Efe Kozan
Femtopat
Merhaba, ben Efe. Bildiğiniz gibi İstanbul'da olan son depremden dolayı üstümde müthiş bir stres oluştu. Deprem anında ne yapılması gerektiği ile ilgili şimdi uzatmak istemiyorum. Beklenen büyük İstanbul depremi 7.3 ve üstü olağan bir deprem. Bu yüzden yapılması gerekenleri ve gerekli bilgileri verdikten sonra tartışmak isterim.
Bilgilerim:
Şimdi, deprem sırasında ne yapılabilir konusunda düşündüğüm seçenekler:
Sonuç olarak:
Sizce böyle bir durumda (sakin kaldıktan sonra) ne yapılması lazım?
Bilgilerim:
- Boy: 174 cm.
- Kilo: 68 kg.
- İkamet: İstanbul / Esenyurt.
- Bina bilgisi: Yaklaşık 20-30 yaşında, 6-7 katlı bir bina. 1. katta oturuyorum. Evden çıkmak için sadece 1 kat merdiven inmem gerekiyor. Merdiven boyu 3.5-4 metre kadar (belki biraz daha fazla). Balkon ile sokak kaldırımı arası mesafe tahmini 4.5-5 metre civarında (belki biraz daha fazla). Balkon cam ile kaplı ve salondan balkona geçerken bir kapı var.
Şimdi, deprem sırasında ne yapılabilir konusunda düşündüğüm seçenekler:
- Koşarak merdivenlerden dışarı çıkmak
- Depremi fark etmem yaklaşık 2 saniye sürüyor.
- Salondan kapıya gitmem yaklaşık 7-8 saniye.
- Merdivenlerden aşağıya inmem yaklaşık 6-7 saniye.
Endişeler: Deprem sırasında şiddetli sallantıdan dolayı ayakta durmakta zorlanmak, merdivenlerin çökme riski vb.
- Balkondan atlamak
- Salondan balkona çıkmak (eğer kapı açık ise) 3-4 saniye sürüyor.
- Balkondaki camdan atlamak (cam açıksa) yaklaşık 3-4 saniye sürüyor.
Düşünce: Eğer hem balkon kapısı hem cam açıksa, düzgün bir iniş yaparak atlamak mantıklı olabilir. Fakat cam kapalıysa ve açmak zor olursa, o anda 3. seçeneğe geçmek gerekebilir.
- Dayanıklı bir nesnenin yanında cenin pozisyonunda beklemek
- Birçok kişi bunu öneriyor.
- Ancak deprem anında içgüdüsel olarak kaçmak isteyebilirim, bu yüzden cenin pozisyonu almak zor olabilir.
Sonuç olarak:
Sizce böyle bir durumda (sakin kaldıktan sonra) ne yapılması lazım?
Son düzenleyen: Moderatör: