Büyük Bakım Hatası ve Bir Boeing 747'nin Hazin Sonu

Katılım
22 Kasım 2016
Mesajlar
25.476
Makaleler
24
Çözümler
105
Yer
İstanbul
Uçak kazadan 7 yıl önce, 2 Haziran 1978’de Japonya Osaka Havalimanı’nda oldukça kuvvetli bir kuyruk sürtünmesi yaşamıştı. Kuyruk sürtünmesinde uçağın sadece kuyruk gövde altı dış kaplaması (body skin) değil, stringerler, frameler ve arka basınç duvarı da (Aft Pressure Bulkhead) ağır hasar görmüştü.

Kuyruk sürtünmesi sonucu arka basınç duvarındaki hasarı gidermek için anılan bölgeye 7 yıl önce uygulanan yapısal onarımın, üretici Boeing’in onaylı onarım prosedürlerine (Repair Procedure) uygun yapılmadığı tespit edildi.

Onaylı tamir prosedürüne göre, arka basınç bölmesine tek parça bir Repair Doubler konması ve bunun yapıya 3 sıra perçinle bağlanması gerekirken, onarımı yapan Boeing Onarım Ekibi 2 ayrı Doubler koymuş, bu iki Doubler’dan birisini iki sıra, diğerini de sadece tek sıra perçinle bağlamışlardı. (Büyük bir bakım hatası)

Boeing Onaylı Tamir Prosedürüne (Approved Repair Procedure) uymamak suretiyle yapılan bu çok büyük bakım hatası, (hem de üreticinin yapısal tamir ekibi ‘Boeing Structural Repair Team’ teknisyenleri tarafından), basınç bölmesinin strese olan dayanıklılığının yüzde 70 azalmasına neden olmuştu.

Boeing teknisyenleri ve mühendisleri büyük bir bakım hatası yapmıştı. Bu işlemden sonra uçak uçan bir tabuttu...


Son uçuşta, dayanıklılığının yüzde 70’ini kaybetmiş olan arka basınç duvarı, hatalı onarımdan sonraki 7 yıl süresince yaşadığı sayısız stres ve metal yorgunluğu nedeniyle sonunda iflas ederek yarılmış, kabin basıncı patlama şeklinde boşalmış (Explosive Decompression), kuyruk bölgesindeki 4 hidrolik sisteminin tüm borularını da parçalamıştı. Hidrolik kaybı nedeniyle uçuş kumandaları artık kullanılamaz yani uçak kontrol edilemez duruma düşmüştü.

Pilotların kontrolünden çıkan uçak Tokyo’nun 100 km kadar kuzey batısında olan Takamagahara Dağı’na çarptı. Patlamanın şiddetiyle uçağın dikey stabilizesi de (rudder ile birlikte) kopup gitmişti. Büyük bir yangın başladı. Uçakta ekiple birlikte 520 kişi bulunuyordu ve hiçbiri kurtulamadı.

Her ne olursa olsun, üreticinin tamir/bakım standartlarının dışına çıkılmamasının sebebi budur arkadaşlar. Boeing'in tescilli teknisyenleri bile böyle bir hata yapabiliyor. Havacılıkta hiçbir güven, kontrole mani değildir bu sebeple.

Beni de derinden etkileyen bir kaza olmuştur. Kurallara uyulmamasının sonucu göstermiştir.

JA8119_at_Itami_Airport_1984.jpg
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı