Custom Sıvı Soğutma ve Sıcaklık Testleri

Merhabalar arkadaşlar,

Uzun bir aradan sonra bir inceleme konumu daha açıyorum. :)
Daha önce CPU soğutmada Corsair Hydro H110 kullanıyordum. Fakat aklımda hep Custom sıvı soğutmaya geçmek vardı. En son dayanamadım ve kapalı devreden açık devreye geçiş için ilk adımları attım yaklaşık 2 ay kadar önce. Parçaların incelemeleri, fiyat araştırması derken 1 ay sonra parçaların siparişlerini verdim.

Parçalara şu şekilde karar verdim ve aldım.

Pompa: EKWB DDC 3.2 PWM
EK-DDC 3.2 PWM (12V PWM pump) – EK Webshop

CPU sıvı bloğu: XSPC RayStorm PRO
RayStorm Pro (Intel)

Radyatör: XSPC RX360
RX360 Triple Fan Radiator V3

Rezervuar: Barrow
Barrow Silindir Su Tankı 65mm*170mm - Şeffaf Akrilik / Siyah Pom 822 - n11.com

Pompa soğutucu: Barrow
Barrow Ddc Su Pompası Alüminyum Soğutucu Kiti - Black 267 - n11.com

Termal macun: Noctua NT-H1
NT-H1 - Thermal compound - Products

Rekorlar, dirsekler, boşaltma vanası vs. hepsi Barrow marka aldım.

Sıvı soğutmayı nasıl yaptığımı adım adım anlatacağım fotoğraflarla birlikte.
Hadi başlayalım. :)

Öncelikle biraz kasayı elden geçirdim. Biraz görüntü değişikliği vs. iyi olur diye düşündüm.
İlk olarak anakartı oturttuğumuz plakayı yapışkan karbon fiber kaplama ile kapladım.

1.JPG


İç kısımda başka yere uygulama ihtiyacı duymadım.

Kasanın dışında ise kırmızı renkte kullandım.

2.JPG


Resimde de görüldüğü gibi kapağın alt ve üstündeki metal kısımlara da uygulayarak bütünlük sağladım. İlerideki resimlerde daha detaylı görebilirsiniz.

Burada söylemek istediğim bir püf noktası var bu konuda. Bu yapışkan kaplamayı uygularken direk olarak uygularsanız dar açılı ve kısa mesafeli yerlerde kalkmalar oluyor. Daha önce yine denemiştim ve başıma bu gelmişti. Ama bu sefer yapıştırdıktan hemen sonra sıcak hava tabancası ile sıcak hava ile ısıtarak iyice yapışmasını sağladım. Bu şekilde en ufak kalkmalar dahi olmadı. :)

Sırada sıvı soğutmaya başlayacağız. :)
İlk olarak parçaların hepsinin olduğu bir fotoğraf olsun. :)

7.JPG


Öncelikle prova yapacağız. Döngüyü tamamiyle bitirene kadar termal macun vs. kullanmanıza gerek yok. Bloğu yerine oturtun yeterli. Sonrasında temizlik için geri sökeceksiniz zaten.

Radyatör, pompa, CPU bloğu ve rezervuar yerleştirdikten sonra boruların bükümlerine geçiyoruz.
Ancak bu şekilde tam ölçü alarak büküm yapabilirsiniz. Tahmini olarak yapmayın sonrasında ufakta olsa ölçüler kısa veya uzun olabiliyor.

Boruların bükümlerine dair videolar Youtube'de bolca var. Bu yüzden ben de çekmedim ayrıca. Ama dikkat edilmesi gereken birkaç püf noktası var.

