Debian vs Kubuntu vs Fedora

Makaleler
2
Daha fazla  
Debian KDE Plasma, Fedora KDE Plasma ve Kubuntu arasında siz hangisini seçerdiniz? Debian’a baktım çekirdek sürümü 6.12. Kubuntu ise 6.17 sürümünde. Fedora da sanırım 6.17 ya da 6.18 olması gerek. Günlük kullanımda bunun ne gibi bir etkisi olabilir? Debian’ın çekirdek sürümü sanırım Debian 14 çıkana kadar 6.12’de kalacak ya da güncelleniyor mu bilmiyorum. Masaüstünde Arch kurulu ama laptopa günlük kullanım odaklı kolay dağıtım kurmak istiyorum. Fedora’yı bir türlü kuramadım nedense. Daha doğrusu kodek kurulumunda sorun yaşadım. Fedora’nın KDE’de sorunlu olduğu gibisinden bir şeyler okudum ama doğruluğu nedir bilmiyorum. Bununla birlikte Fedora KDE Plasma sanki biraz ağır gibi hissettiriyor. Debian ve Kubuntu’dan sonra baya tepkisel olarak daha yavaş gibiydi. Yine de şans vermek istiyorum. Masaüstü sürümü de eskimeye başladı hafiften. Kubuntu’yu minimal kurduğumuzda Debian’a yakın bir seviyede oluyor. Gereksiz ofis yazılımları falan yok. Günlük kullanımda temelde hangisi daha tepkisel ve hızlıdır? Hangisini tavsiye edersiniz?

Ubuntu'nun paket yöneticisi şu an piyasadaki alternatiflerine kıyasla sönük kalıyor. Daha önce Linux deneyimin olmadıysa ve Windows'tan direkt geçiş düşünüyorsan sürece alışmanın kolay olması için Linux Mint'in Cinnamon versiyonunu öneririm. Arayüzü Windows'a en yakın dağıtım ve Ubuntu temelli.

Bilgisayarin iyi olmasiyla alakasi var mi bilmiyorum ama ben Gnome 49 oneriyorum. Dagitim olarak EndevourOS iyi.
EdeavourOS Arch tabanlı güzel bir dağıtım. Ancak Arch’ta SMB kurmayı beceremedim. EndeavourOS da çok farklı olmayacaktır bu noktada. Ben KDE’ciyim GNOME bana hitap etmiyor pek. :D
Fedora'nın spinlerinde genel bir codec sorunu var sanırsam. LxQT ve LxDE kurulumlarımda hep yaşadım bunu. Son model bir donanımın yoksa sorun çıkarmaması açısından Debian kullanmak daha mantıklı.
Aynısını KDE Plasma’da yaşamıştım.
Hayatımda Linux kullanmamış birisi olarak Kubuntu kurmuştum ve gayet memnundum hâlimden. Tavsiye edebilirim.

Windows'un yanına kuruluydu. Windows'un dosyalarını bozduğumda tekrar kurmaya gerek duymadım, eksikliğini hissetmedim çünkü.
Kubuntu’yu uzunca bir süre kullandım. Minimal kurulum seçeneği de var. Sevdiğim bir dağıtım zaten.
Debian öneririm topluluk desteği fazla en azından.
Evet gerçi Kubuntu da aynı. Zaten Ubuntu’nun resmi KDE versiyonu oluyor. Büyük ihtimalle ya Debian ya da Kubuntu kurarım gibime geliyor. Gerçi Debian’daki çekirdek de 6.12’de kaldı.

Ubuntu'nun paket yöneticisi şu an piyasadaki alternatiflerine kıyasla sönük kalıyor. Daha önce Linux deneyimin olmadıysa ve Windows'tan direkt geçiş düşünüyorsan sürece alışmanın kolay olması için Linux Mint'in Cinnamon versiyonunu öneririm. Arayüzü Windows'a en yakın dağıtım ve Ubuntu temelli.
Deneyimim var. Zaten masaüstünde Arch kullanıyorum. Linux Mint’i Linux’a geçtiğim zaman kullanmıştım. :D

Ekleme: Araştırma yaparken denk geldim. KDE Plasma ile en stabil çalışan dağıtım openSUSE mi? Debian, Kubuntu, Fedora diye araştırma yaparken tesadüfen denk geldim. Daha önce hiç openSUSE kullanmadım. Türkçe dil desteği falan yok diye gördüm. Sizin fikirleriniz nedir?

@Maomao @Bayram Tempest @Rona @ensareis @xmatugfg

Son düzenleme:
Ekleme: Araştırma yaparken denk geldim. KDE Plasma ile en stabil çalışan dağıtım openSUSE mi? Debian, Kubuntu, Fedora diye araştırma yaparken tesadüfen denk geldim. Daha önce hiç openSUSE kullanmadım. Türkçe dil desteği falan yok diye gördüm. Sizin fikirleriniz nedir?

@Maomao @Bayram Tempest @Rona @ensareis @xmatugfg
Ne kadar stabilite beklediğine bağlı değişir.
Türkçe dil desteği de mevcut.

Stabil bir dağıtım arıyorsanız direk OpenSUSE Leap Debian'dan sonra en stabil dağıtım diyebilirim ayrıca debian'a göre bir tık daha güncel oluyor bana göre severek kullanmıştım.
Ayrıca OpenSUSE KDE'yi ana Masaüstlerinden biri olarak sunuyor.

@779221 hocam daha iyi bilir OpenSUSE'yi.

Kur bir kere openSUSE Tumbleweed bi tadını al sonra bırakamazsın bence.
Yedekler otomatik.
Sistem güncellemeleri test edilip geliyor.
Varsayılanlar harika.
Gerçek icraat var.
Secure Boot ne kurarsan kur çalışıyor. En kötü mokutil ile kendi imzanı ekliyorsun.
Plasma en iyi bu dağıtımda çalışıyor kendi deneyimlerime göre.
Kurulumda incik cıncık kişiselleştirebilrsin.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı