Dell G15 Ryzen Edition 90 derece

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Kadabra

Kilopat
Katılım
11 Aralık 2016
Mesajlar
27
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhaba. Benım Dell RTX 3060'lı ve Ryzen 7 5800H işlemcili laptopumda ısınma problemi var. Oyunlarda CPU derecesi G Mode açıkken bile 90 derecenin üzerinde oluyor. Yazılımsal bir problemi mi var, yoksa laptopun kendisinde bir problem mi var bilmiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
90 dereceye bir lafım yok, idealdir ama daha iyisi de vardır.
Hah biz bunu tartisiyoruz zaten, size baska bir fikir danismiyoruz veya senin laptopunun kac derecede calistigini merak bile etmiyoruz. Senin laptopunla Furmark, Prime 95 testi yapmistik zaten Throttle manyagi oluyordu. Bu durumda laptopum isinmiyor diyemezsin cunku tam gucte bile calisamiyor. Bu arada daha yuksek Watajli bir adaptorle yapacagin testi de cok merak ediyorum. Bakalim adaptor gucu yuzunden miymis yoksa Intel islemci alev alacagini anlayip throttle mi yapiyormus gormus oluruz.
 
Hah biz bunu tartisiyoruz zaten, size baska bir fikir danismiyoruz veya senin laptopunun kac derecede calistigini merak bile etmiyoruz. Senin laptopunla Furmark, Prime 95 testi yapmistik zaten Throttle manyagi oluyordu. Bu durumda laptopum isinmiyor diyemezsin cunku tam gucte bile calisamiyor.
İşte ben de bunu adaptöre ve Dynamic Boost'a bağlıyorum. Cihaz CPU öncelikli ve GPU öncelikli senaryoları deneyip GPU'yu seçiyordu. Forza da ise cihaz ikisine birden güç vermeyi seçti, ikisindende biraz kısarak. O değerleri en makul görüyorum. Deneyimime göre 230W için işlemci+ekran kartına toplam 160/170W ayrılmış. 230'luk adaptör zorlasa 200W çekiyordur.
Buna kendi çapımda delilimse TV'ye bağlayınca CPU'nun daha fazla güç çekmesi oldu.
Neyse konu dışına pek çıkmayalım.
Benim görüşüm 90 derece ortalama bir değerdir. Kötü denemez. Ama bunun yanında GPU 83/85 görüyorsa o cihazın soğutması zayfıtır.
 
Benim anlatmak istediğim şeyi siz anlamadınız ama neyse. FF15 sadece bir örnekti oyun işlemciyi ve ekran kartını sonuna kadar kullandığı için gayet iyi bir örnekti.

Bizim konumuz laptopların soğutma performansı, MX4 incelemesi değil. MX4'ün kaç thermal cylec i var kaç kere ısınma soğunmada pump out oluyor konu ile alakası yok. Laptop yük altında düşük sıcaklıklarda durmuş mu? Durmuş o zaman bitti.

Adam işten çıkmıştır evine gelmiştir iki oyun oynayacaktır oyunda ısınmadan dolayı FPS düşmesi yememek için soğutması güçlü bir laptop istiyordur ve cooler Boost'lu modellere yönelmiştir bu gayet doğal bir tercih. Ayrıca siz kimsiniz milletin yaşam biçimini sorguluyorsunuz kulaklık takıp dünyevi sorumluluklar kısmı sizi zerre ilgilendirmez ki Sennheiser HD58X gibi kulaklıklar open back kulaklıklardır dışarıya ses verir ve dışarıdan ses alır oyunda cooler Boost açıkken o fan sesini biraz alırsın kapını biri açıp seslendiğinde o kişinin sesini duyabilirsin. Astral seyahette olmazsın merak etme.

Ayrıca sana GP63'lü laptopumun cooler Boost'lu ve boostsuz ısılarını atayım bir incele istersen. Laptoplar nasıl 85 derece altında Full yükte çalışabiliyormuş gör bakalım.

Bu arada özel mining profilim var 30 MH/s kasarken ekran kartım 64-66 derecelerde geziyor gelip ona da laf atarsın falan şimdiden söyleyeyim.

Öyle bir olay yok kardeş. Her şey işlemcinin watt değeri ile ilgili. 320W kullanan 12900k neden soba gibi o zaman? İşlemci 10 nm. Benim işlemcim (8750 H) 45W kullanıyor ama 14 nm ve yükte 85-86 dereceyi geçmiyor? Hani nm düştükçe sıcaklık değeri düşüyordu?

Sadece merakımdan soruyorum bu stres testini yaparken Dragon Center üzerinden dengeli senaryoyu mu seçtiniz. (OS'nin güç seçeneklerinden bahsetmiyorum.) 4.1 GHz tavan hızı olan işlemciniz Throttle'dan kaynaklı 3.4'e sabitlenmiş bu gayet normal ve bu yüzden sıcaklıklarda 90 derecenin aşağısında. Dragon Center üzerinden senaryoyu uç performansa alıp AIDA 64 Extreme ile sadece CPU için stres testi yaparsanız 90 derecelerin üstünü görebilirsiniz. (Çünkü Dragon Center yazılımı ve dengeli seçeneği seçilmeden ve de Undervolt yapılmamışken cihaz standart olarak maksimum performansta çalışır, yük altında sürekli olarak frekans sabitlemez.) 45 Watt TDP'si olan i7 8750H hız aşırtmada kısa süreliğine de olsa yük altında 70-80 Watt arası güç çekebilir.
 
Sadece merakımdan soruyorum bu stres testini yaparken Dragon Center üzerinden dengeli senaryoyu mu seçtiniz. (OS'nin güç seçeneklerinden bahsetmiyorum.) 4.1 GHz tavan hızı olan işlemciniz Throttle'dan kaynaklı 3.4'e sabitlenmiş bu gayet normal ve bu yüzden sıcaklıklarda 90 derecenin aşağısında. Dragon Center üzerinden senaryoyu uç performansa alıp AIDA 64 Extreme ile sadece CPU için stres testi yaparsanız 90 derecelerin üstünü görebilirsiniz. (çünkü Dragon Center yazılımı ve dengeli seçeneği seçilmeden ve de undervolt yapılmamışken cihaz standart olarak maksimum performansta çalışır, yük altında sürekli olarak frekans sabitlemez.) 45 TDP'si olan i7 8750H hız aşırtmada kısa süreliğine de olsa yük altında 70-80 watt arası güç çekebilir.

Power plan dengelide kalıyor değiştiremiyorum. İşlemci belirli bir süre sonra güç limitine takılıyor o yüzden 3.4'e sabitliyor o konuda yapabileceğim bir şey yok. 30 saniye civarı sürüyor 3.9 da kalması. 77 watt çektiği zaten resimden belli orada fanlar büyük ihtimal 2400 RPM de dönüyordur. İşlemci güç limitini açmak için çok uğraştım ama yapamadım maalesef.
Alakasi yok laptopu stres testine sokmamissin rastgele 1 tane oyunun sonucunu soyluyorsun. O zaman ben de Mario acayim sonra bir tarafimdan oyun islemciyi somuruyor diye uydurayim burda sonuclarini dagitayim olur mu?

eee 65 desibel fan sesi ne olacak bu durumda?

Ac bakalim Furmark'i, Prime 95 16 thread small FFT testini kac derece oluyormus gorelim.
Buyur.
GPU Core clock ve işlemci frekansı neden o kadar düştü hiçbir fikrim yok. Hatta bir yanlışlık mı var diye Heaven benchmark başlattım orada normal frekansına çıktı. Furmarkta 0,781 voltajda çalışıyor ve 120W çekiyor fakat Heaven`de 0.900'de çalışıyor ama aynı gücü çekiyor buna bir türlü anlam veremedim.
 

Dosya Ekleri

  • Screenshot_6.png
    Screenshot_6.png
    2 MB · Görüntüleme: 28
Son düzenleme:
Elbette. Sıcaklığı bir nebze düşürebileceği için alabildiğin verimde artar. Ama SSD'ye heatsink takmak terimini ilk defa duyuyorumç. SSD'ler için heatsink üretildi mi ya?
Evet ssd heatsink for dell g15 yazınca geliyor ben aliexpress den sipariş etdim.
 
Power plan dengelide kalıyor değiştiremiyorum. İşlemci belirli bir süre sonra güç limitine takılıyor o yüzden 3.4'e sabitliyor o konuda yapabileceğim bir şey yok. 30 saniye civarı sürüyor 3.9 da kalması. 77 watt çektiği zaten resimden belli orada fanlar büyük ihtimal 2400 RPM de dönüyordur. İşlemci güç limitini açmak için çok uğraştım ama yapamadım maalesef.

Buyur.
GPU Core clock ve işlemci frekansı neden o kadar düştü hiçbir fikrim yok. Hatta bir yanlışlık mı var diye Heaven benchmark başlattım orada normal frekansına çıktı. Furmarkta 0,781 voltajda çalışıyor ve 120W çekiyor fakat Heaven'de 0.900'de çalışıyor ama aynı gücü çekiyor buna bir türlü anlam veremedim.

Throttle yapiyor islemcin. Cool Boost falan hak getire zaten onu hiç karistirmiyorum. Sizinle tartisilmaz arkadas sizin derdiniz bir şey paylasmak degil.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Throttle yapiyor islemcin. Cool Boost falan hak getire zaten onu hiç karistirmiyorum. Sizinle tartisilmaz arkadas sizin derdiniz bir şey paylasmak degil.
Seni birkaç konuda gördüm sürekli birileriyle tartışıyor, forumun %90'ı aptal vs. vs diyip duruyorsun. Başkası senin fikrini çevirince çevirdi oluyor. Gelmiş burda altında vantilatör olsa ben de 60 derece alırım, Cooler Boost çok ses yapıyor gibi şeyler söylüyorsun insanlar 90 derece altı sistem çalışıyor deyince. Arkadaş normal bir senaryoda görüyor o dereceleri, senin dediğin testlere sokmuş olsa çoktan 100 dereceyi görmüştü zaten. Nitro 5 AN515-44 kullanıcısıyım GPU 65'i CPU 75'i nadiren geçiyor(1650Ti-4600H) oyunda.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Geri
Yukarı