  1. Boruları ısıtırken sıcak hava tabancasına çok fazla yaklaştırmayın. Yoksa pütür pütür ufak kabarcıklar oluşabiliyor. Bu da zaten olmasını istemeyeceğiniz bir şey.
  2. Göz kararı bükmemeye çalışın. Bir keçeli kalem ile tam olarak nereden bükeceğinizi işaretleyip o şekilde büküm yapın. Göz kararında genelde uzun ya da kısa kalıyor. Hoş bir süre sonra alışıp tam yerinden de bükebilirsiniz. Ama siz işinizi sağlama alın.
  3. Tam ölçüler de boruları büktüğünüz de mutlaka borunun ucundakı çapaklarını alın. Onun için de bu parça biçilmiş kaftan;
    .Barrow Pvc Tüp Düzeltme Aleti (barrow Tube Trimmer) 713 - n11.com
  4. Boruları bükerken mutlaka bu slikonu kullanın. Bükümlerde borunun çap kaybetmemesi için;
    Barrow Silikon Çubuk 877 - n11.com
  5. Son olarak boruları bükerken el beceriniz iyiyse direk olarak elinizle dahi bükebilirsiniz. Ama yok ben yapamam derseniz eğer size yardımcı olacak bir kalıp almanızda fayda var. Ben Çin'den bu kalıplardan getirttim ama işime yaramadı. Çünkü çok geniş açılı olduğu için kısa mesafede dönüşleri yapamadım. Bu yüzden hepsini elimle büktüm.
OD16mm Barrow Acrylic / PMMA hard pipe bending mould kit for hard tube computer water cooling. AWGM3 16-in Fans & Cooling from Computer & Office on Aliexpress.com | Alibaba Group

İlk gününde sonunda buraya kadar gelebilmiştim. :) Tabi işten gelip uğraşmanın verdiği yorgunluk vs. yatmak zorunda kalmıştım. :)

4.JPG


Ayrıca bir püf nokta daha. Borunun içine silikon geçirdiğinizde en fazla 2 dirsek boyunca borunun içinde kalsın. Yoksa silikonu geri çekemeyebilirsiniz. Bizzat yaşadım ve mecbur yaptığım boruyu kırıp atmak zorunda kaldım. :) Kısacası çöp. :)

2. günün sonunda döngüyü tamamladım. Tabi rezervuarın yerini de değiştirdim. :)

6.JPG


Bitirdiğiniz andaki mutluluk paha biçilemez. :)
Provanın bitiminden sonra görüntüler.

Pompa konumu:
5.JPG


Dışarıdan görünüm;

8.JPG


9.JPG


Bu arada fanların dışarıda olma sebebine gelince. Radyatör 56mm gibi kalın bir radyatör. İçeriden sadece tek fan takabildiğim için. 2. fanları da içeriden takmak istediğimde kasanın tavanı ile anakart arasındaki mesafe kurtarmıyor. 2. fanları kullanma sebebim ise, düşük devirde kullanmak için. Tek fan daha yüksek ses yerine 2 fan ile gürültüyü azalttım. Tabii ki soğutmaya da etkisi var ama çok fazla değil. Kişinin kendi tercihine kalmış.

Ben ilerde fanların üzerine güzel bir koruma veya ızgara gibi bir şeyler düşünüyorum.

Provadan sonra tüm parçaları söküp güzelce temizledim. Sonrasında tekrar montaj yaparak sıvıyı eklemeye geldi sıra. :)

Sıvıyı rezervuara koyarken doldurduğunuz delik haricinde rezervuarda bir deliği daha açık bırakın. Yoksa su dolmaz içeriden hava çıkmadığı için. :)

Sıvıyı doldurduktan sonra bilgisayarı çalıştırın. Sonrasında sıvı seviyesi düşer çünkü pompa devirdayim yapmaya başlar. Siz de bu arada suyun seviyesi nerede olmasını istiyorsanız eğer oraya kadar sıvı eklemeye devam edin.
Bu arada sadece anakart güç kablosu takılı olsun. Normalde kısa devre yaptırıp anakartta elektrik varmış gibi gösterecek bir aparat vardı ama ben gerek görmedim. Sisteminizde bütün parçalar sökülü olsun. RAM'ler, ekran kartı vs. Sadece ekran kartını sökseniz de kafi ama ben hepsini sökmüştüm.

Sonunda sıvı soğutmayı çalıştırıyoruz. :)

11.JPG

10.JPG


Eski ledlerimi kullanarak aydınlatma yaptım. Fakat şu an kırmızıları kullanmıyorum. Çünkü sıvı da kırmızı olduğu için sıvının rengini bastırmasın diye.
Yakın zamanda RGB led alacağım kumandalı şekilde. Sıkıldıkça renk değiştireceğim. :D Ama sıvının ön plana çıkması için genelde beyaz kullanırım sanırım.

Sıvıyı ekleyip sistemi çalıştırdıktan sonra bilgisayarı kapatmayın ve bir süre çalışır halde kalsın. Radyatör ve diğer bileşenlerdeki hava kabarcıkları kaybolana kadar. Arada kasayı hafifce sallayın.
Ben her akşam işten geldikten sonra 3-4 saat boyunca çalıştırdım.

Son olarak sıvıyı da renklendirip artık bilgisayarın diğer bileşenlerini takarak bilgisayarı çalıştıralım. :)

Sıvıyı renklerdirirken koyduğunuz sıvının bir miktarını boşaltıp renklendiriciyi ekleyin.
Hazır renkli sular da var ayrıca.

12.JPG


Renk benim istediğim kıvama gelmedi bu arada. Artık tekrar bir renklendirici alıp ekleyerek istediğim kıvama ulaşırım sanırım.

Artık bilgisayarın tamamiyle çalışır haldeki resimleriyle bu kısma son verelim. :)

14.JPG

13.JPG

15.JPG

16.JPG




Bu kadar anlattıktan sonra test sonuçlarını da görelim. :)

Daha önceki konumda eylül ayında testler yapmıştım Corsair H110 ile Prime 95 programını kullanarak. Yine aynı şekilde Prime 95 programını kullandım.

Normal şartlarda hava sıcaklığı arasında fark var. Ama oturduğum apartmanda merkezi sistem ısıtma olduğu için evin içinde thsirt ile vs. gezecek kadar sıcak.

ilk olarak İşlemciyi 4.0 GHz'e alıp 1.1V voltaj vererek Prime 95 ile yarım saatlik bir teste tabi tuttum. Sıcaklıklar şu şekildeydi. Yer yer bu sıcaklığın daha altına da düştü üstüne de çıktı. Ama genel olarak bu sıcaklıklarda seyrediyor.

Custom sıvı soğutma:

4.0 ghz test.JPG


Corsair H110:

4 ghz prime95.jpg



Sonrasında ise işlemciyi 4.5 GHz 1.31 V alarak yine Prime 95 ile yarım saatlik bir teste tabi tuttum.

Custom sıvı soğutma:

4.5 test.JPG


Corsair H110:

5820k 4.5 ghz.JPG




Sıcaklık farkları bu şekilde. Oyunlarda da aynı şekilde sıcaklık farkları oluşacaktır. Şu an için buna bakamıyorum idarelik bir ekran kartı olduğu için. Amacım 980Tİ alarak onu da custom sıvı soğutmaya eklemek. Zaten ekran kartı da dahil olduğu zaman custom sıvı soğutma gerçek anlamda daha iyi oluyor.

Ekran kartını hiçbir zaman eklemeyecek kişiler bu kadar zahmete girmeyip esnek hortumlarla da yapabilirler. Tabi yine kişinin tercihine kalmış görsellik için bu şekilde yapabilir.

İnternette hazır kitler mevcut. Onlardan biri temin edilebilir. Ama tavsiyem kendiniz araştırarak kendiniz kurulum yapmanız.

Ayrıca ben boruları bükemem ama illa bu şekilde akrilik boru kullanmak istiyorum diyen arkadaşlar olursa, dönüşleri vs. tamamiyle dirseklerle vs. yapabilir. Tabi bu maliyeti arttırır.

Artık toplamak gerekirse, custom sıvı soğutma hazır sıvı soğutmalara göre çok daha başarılı. Tabi doğru bileşenleri de seçmek önemli burada. Soğutmanın yanında görsellik olarak da çok şey kazandırıyor kasanıza. Biraz da modlama yaparak kasanın görüntüsünü çok daha iyi bir hale getirebilirsiniz. :)
Benim siparişleri verip tamamiyle bitirip bilgisayarı çalıştırmam yaklaşık 1.5 ay sürdü. Tabi yurt dışından ürün siparişi verdiğim için.
Ama hazırlaması kurması fazlasıyla keyifli bir iş. :) Bir de el beceriniz iyi ve istediğiniz gibi yapabiliyorsanız sizden keyiflisi yoktur. :) Ama fazlasıyla sabır gerektiriyor.

Arkadaşlar benden bu kadar. :) Sormak istediğiniz aklınıza takılan bir şeyler olursa mutlaka yazın. Elimden geldiğince cevap vermeye çalışacağım. Ayrıca daha detaylı bilgi almak isteyen arkadaşlar Sosyal içerisinde Overclock ve Soğutma bölümüne bakabilir veya konu açabilir.

Konu boyunca herhangi bir sür-i lisan eylediysem kusuruma bakmayın.
Görüşmek üzere. :)
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Su sızmasına karşı test yapıyoruz. :)
Borularla aşırı oynama veya darbe olmaz ise sızdırma olmaz. :)
Onun haricin de borularla çok oynanır rekorlardan vs gevşer ise olabilir. O da kasayı çok fazla sallamazsanız birşey olmaz. Zaten boruları sürekli oynamayacaksınız.
 
Sıvı kaçırma, sızdırma olayı tam olarak şöyle:
Eğer siz gidip de 3-5 kuruş az verip tek contalı ve adi rekorlardan alırsanız illaki kaçıracaktır.
Fakat, eğer yok, "yapmışken ömürlük olsun" diyor iseniz o halde yapmanız gereken: Kaliteli akrilik borular ve tabii ki kaliteli çift contalı ve aynı zamanda sıkmatik (sıkmatik rekorlar montaj sonrası sıkılır, siz sekmede bile zorlanirsiniz, o denli sıkı tutar yani) rekorlar alacaksınız.
Bu dediğim kaliteli örünler alıp olması gerektiği gibi de montajını yaptığınızda sıvı kaçırması imkansızdır :)
 
Benim rekorlar Barrow'un geçirmeli çift contalı. Ama gerçekten kaliteli. Geçirmesi ayrı dert sökmesi ayrı. :)
Ben provaları yaparken çok hafif akrilik boruların ucuna yağ sürerek takıyordum. Yoksa tam işkence yerine tam oturtmak. :)
Tabi sadece hafif su ile dahi ıslatsanız olur.

Bu arada iflah olmazsın dedin abi şimdiden GPU için hazırlıklara başladım. :D :D
 
Sıkmatikler çok daha sağlam Mehmet :)
Onlarda sen boruyu içine soktuktan sonra bi de sıkıyorsun (y)

Tabi, seninkiler de iyi, en azında çift contalı.
 
İşin aslı ilk sıkmalı olandan alacaktım. Fakat alan bir arkadaşım hiç memnun kalmadı. Çok rahat bir şekilde geri sökülüyordu.
Öyle olunca bende ön yargı oluştu. Bunları aldım. Şükür pişman etmediler beni. :)
 
Arkadaşın nasıl bir şey almıştı bilmiyorum ama Sıkmatik'te geri bırakma diye bir şey yok. Bendekileri olabildiğince sıkı sıktığım halde geri bırakma, yalama durumları asla olmadı. Dediği gibi biraz kalite önemli.
Seninkiler de dedim ya, gayet kaliteli ve sıvı sızdırma şansları yok gibi. Ben ayrıca onları da kullanıyorum.
 
Ama bu radyatör ve fanları taksam 780T ye de sığmaz. Çünkü radyatör kalın.
Bu konuda sana katılmıyorum. Corsair 780 T'nin içi şu an senin kullandığın modele göre çok daha geniş. Bu videoyu incelersen bana hak verirsin:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
@er36po böyle bir rezervuar hiç görmüş müydün? Bu bilgisayara resmen dibim düştü:)
 
Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı