Boeing 737'de İniş Takımı Açılmazsa Kokpitte Neler Gerçekleşir?

  • Konuyu başlatan Jira
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 18
  • Görüntüleme 4B
Soruyu şöyle garip sorsam;
Her türlü fanteziye açığım :D

Sensörlerin böyle bir hata verme gibi lüksü yok. Yani en kötü sensör arızalanır ve ışık (yeşil ya da kırmızı) hiç yanmaz. Bu durumda pilot iniş takımı açılsa dahi kontrolünü yapmak zorundadır. Yeşil yanmasına rağmen açılmayan iniş takımına rastlamadım ben.

Bir diğer nokta ise şu:

Diyelim tam senin anlattığın gibi bir senaryo gerçekleşti. İniş takımı açılmadı ama pilot açılmış gibi inişe devam ediyor. Belli bir feet'e indikten sonra kokpit sesli ikaz olarak ''TOO LOW GEAR, TOO LOW GEAR'' diyerek pilotu uyarır ve pilot en kötü pas geçer.

Yani dediğim gibi, yedeğinin yedeğinin yedeği var uçaklarda :)

30. - 32. saniye arası:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
Kokpitteki 6 tane olanı, mesajı aldım bilgi için teşekkür ederim :)
Çok öyle PC ekranı gibi düşünme bunu. Daha çok dijital verileri okumak için siyah tabanlı ekranlar bunlar. Yani ölü pikseli görecek dinamik bir görüntüden ziyade daha çok okunması gereken verileri görebiliyorsun. Çözümü ise @Jira 'nın dediği gibi arkadaki soketi çıkarıp takmak:) Bazen de hafif bir sürterek tozunu almak:)
Bunlar LCD, CRT, LED teknolojilerinden biri olabilir.
CRT pek kalmadı galiba artık. Yani güncel uçaklarda. Özellikle ısı sorunları yüzünden CRT'den resmen kaçtı üretici firmalar. LCD gayet iş görüyor:)
Sonra bir zamanlar çok sık uçak kazası olmaya başlamıştı, benimde moralim bozulmuştu izlemeyi bırakmıştım.
Korkma hiç. Yine de dünyadaki en güvenilir ulaşım şekli havayolu:) MAX olayı münferit bir olay. Kaç tane Mercedes veya MAN otobüs kaza yaptı diye düşünmeye kalksak herhalde evden çıkamazdık korkudan:)
Diğerinde ise pilot uçağı suya indirmişti. Hiç ölüm olmamıştı.
Hudson nehrine inen Kaptan Sully mi diyorsun Amerika'daki? Eğer oysa iniş takımı değil kuş çarpması yüzünden motor kaybıydı o kaza çünkü.
Soruyu şöyle garip sorsam; diyelim ki pilot iniş takımlarının açılması için kolu indirdi fakat iniş takımları açılmadı. Buna rağmen bir şekilde göstergeler iniş takımları açılmış gibi yandı. Her seferinde gözle kontrol yapılmıyor zannedersem, yapılması da pek mantıklı değil gibi. Ama bu risk de var.
İniş takım kilitlerinde switch'ler bulunur. İniş takımı aşağı inip kilitlendiğinde bu yeşil ışığı yakarlar kokpitte. Genel olarak böyle bir arıza acil inişte yaşanmadı hiç. Fakat çok nadir de olsa normal iniş takımlarını açma sırasında yanmama sorunu yaşanabiliyor. Bir de iniş takımı kilitlenmez salınmış halde kalırsa ve içerde yeşil ışık yanarsa dönüş ve manevra anında iniş takımı savrulur veya içe doğru kayar. Bu sefer içerdeki yeşil ışık switch'ten dolayı yanıp söner kısa devre yapmış gibi. Bu da şüphe yaratır pilota. Acil iniş takımını açtığında bunu zaten kuleye bildirmiş oluyorsun. Kule senin bildiriminden sonra sürekli olarak seni dürbünle fiziki olarak izlemeye başlar. İniş takımını savrulurken görürse seni uyarır. Kilit sesini duymazsan veya bir sorun hissedersen kuleden kontrol etmesini isteyebilirsin, alçak irtifada geçerek. Bir diğer kontrol yöntemi de uçağı sallamak. Sallayarak kilidin yerine geçmesini sağlayabilirsin. Yine de olmazsa artık onun başına geleceği vardır demektir:)
 
@painkiller CRT'ler ağır ve büyük olduğundan, yüksek güç tükettiğinden ve çok ısınıp, titreşimden etkilenmesi yüzünden modern uçaklarda dediğin gibi kullanılmıyor artık. Mesela MAX'larda mis gibi geniş ekran LCD'ler var ama bil bakalım bir şeye yarıyorlar mı şu an :D
 
@painkiller CRT'ler ağır ve büyük olduğundan, yüksek güç tükettiğinden ve çok ısınıp, titreşimden etkilenmesi yüzünden modern uçaklarda dediğin gibi kullanılmıyor artık. Mesela MAX'larda mis gibi geniş ekran LCD'ler var ama bil bakalım bir şeye yarıyorlar mı şu an :D
Zaten neredeyse NG'lerde de hepsi LCD bildiğim kadarıyla. CRT monitör ürettiği ısı yüzünden kablo donanımı ve yalıtımı malzemelerine aşırı zarar veriyor zaten. Kaliteli bir görüntüyü zaten geç:)

MAX başlı başına öyle koyduğun yerde duruyor baksana, yazık valla. En kısa zamanda çözülse şu iş de gökyüzüne kavuşsa şu uçaklar.
 
@painkiller Aslında CRT'ler dönemine göre çok iyiydi. Eksi yanlarını üreticiler bir şekilde yok edip kullanıyorlardı. Yüksek çözünürlük, kontrast, renk sayısı ve parlaklık sunduğu için hatta bir ara çok ünlü oldu.

Boeing reis biliyorsun birazcık inatçıdır, dediğim dediktir. CRT'leri çok kullandılar. Ama arkasını güzel dolduruyorlardı, bu yüzden laf edemiyorum.
 
@Jira dönemine göre elde bu vardı işte:) Daha iyisi çıkana kadar en iyisi buydu yani:) CRT geliştirilebilirdi daha da belki ama sonra düşününce geliştirilmiş hali LCD mi oldu yoksa diye:) Belki de geliştirmek yerine hazır ve daha uygun bir ürün olunca sanırım hiç uğraşmadan devam ettiler. Boeing CRT'ye baya tutundu niyeyse:) Hatta hala bazı B737 modellerinde sıfır CRT ekranlar olduğunu duymuştum. Bizim ülkede yoktur sanırım. Ama TailWind'ten ürküyorum ne yalan söyleyeyim:)
 
@painkiller Hocam cevap için teşekkür ederim ve 12.000. mesajınız hayırlı olsun. :)

İkinizin sayesinde tekrar meraklandım, havacılıkta ne var ne yok, neler oldu, neler geldi, neler bitti diye bugün tüm gece bakacağım. :)

Zaman bol zaten. :)
 
@painkiller Hocam cevap için teşekkür ederim ve 12.000. mesajınız hayırlı olsun. :)

İkinizin sayesinde tekrar meraklandım, havacılıkta ne var ne yok, neler oldu, neler geldi, neler bitti diye bugün tüm gece bakacağım. :)

Zaman bol zaten. :)
Benim de zamanım bol, konu aç konuşalım, tartışalım, sabahlar olmasın :D
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı