Coil Whine nasıl anlaşılır?

Emre Aydemirr

Hectopat
İyi akşamlar. Bu gün internette Coil Whine denen bir olay duydum ve bu beni biraz şüpheye düşürdü. Yaklaşık 6-7 ay önce topladığım bilgisayardan şimdi şüpheleniyorum. Benim merak ettigim konu şu, ben bilgisayarimda Coil Whine oldup olmadigini nasil garanti bir şekilde anlarım acaba? Ekran kartim RTX 2060 Ventus, işlemcim Ryzen 5 2600. Battlefield 1'de en yüksek ayarlarda 60-70 arası FPS alıyorum ki bilgisayar çok zorlanmiyor, sanki FPS'i kendi istegiyle 60-70'de tutuyormus gibi onun dışında ıslık sesi falan gelmiyor fakat fan sesi biraz fazla ama hangisinden dolayı fazla bilmiyorum. Muhtemelen kasanın fanları biraz kalitesiz. Coil Whine denen olayı MSI Afterburner ile ya da baska bir program ile anlayabilir miyim? Ya da nasıl anlarım? Bilgilendirirseniz sevinirim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Forumda oldukça konuşulmuş bir konu. Herhangi bir program ile olup olmadığını öğrenemezsiniz. YouTube'a coil whine sound yazarak nasıl bir ses olduğunu öğrenebilirsin.

Açılın CW konusunda uzman geldi. @Emre Aydemirr ölçümlemek için yapman gereken şeyi söylüyorum. Bilgisayarını kapat, tercihen kasandaki egzos ve ön fanlarını devre dışı bırak. Hassas bir test yapacağız, amaç gereksiz gürültü yapan bişey olmasın. Varsa hoparlörü de kapat. Kasanı olabildiğince yanına yanaştır. Ekran kartını ağlatabilecek ama iyi FPS verecek bir oyuna gir, örneğin Battlefront II diyelim. Battlefront II'de oyun halindeyken (menüde değil) telefonunu resimde görülen yüzeye (ekran kartı plakası üzerine) koy ve ses kayıt programını aç. Ses kayıt programını başlat, 3-5 saniye oyunda bekle ve sonra ALT + TAB ile masaüstüne dön, 3-5 saniye masaüstünde bekle ve tekrar ALT + TAB ile oyuna geri dön. Bu adımları bir kaç kere tekrarlayabilirsin. Daha sonra ses kaydını bitir ve bu kaydı dinle. Aslında bunu kulağınla da dinleyebilirsin ama ses kaydı kadar sağlıklı olmayabilir. Eğer hafif de olsa bir vızırtı sesi varsa, masaüstüne döndüğünde kesiliyor oyuna geçtiğinde tekrar geliyorsa Coil Whine var. Ben daha şimdiye kadar bu vızırtı seslerini çıkarmayan bir kart ile karşılaşmadım, az çok hepsinde var. Emin olun "benim kartımda CW yoktur" diyen herkesin kartında da vardır ama tabii seviyesi önemli. Coil Whine'in problem olarak görülmesi için rahatsız edici seviyede olması gerekiyor.

1582148381709.png

Son düzenleme:
Islık sesi yoksa sıkıntı yok. Olsaydı bu zamana kadar anlardınız.

Merhaba ASUS TUF laptopta ıslık sesine benzer ses geliyor fanlar 2800-3400 RPM çalışırken. Fanlar durunca sesde kesiliyor müşteri hizmetleri bunun coil while olduğunu söyledi.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı