlattık.

Şu an en güvenilir aşılardan biri. Kafanıza takmaya gerek yok. Kalp konusunun kesinliği yok, sadece ihtimal.
 

Biontech aşısının 2 dozunun, Delta varyantına bağlı hastane yatış riskine karşı %96 koruyucu olduğu gösterilmiş İngiltere'de. Tek doz sonrası koruyuculuk da biraz daha düşük olmakla beraber yine mevcut. 2 doz Sinovac olmuştum ben şahsen henüz ülkede Biontech yokken, geçen hafta bu sebeple 3. dozumu Biontech oldum.
Anamızdan aşıyla doğmadık, bence olmayın.
Ananızdan doğduktan sonra ne kadar ölümcül ve sakat bırakıcı virüsten aşılar sayesinde kurtuldunuz bir bilseniz.
 
Kalpte iltihaba sebep olan şey Covid. Biontech'te de düşük miktarda Covid var. Ayrıca bu sayı Biontech'te çok düşük. Covid geçirdiğinde kalp iltihabı yaşama ihtimalin çok daha yüksek.
Söyledikleriniz kabaca doğru, ama en doğrusu şu:

Kalpte iltihaba sebep olan şey, viral enfeksiyonlar sonrası aktifleşen bağışıklık sisteminin saçmalaması. COVID dahil birçok virüsün enfeksiyonu sonrası miyokardit geçirilebilir dolayısıyla. Miyokarditin yanında her türlü organınızda da benzer şeyler olabilir. Tiroid bezi, böbrek üstü bezleri, böbrekler vs.

Aşıda COVID yok, sadece 1 proteinini ürettirecek mRNA var. Ama bağışıklık sistemini Sinovac'tan daha iyi uyardığı için, miyokardit riski Sinovac'tan daha yüksek. Yine de COVID veya başka bir viral enfeksiyon (grip, gastroenterit vs) ile kıyaslandığında aşının miyokardit riski çok çok daha düşük elbette, ve şimdiye kadar görülmüş çok az sayıda miyokarditin aşıyla ilişkisi de tam gösterilemedi diye biliyorum. Aşının tek farkı yüz milyonlarca insana aynı anda yapılması. Aynı sayıda insana COVID veya grip geçirtin, kat kat daha fazla miyokarditin yanında onlarca farklı sağlık problemi yaşanır zaten.
 
Ben geçtiğimiz hafta oldum. Herkes aynı belirtileri yaşamıyor bu arada bunu söylemekte fayda var. Komşularımın bir kısmı baş, kol ağrısını birkaç gün yaşadı. Hele birinin koluna hiç dokunamıyorduk bile. Bende bunlar olmadı ve sadece aşılı kolumla büyük damacanayı taşıdıktan sonra 7 saat dirsek kısmım acımıştı. Aşı bence ilerilere doğru avantaj sağlayacak olanlar için. Ben hiç uzun vadede etkisini göze almadım zira aşının tam olarak ne kadar etkili olduğunu bilmiyoruz. Fakat aralarında en başarılılarından biri de bu aşıydı gördüğüm kadarıyla. Şimdiden geçmiş olsun. :)
 

Yeni konular

Geri
Yukarı