Borsa nasıl yükselip düşüyor?

Devlet hazinesinde ki altın, gümüş gibi oranlar düşerse para değer kaybeder. Ama artarsa para değeri artar. Para basmak için ise altın gereklidir.
 
Açılın ben ekonomistim. :D Buyur kardeş neyi merak ediyorsun elimden geldiğince açıklayayım.

Borsadaki ürünler dolar olsun, euro olsun veya yerel bölgesel borsalarda var olan tarım gıda ürünleri olsun malların üretimleri yani arzları kıt oldukları için, sınırlı oldukları için herkes alamaz. Bu neticede en çok parayı veren alır prensibiyle hangi malın hangi ürünün talebi artarsa alanı çoğalırsa o ürünün fiyatı artışa geçer. Ucuzdan alan bir alıcı ertesi gün başka bir kar etmek amacıyla yatırım yatırım yapmak isteyene satar ve faiz karı elde eder. Bu yükselişler ve düşüşler bu şekilde olması beklenirken fakat borsa pamuk ipliğine bağlı bir düzendedir. Ülkede yaşanan terör olayları, deprem, su baskını, savaş gibi gibi diğer dış etkenlere de bağlıdır.

Devlet hazinesinin artıp azalması TL'ye etkisi bilumum seviyededir. Tl'nin değeri Merkez Bankası'nın para arzına bağlı şekildedir ve 2000 yılında MB'ı özerk kurum haline getirilerek hükümet ile ilişkiği kesilmiş bağımsız bir kurum haline gelmiştir.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Mesela örnek verilecek olursa benim düşünceme göre rusya ile aramızın düzelmesi ve ticaretimizin ruble ve türk lirası üzerinden yapılacak olması ruble ve türk lirasının değerini artıracakken amerikan dolarının değerinin düşmesine neden olacaktır.
 
Faizin de etkisi vardır paranın üzerinde. Örnek verirsem eğer. Amerika'da faizlerin yükselmesi demek dışıraki dolarların Amerikaya tekrar geri dönmesi demektir. Bu da şu demek, içeride para faizle daha değerli konuma gelir ve içeriye doğru bir akım olur. Bu yüzden dünyada dolar genel anlamda değerlenir.

Bize yansıması da şu şekilde olur. Ülkemizdeki dolar Amerika'ya yani dışarıya çıkacağından -genel anlamda- içeride dolar miktarı azalacak ve dolar değerlenecek, tl karşısındaki değerilenecektir. Yani TL değersizleşecek.
 
faizlerin yükselmesi
Faizlerin yükselmesi değil düşmesi söz konusu Trump'ın vaatlerinde. Faizler yükselirse ABD'ye yapılmış olan yatırım da uçar gider :D

2000 yılında MB'ı özerk kurum haline getirilerek hükümet ile ilişkiği kesilmiş bağımsız bir kurum haline gelmiştir.
Amerika'daki Federal Banka ile bizimkinin yapısal olarak farkı var mı ?
 
Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı