Boeing 737 AEW&C uçaklarının Türkiye için önemi

  • Konuyu başlatan Jira
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 1
  • Görüntüleme 1B
Katılım
22 Kasım 2016
Mesajlar
25.474
Makaleler
24
Çözümler
105
Yer
İstanbul
Türkiye'nin envanterinde 4 adet Boeing 737 AEW&C havadan ihbar ve kontrol uçağı var. Bu uçaklarda özel ve çok hassas bir radar bulunuyor. Bu radar sayesinde 350 kilometre içinde binlerce farklı cismi tespit edebiliyor. Ayrıca bu radar çok düşük hızlarda ve alçak irtifada uçan hava araçlarını da rahatlıkla tespit edebilme yeteneğine sahip. Ayrıca savaş uçaklarını desteklemek için elektronik karıştırma yetenekleri de var. Yakıt ikmali ile çok uzun saatler havada kalabiliyorlar.

2020 yılında Boeing 737 AEW&C uçaklarımızdan bir tanesi havadaydı ve Suriye'de görev yapan F-16'lara destek sağlıyordu. Daha sonra Suriye'deki 1 F-16'ya Esad rejimine ait 2 adet SU-24'ün atak ettiği haberi F-16'ya Boeing 737 AEW&C ekibi tarafından ulaştırıldı. F-16'mız SU-24'ler tarafından tespit edilmemek için radarını kapattı ve Boeing 737 AEW&C'nin konum yönlendirmesine uyarak kendisine atak eden SU-24'leri tespit etti ve 2'sini de düşürmeyi başardı. Bu taktiksel hamle ile tek F-16'mız 2 tane SU-24 düşürmeyi başardı ve hasar almadan yurda dönebildi.

Ege'de çekiştiğimiz Yunanistan'da ise Boeing 737 AEW&C uçakları bulunmuyor. E9 tip uçakları var ancak Boeing 737 AEW&C kadar etkili bir model değil. Ayrıca kendilerine tanker uçak (Boeing KC-135) uçağı da yok. Yani Türkiye'nin odaklanmış olduğu Doğu Akdeniz ve Libya bölgelerinde Türk F-16'ları AESA radar sahibi olacak Yunanistan'a karşı böyle bir koza sahip. Ayrıca tanker uçak desteğiyle de Yunan savaş uçaklarına göre daha fazla etkinlik gösterebilecek bölgede. Zira Yunanistan'ın uçakları anakaradan daha uzak olacak ve tanker uçakları olmadığı için Türkiye ile aynı oranda havada kalma süresi yakalayabilmek için daha fazla uçak kaldırıp daha fazla uçak yıpratmak ve ekonomik olarak zarara girmek zorunda.

F-16 Viper alımı yaşanırsa CFT tanklar ile full yüklü bir F-16, CFT'siz bir F-16'ya göre neredeyse yarım tank daha dolu kalkmış olacak. Bu da menzilin uzama avantajını sağlarken drop tanklar olmayacağı için daha fazla kanat altı silah kazancı ve düşen sürtünme katsayısı demek olacak.

963398.jpg
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı