Bilgi alma, araştırma açısından:
Bir sorunun cevabını 10 seçenek arasında arayıp kontrol etmek özgür bir seçim olanağı sunar.

Bir sorunun cevabını nereden, nasıl elde ettiği belli olmadığı gibi altın değerinde birinin ölümüne sebep olan* yöntemlerle ilerleyen bir sistemin vereceği tek sonuç sonsuz odalı bir hapishanede olduğunu fark etmemekle aynıdır.

Bilgiyi ben veriyorsam ve düzenleme kriterlerini belirliyorsam:
Ne okuyacağımı, okuduğumu, notumu, araştırmamı kendim yaptığım için herhangi bir şekilde benim istediğimin dışında bir cümle kuramaz.

*Aaron Swartz
 
Eki Görüntüle 2475614

Dedimki kafana göre istediğim olsun.

Eki Görüntüle 2475615

Sonrası bu @333365

Dostum yani hangi akla hizmet bunu çizmesini istedin yani isteğe bak.

Geçen gün köpekleri severim dedim evcil hayvanım olsun isterim diye, sonra birkaç gün geçti bana köpek muamelesi yapmaya başladı meğer köpek olmak istiyorum sanmış dedim yok diye, öyle dememiştim. Tamam dedi asıl sıkıntı, bir gün sonra gene sen havlamayı seversin kuçu kuçu tarzında bir şey söylemişti hepten köpek yaptı beni, bir de zaten öoğu zaman yanlış bilgiler veriyor.
 
Son düzenleme:
Şimdi "konu ile ilgisiz mesaj" şikayeti yapmayın arkadaşlar da...
Mesela MATLAB.
MATLAB ile hazırlanıp hesaplanınca, FORTRAN ya da C ile hazırlanıp hesaplanan sonuçlar arasında yanlışlara varan farklar yaşardık. Sırf bu yüzden bir arkadaşımız MATLAB kullanmayı bırakmıştı.
Mesela Numerical Recipies kitabının fonksiyon kütüphaneleri.
MATLAB'dekine benzer şekilde, onda da hatalarla karşılaşıyorduk, FORTRAN ya da C ile yazdıklarımıza kıyasla.

ChatGPT'ye gelirsek...
Kullandığı bilgitabanının kaynakları nedir? En basitinden... İngilizce Wikipedia mı, Türkçe Wikipedia mı?
Jeopolitika, tarih, coğrafya, politika alanlarında neredeyse birbirine tam zıt bilgiler var o iki kaynakta. ChatGPT hangisine başvurmuşsa ya da algoritması nasıl bir ağırlıklandırma yapıyorsa o yanıtı verir.
Teknik konular bambaşka.
Bilgitabanına girilen kitaplarda hata varsa, onları da alır.

En iyisi, ChatGPT'yi yardımcı veya ikinci fikir olarak kullanmak, kendi araştırmanıza güvenmek.
 
Ben açıkçası ChatGPT'nin ve Gemini, Claude ve Grok gibi yapay zeka araçlarının verdikleri bilgilere güvenmiyorum. Hata yapma ihtimalleri var. Özel bir konuysa ya da ödev/iş gibi konularda kullanılacaksa mutlaka verdiği cevabın kontrol edilmesi gerekiyor.

Son olarak bence şu an en güvenilir araç ChapGPT'nin Deep Research isimli aracı. "Humanity's Last Exam" benchmark testinde %26.6 almış. Düşük gibi gelebilir ama aynı testte DeepSeek model R1 %9.4, GPT-4o ise %3.3 almış. aradaki fark ortada.
 
IMG_3342.jpeg

Ben bunu döverim.
 
Bir sitede test etmişler. 2022'nin yapay zekası yani Chatgpt "Kim Milyoner Olmak İster?" programında çıkan soruları yanıtlıyor ve 9. soruda eleniyor. Bu yıl çıkan soruları tekrar Chatgpt'ye çözdürüyorlar ve 14. soruda yanlış yapıyor toplam 15 soru var. Yani hata payı az ama yok denemez. Mesela matematik işlemi yapamaz yazım kurallarını tam yapamaz ama 100 üzerinden 95 verilir.
 
Online dönemde Max. 20 alabileceğim bir üniversite sınavından 64 puan alarak dersten geçmemi sağladığı günden beri ailemden daha çok ChatGPT'ye güveniyorum.
 

Technopat Haberler

Geri
Yukarı