Değeri pek bilinmeyen Osmanlı padişahı: Birinci Mahmut

Narqo

Decapat
Katılım
18 Ağustos 2021
Mesajlar
369
Makaleler
2
Birinci Mahmut sultan İkinci Mustafa'nın oğludur. 1730 yılında Patrona Halil isyanı sebebiyle tahttan indirilen amcası üçüncü Ahmet'in yerine geçti. Tahta çıktığında durum oldukça vahimdi, isyancılar iyice azıyı ele almış keyiflerine göre iş yapar padişah'a kafa tutar olmuştular. Patrona Halil ve yancılarını ödül bahanesiyle yanına çağıran Birinci Mahmut Patrona Halil ve yancılarını öldürttü. Aynı yıl Safevi Devleti Osmanlılar'a savaş ilan etti ve Kirmanşah, Tebriz ve Kazvin'i kolayca ele geçirdi. Ertesi yıl Safevi şahı İkinci Tahmasp ardı ardına ağır yenilgiler alarak geri çekilmek mecburiyetinde kaldı. Böylece Osmanlı'lar kirmanşah antlaşması ile kısa süreli bir nefes aldılar. 1733 yılında Safevi Devleti başkomutanı Nadir Han Afşar Azerbaycan'ı ele geçirdi. 1735 yılında Safevilerle barış imzalandıktan sonra Ruslar Osmanlı devletine savaş ilan etti. Ruslar ilk başlarda Kırım'ı ele geçirselerde kısa sürede geri püskürtüldüler ve bundan sonra kayda değer bir başarı elde edemediler. Avusturya ise 1737 yılında Osmanlı'ya savaş ilan etti ancak ardı ardına ağır hezimetler aldı ve barış istemek zorunda kaldı. Yapılan barış anlaşması ile Osmanlı'lar üçüncü Ahmet devrinde kaybedilen belgrad ve batı Eflak'ı geri aldılar. Birinci mahmut devrinde Osmanlı devleti 3 devletle savaşmış üçünüde barış istemek zorunda bırakmıştır. Kalan saltanat yıllarında ise afşarlarla yapılan kısa süreli bir savaş dışında kayda değer olmamıştır, Birinci Mahmut adaletli ve tutumlu kişiliği ile tanınır. 1754 yılında ise Hakkın rahmetine kavuşmuştur.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Batılı tarzda ilk okul olan Hendesehaneyi kurdurmuştur, ilk kütüphane de hatırladığım kadarıyla onun döneminde kurulmuştur. Fransız uzman Cont de Bonneval'ı (Humbaracı Ahmet Paşa) getirerek Humbaracı Ocağı'nda düzenlemeler yapmıştır. Önemli bir padişahtır.
 
Birinci Mahmut sultan İkinci Mustafa'nın oğludur. 1730 yılında Patrona Halil isyanı sebebiyle tahttan indirilen amcası üçüncü Ahmet'in yerine geçti. Tahta çıktığında durum oldukça vahimdi, isyancılar iyice azıyı ele almış keyiflerine göre iş yapar padişah'a kafa tutar olmuştular. Patrona Halil ve yancılarını ödül bahanesiyle yanına çağıran Birinci Mahmut Patrona Halil ve yancılarını öldürttü. Aynı yıl Safevi Devleti Osmanlılar'a savaş ilan etti ve Kirmanşah, Tebriz ve Kazvin'i kolayca ele geçirdi. Ertesi yıl Safevi şahı İkinci Tahmasp ardı ardına ağır yenilgiler alarak geri çekilmek mecburiyetinde kaldı. Böylece Osmanlı'lar kirmanşah antlaşması ile kısa süreli bir nefes aldılar. 1733 yılında Safevi Devleti başkomutanı Nadir Han Afşar Azerbaycan'ı ele geçirdi. 1735 yılında Safevilerle barış imzalandıktan sonra Ruslar Osmanlı devletine savaş ilan etti. Ruslar ilk başlarda Kırım'ı ele geçirselerde kısa sürede geri püskürtüldüler ve bundan sonra kayda değer bir başarı elde edemediler. Avusturya ise 1737 yılında Osmanlı'ya savaş ilan etti ancak ardı ardına ağır hezimetler aldı ve barış istemek zorunda kaldı. Yapılan barış anlaşması ile Osmanlı'lar üçüncü Ahmet devrinde kaybedilen belgrad ve batı Eflak'ı geri aldılar. Birinci mahmut devrinde Osmanlı devleti 3 devletle savaşmış üçünüde barış istemek zorunda bırakmıştır. Kalan saltanat yıllarında ise afşarlarla yapılan kısa süreli bir savaş dışında kayda değer olmamıştır, Birinci Mahmut adaletli ve tutumlu kişiliği ile tanınır. 1754 yılında ise Hakkın rahmetine
Kendisinin ilk başta ölmediği söylenir o dönemde ölen padişahların arkasından sonraki gün sabah namazına kadar kuran okunurdu hafızın biri de kuran okurken homurtular duyar koşar zorda olsa kızlar ağası ile görüşür. 3. Osman uykudan uyandırılır ama kendisi uzun zamandır tahtı istediği için kulak asmaz Bi daha da hafızdan haber alınmaz.
 
Batı tarzı askeri okullar açtı kendisi. Belgrad geri alındı. Ben seviyorum 1. Mahmud'u.
Kendisi ardıllarına itibarlı ve güçlü bir devlet bıraktı. Ancak ardılları Üçüncü Osman ve Üçüncü Mustafa bu fırsatı iyi değerlendiremediler. Ve devlet için son fırsatta böylece kaçmış oldu.
 

Geri
Yukarı