Daha Stabil İşletim Sistemi Varken Neden Windows 10?

Çok kullanılan ve tercih edilen 3 sistemi de uzun yıllar kullandım. (macOS, Linux ( Ubuntu-Manjaro çok eskiden Pardus) ve Windows'un hatırladığım bütün sürümleri ) şu anda Linux ve Windows'u beraber kullanıyorum. Win10 geçen sene biraz mavi ekran verse de ( o da başka bir programın çakışmasından kaynaklanıyormuş. Neyse ki çözdük.) Son bir senedir bende stabil en azından: D.
(Windows'u sadece oyun oynamak için kullanıyorum bu arada.)

Windows 10 başlarda optimizasyonda sıkıntı çıkartabiliyor olabilir lakin güncelleştirmelerle toparlamaya çalıştılar, çalışıyorlar. Hatta en güncel örnek olarak ise arama yerini gösterebilirim. 1909(?) güncellemesinden 2004 güncellemesine geçtim. Eskiden kasıyordu. Şimdi gayet hızlı çalışıyor. Sorun optimizasyonda.

Daha farklı nedenleri sıralayacak olursam; çoğu kullanıcı, kullandığı işletim sisteminin güncel kalmasını istiyor. Güvenlik güncelleştirmelerinden tutun da, desteği artırılan platformlara.

En büyük neden de ,bana göre, oyun desteği; halka açık, kullanımı basit tek işletim sistemi olması. Normalde Linux var diyebilirsiniz, Hackintosh işlemi var diyebilirsiniz ama arkadaşlar bir Linux, Windows kadar basit gelmiyor bana. Tabii bana. Kişiden kişiye göre değişiyor(dur).

Apple ,tahminimce, müşterilerinden çekindiği için Mac OS'u herkese yayınlamıyor. Çünkü herkese yayınlarsa müşterisi de "O zaman ben neden Macbook'u , İphone'u vb. şeyleri alıyorum ki?" diyebilir. Yoksa herkes erişebilse şu anda pazar payı en az %30 olurdu diye tahmin ediyorum. Bu yazdıklarımın hepsi benim kişisel görüşümdür arkadaşlar. Windows'un eski sürümlerini dahil etmeden yazdım.

Win10 ilk çıktığında bu konuyu açsan eyvallah da şimdi .Net Frameowrk'u falan da ISO'ya gömdüler daha neler gömdüler bu bir örnek. Gayet de stabil çalışıyor şuan bizzat x64 Pro kullanıyorum.

Win7'ye gelince eğer sistem eski ise ve performans alınmak isteniyorsa doğru seçim. Oyun anlamında özellikle RAM kullanımı için tercih ediliyor Win7 500mb harcıyor Win10 3GB. Sen düşün gerisini.
Windows 7 ortalama 760 MB harcarken Windows 10 1.3 GB harcıyor. Bizzat sanal makinede test ettim.
Ayrıca boşta RAM kullanımının Windows 7'den beri önemi yok diye biliyorum. O boşta RAM kullanımını azaltma yöntemleri XP zamanlarında kaldı. Recep Baltaş bile zamanında Windows 8 RAM kullanımı için blog yazmış:
Diyor ki: "RAM yemesi performansı düşürmez, artırır. Bunu anlamanız gerek artık. XP mimarisi gibi çalışmıyor bu sistemler."
Biraz da objektif olarak bakarsak, Windows 10 uzun zamandır her güncellemede çalışan şeyi bozup bozuk olan şeyi düzeltiyordu. Fakat 2004 ile birlikte Windows 10 cidden mükemmel bir noktaya gelmiş.
Bir kere 2009 yılından kalma ve güncel teknolojilerin ve sürücülerin hiçbirini desteklemeyen bir işletim sistemini kullanmanın ne anlamı var ki? Sistemi eski olanları anlarım da nispeten yeni sistemde artık Windows 7 kullanmanın anlamı nedir? Kullanacaksanız en az Windows 8.1 kullanın. Windows 7 çok eskidi ve güncel hiçbir oyunu ve yazılımı desteklemiyor. En son büyük güncellemesini 2011 yılında almış.

Windows 7 ortalama 760 MB harcarken Windows 10 1.3 GB harcıyor. Bizzat sanal makinede test ettim.
Ayrıca boşta RAM kullanımının Windows 7'den beri önemi yok diye biliyorum. O boşta RAM kullanımını azaltma yöntemleri XP zamanlarında kaldı. Recep Baltaş bile zamanında Windows 8 RAM kullanımı için blog yazmış:
Diyor ki: "RAM yemesi performansı düşürmez, artırır. Bunu anlamanız gerek artık. XP mimarisi gibi çalışmıyor bu sistemler."
Biraz da objektif olarak bakarsak, Windows 10 uzun zamandır her güncellemede çalışan şeyi bozup bozuk olan şeyi düzeltiyordu. Fakat 2004 ile birlikte Windows 10 cidden mükemmel bir noktaya gelmiş.
Bir kere 2009 yılından kalma ve güncel teknolojilerin ve sürücülerin hiçbirini desteklemeyen bir işletim sistemini kullanmanın ne anlamı var ki? Sistemi eski olanları anlarım da nispeten yeni sistemde artık Windows 7 kullanmanın anlamı nedir? Kullanacaksanız en az Windows 8.1 kullanın. Windows 7 çok eskidi ve güncel hiçbir oyunu ve yazılımı desteklemiyor. En son büyük güncellemesini 2011 yılında almış.
Ben Windows 10 kullanıyorum. 4-4,5 gb bellek kullanıyor kendisi için.

Ben Windows 10 kullanıyorum. 4-4,5 gb bellek kullanıyor kendisi için.
Bende 2.5 GB civarı kullanım mevcut. Kesin bilgisayarında virüs var. 4.5 GB RAM kullanımı hiç normal değil. Format atın.

Bu konuda haklı. Ancak RAM'in az olması da iyi bir şey değil. Yani 8 GB RAM'in varken sistemi açtığında 2 GB mı kullansın istersin, 4 mü?
4 GB kullandığında oyuna girdiğinde arkaplandaki işlemleri sonlandıracak ve ayrıca oyunda FPS dropları göreceksin.
2 GB kullandığı durumda 6 GB RAM oyuna muhtemelen ucu ucuna yetecek. Arkaplanda bir şey kapanmayacak, ayrıca FPS dropları çok düşük olacak.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı