Boeing 737'de İniş Takımı Açılmazsa Kokpitte Neler Gerçekleşir?

  • Konuyu başlatan Jira
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 18
  • Görüntüleme 4B
Katılım
22 Kasım 2016
Mesajlar
25.476
Makaleler
24
Çözümler
105
Yer
İstanbul
Uçaklar belli bir irtifaya geldiklerinde iniş takımlarını açarak iniş için hazırlanırlar. İniş takımları inişten çok kısa bir süre önce açılmaz. Bunun sebebi, kol ile açılmazsa pilotun farklı yöntemler deneyerek müdahale etmesi ve zaman kazanması içindir. Bu değer değişir ama merak edenler için örnek vermem gerekirse ortalama 1200-1300 feet diyebiliriz.

İşaretlediğim kol aşağıdaysa ve üstteki yeşil ışıklar yanıyorsa iniş takımı açılmıştır ve kilitlenmiştir demektir. 3 yeşil ışık konumları itibariyle de pilota burun ve sağ sol ana iniş takımını ifade eder.

111.png


Peki bu kolu indirmesine rağmen ışıklar yanmıyorsa veya kırmızı yanıyorsa ne yapacağız? Yani biz değil, pilot ne yapacak? :)

Burada görsel temas başlıyor işte. Görsel temas ile iniş takımının inip inmediği kontrol edilmeli. Tabii ki sağa çekip bu işlemi yapmıyoruz. Bir yandan uçağın kontrol edilmesi gerekirken bir yandan da bu prosedürün uygulanması gerek.

Ana iniş takımı görüntüleyici kabinde kullanırken, burun iniş görüntüleyicisi kokpitte bulunur. Bu aşamada pilotlara kabin ekibi ve varsa 3. pilot, uçuş teknisyeni/mühendisi yardımcı olur.

Ana iniş takımı için:

maindownlockviewer1thumb.jpg
maindownlockviewer3thumb.jpg


Burun iniş takımı için:

nosedownlockviewerthumb.jpg


Bu prosedür uygulandıktan sonra iniş takımlarının açıldığı görülürse iniş gerçekleştirilir. Eğer iniş takımının açıldığı görülmezse işler değişir. Pilotlar bu sefer tamamen mekanik bir sisteme sahip olan acil durumlarda iniş takımını açmak için kullanılan kolu çekerek yer çekimi etkisiyle iniş takımlarını açmış olur. Bu sistemde eğer talihsizlik sonucu kolda bir kırılma olmazsa %100 iniş takımını açar.

Daha sonra pilot uçağı biraz sallar ve iniş takımlarını kitler. İniş gerçekleştirilir.

NOT: Bu görüntüleme NG ve MAX'larda kaldırıldı. Eski seri 737'lerde (CS) kullanılıyordu. Uçakları diğer ulaşım araçlarına göre güvenli yapan, her sistemin yedeğinin yedeğinin yedeği olmasıdır...

İniş takımını serbest bırakmak için kırılan kol yüzünden pilotların iniş takımını açması için elinde hiçbir şey kalmıyor ve mecbur bir şekilde 767'yi gövde üzerine indiriyorlar bu olayda. O kolu kırmak da ayrı bir başarıdır, nasıl olmuş merak ediyorum.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
Son düzenleme:
Çok garip bir soru olabilir ama, o ekranlar içinde ölü piksel oluşuyor mu?
Hangi ekranlar? Kokpitteki 6 tane olanı mı diyorsun yoksa aşağıdakileri mi? Aşağıdakilerin dijital bir bağlantısı ve ekran teknolojisi yok. Camdan dışarı bakıyormuşsun gibi düşün.
 
Kokpitteki 6 tane olanı, mesajı aldım bilgi için teşekkür ederim :)
Kokpittekilerden bahsettiysen cevabını almadın :) Soldaki PFD, sağdaki ND. Orta üstteki E/WD, onun altındaki SD diye geçer. Bunlar LCD, CRT, LED teknolojilerinden biri olabilir. Uçaktan uçağa değişir. Monitörlerdeki gibi bu ekranlarda da ölü piksel olabiliyor, çok rastlanmasa da. Çözümü ise sök, tak :)

Rica ederim, aklına takılanı sorabilirsin.
 
Ben de eskiden Kerem Gök izlerdim tüm gün. Kitabını alıp okumuştum bir çırpıda bitirmiştim çok iyiydi. Havacılığın her konusunda bilgi edinmiştim. Sonra bir zamanlar çok sık uçak kazası olmaya başlamıştı, benimde moralim bozulmuştu izlemeyi bırakmıştım. Tarihi çok hatırlamıyorum, 2019 Ocak gibi bir şeydi sanırsam. Sonu Max ile biten yeni çıkmış bir uçak arıza yapıp duruyordu. Hatta bir konu açılmıştı ``o uçağa biner miydiniz?`` diye. Forumdaki ilk mesajlarımdan biriydi o konuya yazdığım mesaj. :)
 
2019 Ocak gibi bir şeydi sanırsam. Sonu Max ile biten yeni çıkmış bir uçak arıza yapıp duruyordu.
O MAX, 737'ye ait. 737'nin sistem, motor, verimlilik, teknolojik ve güncellik olarak en gelişmiş versiyonu ancak şu an tüm ülkeler hava sahasını kapattı bu uçak için, 2. emre kadar uçması yasak.

2 tane feci şekilde ölümlü kazası oldu kronik sorunları yüzünden. Havacılık böyle bir alan maalesef, şakaya gelmez.
 
İniş takımının açılmadığı birkaç vaka görüştüm. Birinde gövde üzerine iniyorlardı. Diğerinde ise pilot uçağı suya indirmişti. Hiç ölüm olmamıştı.
 
İniş takımının açılmadığı birkaç vaka görüştüm. Birinde gövde üzerine iniyorlardı. Diğerinde ise pilot uçağı suya indirmişti. Hiç ölüm olmamıştı.
Gövde üzerine ineni paylaştım. Suya inenini bilmiyorum, paylaşırsan bakabiliriz.
 
Soruyu şöyle garip sorsam; diyelim ki pilot iniş takımlarının açılması için kolu indirdi fakat iniş takımları açılmadı. Buna rağmen bir şekilde göstergeler iniş takımları açılmış gibi yandı. Her seferinde gözle kontrol yapılmıyor zannedersem, yapılması da pek mantıklı değil gibi. Ama bu risk de var.
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı