Boeing 747'nin Bombeli Tasarımının Sebebi Nedir?

Doğru Cevap Nedir?


  • Oy verenlerin toplamı
    51
Bizim filodaki C-160'lar, C-130'lar da epey eskidi. Hazır Embraer Boeing ile işbirliğine girmişken KC-390'lar bizim için tam biçilmiş kaftan.

Envanterde air to ground eksiği çekiyoruz, benim dediklerime bak. :D
 
Burnu öyle yaparak Trabzonlulara gönderme yapılmış bence. 😄 (bence A şıkkı)
 
Burnu öyle yaparak Trabzonlulara gönderme yapılmış bence. 😄 (bence A şıkkı).
O burunsa bu ne diyor insan? Karadenizliler tüfekleri çekmeden ben kaçar. Cevabı da verdik önceki sayfalarda, konuyu okuyabilirsiniz. :)

maxresdefault.jpg
 
Bir Havacı olarak Boeing 747 projesi konusunda soruları bilgim ve eğitimim dahilinde cevaplamak isterim .

Öncelikle PAN AM ihtiyaçlar doğrultusunda 707 ile başlayan jet sürecini ve kıtalar arası uçuş ağını geliştirmek için doğrudan Boeing'den iki katlı bir uçak istemişti. Bu iki katlı uçak üst üste konmuş iki 707'yi sembolize ediyordu aynı zamanda uzun menzillere de durmaksızın uçacak bir kapasite talep edilmişti. Hatta bu programın başlması için doğrıdan yüksek alım garantisi dahi vermişti Pan AM.

O zamana dek uçaklar tek koridor ve dar gövde olarak imal ediliyordu. Gerçi daha önce çift katlı uçak imal edilmişti fakat kapasite ve motor yapısı olarak farklı ve ufaktı

Boeing 377 Stratocruiser
Pan Am Stratocruiser San Francisco.jpg

. Bu bir ilkti ve zordu . Aynı zamanda Concorde ile Süpersonik uçuş çağı başlıyordu. Bu şu demekti daha bu büyük gövdeli uçaklar kullanıma başlar başlamaz yavaş kalacaktı. Fakat yüksek yollcu sayısına cevap vermek de ayrı başına bir işti (tek seferde 400-500 yolcu)

Nihayetinde B 747 - 100 modlei daha çevresinde onu inşa edilecek hangarlar bir yandan inşaat halinde iken. Teknolojik ve bilimsel sınırlar çok kısıtlı iken 2 katlı olarak (Günümüz A 380 leri gibi ) Tasarlandı. Bknz
1591344914188.png


Fakat yolcu kapılarındaki Tahliye yolları kurallarına göre çıkışların birbiri ile çakışmasından dolayı ilk defa çift koridor geniş gövde prensibi ile sadece ön kısmı bombeli olarak imal edildi.

bknz :B 747-100
1591345118470.png



Akabinde zaten kargo uçağı olarak kullanılması öngörülmüştü. Bu yüzden kullanışlı bir model olarak görüldü. Devamında petrol krizi , Süpersonik uçakların kısıtlı kapasiteleri , Çift katlı uçaklarda piyano konulması ve özel lounge lar oluşturulması yolcuların ve şirketlerin beğenisini kazandı.

Göklerin Kraliçesinin daha sonra üst katı Boeing 737 modeli baz alınarak uzatıldı.
en son hali bknz
1591345366323.png


Bu efsanevi uçak tasarım , İmalat ve ilk süreçleri ayrıca bir yazı konusudur.
Son olarak çok farklı versiyonlarda kullanılmış bu efsanevi uçak havacılığın en önemli ikonlarından biridir.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı