Deprem anında ne yapılmalıdır?

Kaystross

Hectopat
Daha fazla  
Arkadaşlar Kahramanmaraş'ta yaşamaktayım. Yaşanan 7.7'lik ve 7.6'lık depremlerin ikisine de evde yakalandım ve çok panik oldum. Direkt aşağıya doğru koştum şu anda 5.1 şiddetinde bir depreme daha yakalandım. 15 saniye gibi artçı deprem için uzun bir süre ile sallandım. Şu anda herhangi bir çadırda veya toplanma alanında konaklama gibi bir imkanım da yok, şehri de terk edemiyorum. Sadece evde bekliyorum. Yaşanan büyük sarsıntılarda en güvenli yer neresi ve ne yapmalıyım?

Yatağın, koltuğun yanında cenin pozisyonu almak en iyi hamledir. Deprem olurken hareket etmek iyi bir şey değil.

Bina yıkılsa dahi en azından hayat üçgeni oluşup kurtulma ihtimalin olur bir nebze. Koridorda, merdivende vs. şansın çok daha düşük sonuç olarak.

Maksimum 15 saniye içinde binadan çıkabiliyorsanız çıkın ve etrafınızdaki binaların yıkılıp yıkılmamasınada dikkat edin çünkü tam çıktınız rahatım derken üstünüze kiremit düşer yan binadan. Bunun haricinde oturduğunuz bina kaç yıllık? Binanızda raylı sistem var mı? Hatay'da oturan akrabalarımdan 10 kişi'ye yakın bir can kaybı mevcut ve eski binalar yerle bir olmuş denildi.

Bina 10 yıllık hocam yapı denetiminde sağlam çıktı maalesef raylı sistem yok.

Hocam ben de maraşta yaşıyorum. Eğer kendi imkanınız yoksa AFAD'la veya valilikle görüştüğünüz zaman istediğiniz şehre ücretsiz otobüs bileti ayarlıyorlar ve gittiğiniz şehirdeki valilikle görüştüğünüz zaman da KYK yurtlarına yerleştiriyorlar. Ben ve ailem bu şekilde şu an Konya KYK da kalıyoruz. Şükür her türlü imkanı ve yardımı sağlıyorlar.

Hocam ailem sağlıkçı olduğundan dolayı şehri terk edemeyiz maalesef.

Deprem anında insanın aklına bir şey gelmiyor kafana yastık koy bulabilirsen düşen taşın hızını yavaşlatır. Açık alana kaçmayı deneyin. Deprem anında elektrik %85 gittiği için fener vs açın.

Arkadaşlar Kahramanmaraş'ta yaşamaktayım. Yaşanan 7.7'lik ve 7.6'lık depremlerin ikisine de evde yakalandım ve çok panik oldum. Direkt aşağıya doğru koştum şu anda 5.1 şiddetinde bir depreme daha yakalandım. 15 saniye gibi artçı deprem için uzun bir süre ile sallandım. Şu anda herhangi bir çadırda veya toplanma alanında konaklama gibi bir imkanım da yok, şehri de terk edemiyorum. Sadece evde bekliyorum. Yaşanan büyük sarsıntılarda en güvenli yer neresi ve ne yapmalıyım?

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı