Custom ROM seçerken nelere dikkat edilmeli?

Merhabalar. Konumuz Custom ROM seçimi. İlk olarak ROM tabanına bakmak faydalı olacaktır.

ROM Tabanları:

1: AOSP

Android'in en saf halidir. Evrensel olmayı amaçlar, Google tarafından geliştirilir. Pixel cihazlarında Gapps ile kullanılır. Saf bir hal olduğundan Gapps içermez. Geliştirilmeye açıktır ve Apache Lisansı 2.0 altında lisanslanmıştır. Özgü bir kod yönetimi vardır.

Örnekleri: CalyxOS, Pixel Experience, Paranoid Android

2: Lineage OS

CynagoenMod'un ruhen devamıdır. İçindeki uygulamalar açık kaynak kodludur. Kendi kitlesi tarafından geliştirilir. AOSP'un hayran kitlesi ile geliştirilmiş bir versiyonu denilebilir.


Örnekleri: HavocOS, LineageOS, crDroid

3: MIUI

ROM tabanından çok UI olarak 2010'da başlayan ve Xiaomi telefonlara özgü olan bu tabanımız, tabiki en iyi Custom ROM formu ile Xiaomi telefonlarda çalışıyor. UI uygulamaları vb. açık kaynak kodludur. 13 tane sürümü vardır.

Örnekleri: MiuiMiX, OneOS, Miui.eu

4: OneUi

Samsung Experience ve TouchWiz'in ardından çıkan, Samsung'un kendi Ui/ROM tabanıdır. Android P ile hayatımıza girmiştir. Tahmin edilebileceği üzere en iyi Samsung cihazlarda çalışır. Ara sürümlerle birlikte 13 sürümü vardır. Aslında buraya almak için pek uygun değil. Genelde kendi cihazınız için Port/Edit ROM bulursunuz.

5: CAF

Aslında AOSP'tur. Sadece Qualcomm SoC'ları için optimize haldedir. PA bunu kullanır.

6: Diğer dağıtıcıların ROM'larının başka cihaza portlanmış halleri

Bu ROM'lar tamamen stabil olmayabilir. Port konusunda portlayanın yeteneği kadar stabil olurlar.

ROM'un Offical/Unoffical olması

ROM'unuz Offical ise stabil olma ihtimali daha fazladır. Tabi Unoffical olunca da stabil olmayacak değil. Bugları XDA'da ya da paylaşılan yerde belirtirler elbet. Offical bir ROM daha güvenli, kararlı olur.

ROM'un Gapps ile uyumu

Çoğu zaman bu bir sorun değildir ama cihazınıza bir Offical Custom ROM kurduysanız LOS tabanlı ise güncellemeden sonra tekrar Gapps flashlamanız gerekebilir. Tabi bu durumda LOS with MicroG kullanabilirsiniz.

ROM'un Recovery/BL/Kernel/Modem ile uyumu

Bazı Custom ROM'ları kurmanız için belirli bir Recovery, Bootloader, Modem vb. sürümü gerekebilir. Ayrıca Custom Kernel'ler her ROM ile uyumlu olmayabilir.

ROM'un yapı durumu

Eğer ROM'unuz 32bit ROM iken cihazınız 64 bit ise birçok veri yolunu kullanamayabilirsiniz. Genelde Stock ROM'larda bu sorun olur ama belirtmeye değer.

ROM'un hala yönetimi devam edip etmediği

AncientROM
AOSiP (Android Open Source Illusion Project)
Bootleggers ROM
CAF Extended
ColtOS
Cygnus OS
DerpFest
Dirty Unicorns
Dot OS
GlassROM
Ground Zero Open Source Project (Kendi tabanı olan bir ROM, Ölü olduğundan başa eklemedim.)
Kang OS
Kraken Project
Lineage-X
Liquid Remix
Octavi OS
Project Xtended
ReloadedOS
RevengeOS
Resurrection Remix
Wave OS
ValidusOS
ZenXOS
Gibi bir çok ROM ölü durumda. Yerine alternatiflerini kullanmak daha iyi olur.

ROM'un ek avantajları

Örneğin Pixel Experience'de Google Pixel cihazlarındaki (Sınırsız fotoğraflar uygulaması vs.) avatajlara sahip olabilirsiniz.

En önemlisi, cihazınızı doğru bilmek.

Bir çok cihaz farklı bölgelerde farklı isimlerle çıkabilir. (Örn: Samsung Galaxy Grand Prime Plus (J2 Prime), Redmi 9S (Redmi 9 Pro)) Bu nedenle hem model kodu, cihaz model adı ve cihaz model kodu ile doğrulamak istenmeyecek durumları önler.

@364809
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı