İnceleme Cyberpunk 2077 İncelemesi!

Öncelikle uzun bir aradan sonra hepinize merhabalar arkadaşlar. Ben Kağan. 10 Aralık 2020 tarihinde piyasaya çıkan Cyberpunk oyununu bugün bitirme fırsatına sahip oldum. Oyunun incelemesini hikaye ve oynanış alt başlıklarında ele alacağım. Oyuna başlamadan önce oyun ile ilgili fiyat ve platform bilgisi vererek işe koyulayım. Oyun PC, PS4&PS5, Xbox One & Series X/S, Stadia gibi platformlarda yer aldı. Fiyat bilgisi verecek olursak ise oyun Xbox platformu için 499₺, PlayStation platformu için 479₺, PC platformu için ise Steam fiyatı 249₺ olarak belirlenmiş. Gelelim şimdi oyunun ana hikayesine.

HİKAYE
Erkek V için ana hikayeye gelirsek ise ilk başta gözümüzü şirkette açıyoruz. Anders Hellman (patronumuz) bize rütbe olarak kendisinden üst olan bir kadını öldürmemiz için bir çip ve bir miktar para teslim ediyor. Bizde bunun üstüne iş yerinden ayrılıyoruz. Yakın arkadaşımız olan Jackie Welles ile buluşuyoruz. Burada Jackie ile konuşurken bir kaç tane ajan dalıyor içeri. Bu ajanlar bizim çalıştığımız yer olan Arasaka şirketinden geliyor. Hemen bize çipi vermemizi söylüyor ve elimiz kolumuz bağlı şekilde çipi onlara teslim ediyoruz. Bir kaç gün sonra Jackie bizi bir iş bitirici (oyundaki şehirleri temsil eden mafyalar gibi) ile tanıştırıyor. İş bitiricimiz ünlü Dexter Deshawn. Kendisi bize önce bir Militech robotunun parasını ödediğini ancak parayı ödedikten sonra robota sahip çetede bazı sıkıntılar olduğunu ve robotu vermediklerini söylüyor. Biz de Jackie ile buraya gidiyoruz ve robotu alıyoruz. Dexter'e robotu verince bizim için yeni bir görevi olduğunu söylüyor ve kabul ediyoruz. Bu görev ise Arasaka şirketinin çıkardığı "Hazine" isimli çip. Bu çipi çalmamızı bize söylüyor. Sonrasında bize Evelyn diye bir kadının onlara yardım edebileceğini söylüyor. Evelyn bize bir beyin dansı gösteriyor. (beyin dansı: içerisinde taramalar yapabildiğiniz 360 derece kaydedilen görüntüler) Bu beyin dansında Yorinobu Arasaka ile Evelyn'i görüyoruz. Evelyn, Yorinobu ile düşüp kalkan bir yavru. (yavru: oyunda fahişelere verilen ad) Bunun üzerine içerinin planını öğreniyoruz. Gidiyoruz tekrar Dexter'in yanına. Dexter bize dönüp diyor ki "Git ve hazineyi çal". Tabi bu sırada T-Bug diye bir kız da bize uzaktan yardım ediyor güvenliği geçmemize felan. Biz çıkıp gidiyoruz bu çipi çalmaya. Bu çipin olayı içerisinde benliklerin yani ruhların depolanabilmesi ve bir vücuda aktarılınca ölümsüzlük gibi bir etki yaratması. E bunun pahalı olacağını sezince bunu çalıyoruz. Çaldığımız esnada içeriye Yorinobu Arasaka ve babası, Arasaka şirketinin kurucusu Saburo Arasaka giriyor. Tabii bunların korumaları Adam Smasher (Yorinobu'nun koruması) ve Takemura (Saburo'nun koruması) da içeri giriyor. Birkaç dakika sonra Yorinobu onlara dışarı çıkmalarını söylüyor. Arkasında bir de bakıyoruz ki Yoruinobu babasını öldürüyor. İçeriye korumalar girince ise babasının zehirlendiğini ve Takemura'nın işini iyi yapamadığını söylüyor. Babası da ölünce (kendisi öldürünce belli olmasın diye) güvenlik protokollerini yükseltiyor ve babasının öldüğünü bildiriyor. Biz de tam balkondan çıkacakken uçan bir polis aracına denk geliyoruz ve bize ateş açıyorlar. Bizde hoplayarak bu binadan atlıyoruz. Ancak arkadaşımız Jackie'ye bir kurşun isabet ediyor. Uzun bir süre çatışıp buradan ayrıldıktan sonra Dexter'in bize tuttuğu DELAMAIN isimli limuzin taksiye biniyoruz. Taksiyle ulaşamadan Jackie ölüyor. Dexter'in yanına çıktığımızda ise bize duygusuz bir şekilde başsağlığı dileyip çipin nerede olduğunu soruyor. Buradan çipin bizde olduğunu söyleyebiliyoruz veya "Maalesef." cevabını verebiliyoruz. Ben duygusuz davrandığı için bu noktada ikinci cevabı verdim. Bize buradan kaçmamız gerektiğini söylüyor. Ama öncesinde elini yüzünü yıka diyor üstümüz kan olduğu için. Biz de gidiyoruz. Banyodan çıktığımız anda ise bizim kafamıza sıkıyor. Bir süre sonra gözümüzü çöplükte açıyoruz. Takemura da orada ve Dexter'in kafasına sıkıyor. Biz iyi olmadığımız için Viktor Vektor'a yani siberkasabımıza gidiyoruz. (Siberkasap: oyundaki doktorlar ve modifiyeciler) Viktor bize dönüp benliğimizin yavaş yavaş yok olduğunu ve Johnny Silverhand ile birleştiğini söylüyor. Bir görev sırasında şunu öğreniyoruz; Johnny sevgilisi ile görüşürken sokakta birden birkaç serseri geliyor ve bize sataşıyor burada silah çektiğimizde ise bir anda sevgilimiz Alt Cunningham'ı Arasaka arabasına alıp kaçırıyorlar. Amaçları ise bu çipi elde edebilmek için onu ruhbiçer olarak kullanmak. Apar topar çıkıyoruz siberkasaptan. Rogue'nin yanına gidiyoruz. Rogue de Johnny'nin önceden tanıdığı bir mafya yani iş bitirici. Rogue ile anlaşıyoruz. Rogue, Rogue'nin arkadaşı, Thompson ve biz yola koyuluyoruz. Thompson kim diye soracak olursanız bizi caddeden kurtarıp siberkasaba götüren bir gazeteci. Giriyoruz kurtarmaya bizim sevgiliyi. Bir de ne görelim? Artık çok geçmiş. Orada siber aleme kısılıp kalıyor bizim Alt. Burada sinirleniyoruz doğal olarak. Zaten sonrasında ise namımız yayılıyor Arasaka Kulesi'ni patlatan adam diye. Bu işlerin içerisinde bizim durumumuz kötüleşiyor. Evelyn kayboluyor bu sırada. Onu ararken kendisinin de bir yavru olduğunu ve kendisine tecavüz edildiğini arkasından ise canice öldürüldüğünü görüyoruz. Biz de bunların arasında Evelyn'e bu çipten bahsedenlerin Voodoo Oğlanları'nın olduğunu öğreniyoruz. Gidiyoruz bu sefer de bunlara. Bunları bulmamızı sağlayan kişi ise Bay El. Neyse gidiyoruz Placide diye bir adama. Voodoo Oğlanları içerisinde yetkili bir abimiz Placide. Bize bir görev veriyor. Kendilerinin olan AVM'ye birkaç tane "Hayvan"ın dadandığını görüyoruz. Bize bu olayı çözmemiz gerektiğini arkasından ise patronları ile görüşebileceğimizi söylüyor. Tamam eyvallah diyoruz ve gidiyoruz AVM'ye. Adamları öldürdükten sonra bir bakıyoruz bizim sinyal az az kesiliyor. Placide bize sinemaya gitmemizi ve oradaki NetWatch ajanını etkisiz hale getirmemiz gerektiğini söylüyor. Bir gidiyoruz adamın yanına adam diyor ki sana Placide virüs bulaştırmış. İlk başta bu her ne kadar saçma gelse de bize iki tane vücut taraması yapıyor. İkisini karşılaştırıyoruz ve ikisi de aynı! Adam bize bunun sahte olduğunu söylüyor. Bize bir orta yol öneriyor. Diyor ki sendeki virüsü temizleyeyim ve patronlarınızı serbest bırakayım. Sonradan anlıyoruz bu görevin sebebini. Bizim Brigitte yani Voodoo Oğlanları'nın kaptanı aslında bunlar tarafından dondurulmuş. Bizim sayemizde tekrar hayata dönüyor ve bize yardım etmesi için bir şey yapmamız gerektiğini söylüyor. Tabi çaresiz olduğumuz için kabul ediyoruz. Bizi buzlu bir küvete yatırıp sanal gerçekliğe sokuyorlar. Burada az önce bahsettiğim Johnny'nin anılarıyla yüzleşiyoruz. Sonrasında ise Alt Cunningham ile karşılaşıyoruz. Bize yardım edebileceğini ancak bunun için Mikoshi'ye bağlanmamız gerektiğini söylüyor. (Mikoshi: Arasaka Kulesinin altında bulunan bir ağ sistemi) Brigitte ise bizim Kara Duvar'ın ötesine geçmemiz gerektiğini böylece kendilerinin süper güç olacağını, yapay zekayla olan insan savaşını insanların kazanabileceğini söylüyor. Çıkıyoruz bu gerçeklikten en sonunda, bir bakıyoruz bizi korumak için bizimle giren ağgezerler ölmüş! Sonrasında bize savaş açıyorlar. Voodoo'lar biz uyanana kadar tüymüş. Sonrasında buradan fight atarak kurtuluyoruz. Placide öküzünü yenmek ise 15 dakikamızı alıyor. Hikayenin başında Arasaka ailesini anlatmıştım. Saburo Arasaka ne kadar güce önem verse de onun için asıl önemli şey aileydi. Aile'nin göz bebeği ise Hanako Arasaka. Sabura Arasaka'nın kızı ve Yorinobu'nun kardeşi. Bizim Takemura diyor ki senin çipi düzeltebilecek kişiler sadece Arasaka'lar. Bunu onlar yaptı onlar düzeltir diyor. Mantıklı geliyor tabi ki bize. Saburo Arasaka öldüğü için Çin mahallesinde bir geçit töreni yapılacak bize de buranın haritası lazım oluyor. Biri Çin mahallesi derse burayı avcunun içi gibi bilen tontiş ninemize düşer yolu. Teyzemizin adı Wakako Okada. Çin mahallesinin iş bitiricisi. Neyse işte teyzemizden harita çipini alıp plan yapıyoruz. Bu esnada Anders Hellman'ın Kang Tao'nun bir paravan şirketi aracığılıyla taşınacağı haberini alıyoruz. Rogue ablamıza gitmemiz öneriliyor ve gidiyoruz. Bize Panam Palmer diye bir hanfendiye yardım etmemiz karşılığında kendisinin de bize yardımcı olacağını söylüyor. Gidiyoruz Panam ablamızın kargolarını ve arabasını kurtarmaya. Kurtardıktan sonra kendisi de Hellman ile olan operasyonumuzda bize yardım ediyor. Hellman'ı getiriyoruz bir evde sorgularken bize dönüp diyor ki "Çipin şeması bende var ama bu senin beynine işlemiş." Bunu duyduktan sonra "Senindir Takemura" deyip çıkıyoruz. Bu sırada Hanako'nun bineceği arabayı hackliyoruz. Saburo'nun töreninin yapıldığı gün biz keskin nişancıları etkisiz hale getiriyoruz ve Takemura'da Hanako'nun arabasına atlıyor. Tabi bu sırada Hanako ona saldırmaya çalışınca bizim manyak veriyor elektroşoku. Kadını bir sığınağa götürüyor ve burada tam cinayeti abisinin işlediğini söylerken Arasaka robotları evi basıyor. Takemura Hakk'ın rahmetine kavuşurken biz de oradan kaçıyoruz ve bir motele gidiyoruz. Bu motele Hanako ve bizim aramızdaki aracı olan bir yavru geliyor. Hanako bizi dinlemek istediğini söylüyor. Yanına gidip konuştuğumuzda Arasaka meclisinin toplanacağını ve burada kendisinin lehinde savunma yapmamızı istiyor. Düşüneceğim deyip çıktığımız anda gözümüzü Viktor'da açıyoruz. Viktor her an ölebileceğimizi bunu ilaç ile geciktirebileceğimizi veya kendi kafamıza sıkmamız gerektiğini söylüyor. Bizim Jackie'nin sevgilisi (ölmeden önceki) Misty terasa çıkarıyor ve burada karar verebilirsin diyor. Yan görevlerden Panam ile ilgili olanları yaptıysanız orada Panam'ı arayabiliyorsunuz. Panam size bir çıkış yolu olduğunu ve tekrar düşünmenizi söylüyor. Hanako ile olan değil Panam ile ilgili olanı seçerseniz tüm klan Militech arazisine giriyoruz. Burada aşağıdan delerek Arasaka Kulesinin altına ulaşıyoruz. Arasaka Kulesinin altından Mikoshi'ye ulaşıp Alt'a vücudumuzu istediğimizi söylüyoruz. Oyun burada bize burada tekrar seçme hakkı sunuyor. Uyandıktan sonra ise Night City'de kalmak ya da Panam abla ile sınır dışına geçme gibi bir seçeneğe sahip oluyorsunuz. Eğer ki bunu seçerseniz Arizona'ya doğru yol alıyorsunuz ve oyun bitiyor.

Hikaye bu kadardı. Gelelim oynanış tarafına.

OYNANIŞ VE TEKNİK KISIM
Oynanış mekaniklerini genel olarak ben beğendim. Oynadığım kaliteli RPG'ler arasında kesinlikle ilk ona girebilecek bir yapımdı. Oyunu genel olarak 1080p 30fps Kalite Modu'nda oynadım. Bana istediğimi vadetti. Açıkçası kalite için 30 fps'ten taviz verilebilir gibime geldi. Mekaniklere gelecek olursak bana kaliteli geldi. Ama kesinlikle en beğendiğim nokta oyun kolunun titreme motorlarını bu denli iyi kullanabilmeleriydi. Oyunda aksiyon sahnelerinden sonra 10 dk boyunca serçe parmağımı hissetmememde cabası. Grafikler felan gözüme süper geldi. Ama açıkçası araba kullanırken bu kadar güzel bir dünyada bu kadar garip bir araba sürme hissiyatı olur mu diye de düşündürdü :D Ancak her ne yazık ki hala buglara tam olarak bir çözüm bulunamamış. Oyun oynarken nadir de olsa 2 saatte 1 bugla karşılaştım denebilir. Örneğin arabayla giderken ayaklarınızın paspasın içine girmesi felan bunlardan sadece bazıları. Bazı yerlerde çok absürt şekilde buglar da yok değildi. Ama optimizasyon konusunda bana başarılı geldi açıkça. 9.nesil olmasına rağmen çok yüksek donanımlara sahip olmayan Xbox Series S model konsolda gayet rahat bir şekilde oyunu oynadım. Oyunun oynanması kısmında bir beğenmedim olay ise bir kişiyle sohbet ederken diyaloglar çok kısıtlı. Örneğin birini telefonda aradığınızda ilk başta çok fazla diyalog var gibi gelecek. Ancak bu diyalogları bitirip o kişiyi bir daha aradığınızda yine aynı diyalogları göreceksiniz. Yani aslında hep aynı diyaloglar var. Bu kısım biraz daha geliştirilebilirdi. Aynı zamanda oyuna başladığınızda cinsiyet kaş gibi detaylı bir vücut seçimine sahip oluyorsunuz. Oynunun en güzel noktalarından biri de kesinlikle Aldecaldoların (Panam'ın klanı) ölen arkadaşları Akrep'in motorunun ve Jackie'nin annesinin Jackie'nin motorunu bize hediye etmesi. Oyunda genelde mutlu sondan çok daha duygusal bir hava var. Bu da oyunun akıldan silinmesini zorlaştıracak gibi duruyor. Ayriyeten oyunda gerek topladığımız parçaları gerekse de silahları parçalayarak ürün elde edebiliyor ve bu sayede üretim yapabiliyoruz. Bunlara ek olarak da oyunda zeka, vücut, soğukkanlılık gibi özelliklerimiz oluyor ve her seviye atladığımızda bunlar geliştirebiliyoruz. Bu sayede tarayıcıyı kullanarak kısa devre, optik bozucu, sızma gibi özellikleri kullanabiliyoruz. Veri madenciliği yapmamıza da imkan sunuyor bu özellikler.

Evet dostlar incelemenin sonuna geldik. Sormak istediğiniz tüm soruları bu yazının altında sorabilirsiniz. Hepinize sağlıklı ve mutlu günler diliyorum.

Son düzenleme:
İkisinin arasında tercih yapamıyorum ikisi de mükemmel.
Şuanda cs envanterimden kasaları satarsam (sticker kapsülleri saymıyorum onlar tke başına 250 falan ediyor.) 190 tl filan alıyorum ve bu paraya ikisinden birisini almak istiyorum. Şuan açık dünya oyunu olarak oynancak çok oyunum var yani Cyberpunk bayar mı bilmiyorum. Kapsülleri de yazın satarsam almadığım oyunu alırım büyük ihtimal zaten.

Ne tür oyunları sevdiğinizi yazın öneri yapalım :)
Hocam strateji, indie, hard RPG, ve hades tarzı oyunlar dışındaki oyunları seviyorum. Yani 2 oyun da bana uygun. Bana daha çok GoW daha iyi gibi geldi ama bilemedim.

https://steamcommunity.com/id/enes_yldrm_1 Steam hesabım.

Şuanda cs envanterimden kasaları satarsam (sticker kapsülleri saymıyorum onlar tke başına 250 falan ediyor.) 190 tl filan alıyorum ve bu paraya ikisinden birisini almak istiyorum. Şuan açık dünya oyunu olarak oynancak çok oyunum var yani Cyberpunk bayar mı bilmiyorum. Kapsülleri de yazın satarsam almadığım oyunu alırım büyük ihtimal zaten.

Hocam strateji, indie, hard RPG, ve hades tarzı oyunlar dışındaki oyunları seviyorum. Yani 2 oyun da bana uygun. Bana daha çok GoW daha iyi gibi geldi ama bilemedim.
Hikayeli oyun seviyor musunuz?

Daha doğrusu şöyle sorayım daha modern şeyleri mi seviyorsunuz yoksa mitolojik olayları mı? Bir hikayeye bağlı mı gitmek istiyorsunuz yoksa kendi seçimlerinizi de yapmayı mı?

Bence GoW alın hem hikayesi sürükleyici hem de oynanışı şiir gibi. Cyberpunk oynamadım yorum yapmayacağım ama bana (kaliteli bir oyun olsa da) GoW kalitesinde değilmiş gibi geliyor.

Bana her şekilde uygun yani 2 tarzı da seviyorum.
Steam Cyberpunk fiyatı 250₺. GoW ise 197₺. Ekonomik olarak size hangisi daha uygunsa onu alabilirsiniz.

Yani açıkça açık dünyası biraz kısıtlanmış. Daha hikaye odaklı ve kendi seçimlerimizi yapabildiğimiz modern bir GTA oyunu gibi Cyberpunk.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı