Daha önce Gastrit olup bundan tamamen kurtulan var mı?

Her sabah tahin ve incir reçeli yiyorum. Kudret narı 1 ay tek kullandım, yediklerim midemden taşıyordu, kudret narını yedikten sonra mide taşması olmadı hiç.

Benim çoçukluk ile alakalı değil, Nescafe sütlü köpüklü buna neden oldu diyebilirim, günde 3-4 tane içiyordum. Eskiden de pul biber fazla tüketiyordum, acılı şeyler sonradan bıraktım. Zaten çok zayıfım diyet yapamam ki.

Geğirme ilk başlarda oluyordu artık olmuyor ben de.

Tam da ben de böyle oluyor işte, doyamıyorum çok aşırıya kaçınca da tuvaletten çıkamıyorum. Dışkıdan kan gelmesi nadir olarak gerçekleşiyor, sen de dışkıdan hiç kan geldiği oluyor muydu? Ya da tükürükte kan falan, kaç yıldır bu haldesin?

Bu içecekleri kullanmıyorum zaten sadece su ve ara sıra ayran içiyorum. Günde 1-1,5 litre su tüketiyorum.

Yemek yemeden önce ceviz yemiştim biraz tokluk vardı, yemeğe başlamadan önce yemek yedim sonra aşırı zorladım mideyi galiba. Doktor her ay gidiyorum zaten.

Çay içmediğim için şekerde tüketmiyorum. Çikolota ve cipste yemiyorum. Kadayıf şerbetli diye pek tüketmiyorum, bir ara yediğimde bir şey olmadı ama künefe yediğimde mideye dokunmuştu. Baklava da pek dokunmuyor.

Nelerden kaçınmak gerektiğini biliyorum.

Doğuştan gastrit olanlar hariç, gastrit hiçbir şekilde çözülemiyor mu? Doktorlar bana ilaç ile gastritin giderildiğini söylüyordu, midedeki iltihap ömrü boyu sürmüyor herhalde.
Yok hocam benim yaptığım kadayıf başka muhallebili şerbet yok. Muhallebiyi yapıyorum, tavada kadayıfları yağ koymadan pişiriyorum ve kadayıf olması gereken renge geldiğinde alıyorum tavadan. Muhallebiyi yapıp borcama döküyorum, üstünede kadayıfı koyuyorum sonra dolaba atıyorum. Soğuyunca da güzel bir akşam yemeğinin üzerine gömüyorum. Bu kadayıf hem daha lezzetli, hem daha hafif tavsiye ederim. Evde tarifi yazıyordu bulursam atabilirim.

Hocam herkesin ömür boyu beraber yaşamak zorunda olduğu bir hastalığı var hayatın kuralı bu sanırım. Benim son 3 yıldır çenem kıtlıyor, doktora gittiğimde bir insanda bu oluştuğunda genelde bu sorunun çözülemediğini, bu sorunun sebebinin çene eklemlerimde bulunan disklerin yerinden kaymış olması olduğunu ve bununla yaşamaya alışmam gerektiğini söylemişti. Çok berbat bir durum ama ne yapalım 3 yıldır var alıştım zaten iyice. Umarım tek derdim bu çene kıtlaması olur. Çenem bazen kitleniyor ağzımı açmaya çalıştığımda çok fena kasılıyor, çok kötü bir sorun.

@Akerfeldt insanların fiziksel olarak dışarıdan görünen hastalıklar, insanın moralini daha çok bozuyor.
Aynen öyle. Benim şu anda çene kıtlamam var, çenemde herhangi bir kayma söz konusu değil ama yani gerçekten çok kötü bir durum ya keşke hiç olmasa. Çene eklemlerimde bulunan diskler yerinden kaymış ve bu 100 yaşımda bile olsam hiçbir zaman geçmeyecek doktorun dediğine göre. Herkeste var böyle ömürlük bir hastalık ya. Bu sorun babannemde de varmış ama çok garip, böyle bir şey genetik olabilir mi ya?

Endoskopi oldun mu?
Endoskopi olmadım.

Doktor genel olarak çok bir sorun olmadığını ve hassas bir mideye sahipsin diyor.
Aynen öyle. Benim şu anda çene kıtlamam var, çenemde herhangi bir kayma söz konusu değil ama yani gerçekten çok kötü bir durum ya keşke hiç olmasa. Çene eklemlerimde bulunan diskler yerinden kaymış ve bu 100 yaşımda bile olsam hiçbir zaman geçmeyecek doktorun dediğine göre. Herkeste var böyle ömürlük bir hastalık ya. Bu sorun babannemde de varmış ama çok garip, böyle bir şey genetik olabilir mi ya?
Bak mesela benim de çenem de vitiligo adlı beyaz bir leke var ilk olduğu zamanlar çok psikolojimi bozuyordu.

Endoskopi olmadım.

Doktor genel olarak çok bir sorun olmadığını ve hassas bir mideye sahipsin diyor.

Bak mesela benim de çenem de vitiligo adlı beyaz bir leke var ilk olduğu zamanlar çok psikolojimi bozuyordu.
İsteseniz de istemeseniz de alışıyorsunuz zaten. Leke olması gene iyidir benim çene kıtlaması çok fena ve bu kıtlamayla ben 80-90 sene geçireceğim. Ameliyatı varmış ama başarı şansı çok düşük, bu kıtlama ömür boyu oluyormuş genelde. TME hastalığıydı bunun ismi sanırım. Bazen yemek yemek çileye dönüşüyor, esnediğim zaman ağzımı olabildiğince açmak istiyorum ama bu kıtlama yüzünden açamıyorum, elma felan yerken sorun yaşıyorum. Yani böyle faullerinizin birazcık aşşağısında iki tane eklem var, işte o eklemlerden geliyor ses. Ağzınızı açtığınızda böyle kasılma hissi oluşuyor ilk önce, siz o kasılma hissine rağmen ağzınızı açmaya devam ederseniz ağzınızı açarken kıt diye bir ses geliyor. Sonra aynı şekilde kapatırken tekrar kıtlıyor. Bazen çeneniz kitleniyor ve ağzınız saatlerce öyle kilitli kalıyor ve yapacağınız hiçbir şey yok, beklemek zorundasınız. Ağzınızı böyle çok az açıyorsunuz ve öyle bir kasılıyor ki yani çeneniz kitlendiğinde sanki ağzınızı o kasılmaya rağmen açmaya çalışırsanız böyle çeneniz dağılacak yüzünüz paramparça olacakmış gibi hissediyorsunuz, sonra usul usul bekliyorsunuz ki o kitlenme geçsin.

Gastritin çeşitleri var. Tedavi çeşidine göre şekillenir. B12 eksikliğiniz de gastrit ile bağlantılı. Büyük ihtimalle bakteriyel enfeksiyon kaynaklıdır. Eğer doktorunuz antibiyotik yazdıysa aksatmadan kullanın ve belli aralıklarla kontrol ettirmeyi ihmal etmeyin.
biraz fazla yedim herhalde o tetikliyor, fazla yemek yememem lazım değil mi?
Çok aşırıya kaçmamanız lazım. Küçük öğünler şeklinde yemeniz daha faydalı olacaktır.

Gastrit şikayetleriniz başlamadan önce geğirme, şişkinlik gibi şikayetleriniz var mıydı?

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı