Depremdeki can kaybı doğru mu?

1999 depremi 7.4 oldu bu 7.7 açıklandı ama 8.0 olarak ölçen komşu ülkelerde var bu daha etkili oldu küçümsemeyin.
Depremin şiddeti "ölü" sayısını belirlemez mesela hiç konutun olmadığı bir yerde 9 şiddetinde deprem olsa hatta abartalım aynı zamanda hiç "insan" olmasın o bölgede ölü sayısı "0" olacaktır. binaların sağlamlından, bina sayısından, yaşayan insan sayısından vs daha bir çok şeyden ölü sayısı artar yada azalabilir.

Yok değil 80 90 k öldü var

Depremin şiddeti "ölü" sayısını belirlemez mesela hiç konutun olmadığı bir yerde 9 şiddetinde deprem olsa hatta abartalım aynı zamanda hiç "insan" olmasın o bölgede ölü sayısı "0" olacaktır. Binaların sağlamlından, bina sayısından, yaşayan insan sayısından vs daha birçok şeyden ölü sayısı artar ya da azalabilir.

Okuduğunu anlamadan yazıyorsun... 7.7 ve 7.5 > 7.4

Tabi ki gerçek değerler paylaşılmıyor. 99 depreminden de şiddetli bir deprem yaşadık. Ayrıca 99 depremi yerin 25 km altında gerçekleşmişti yaklaşık olarak. Bu deprem ise yerin yaklaşık 7 km altında gerçekleşti. Yani düşünün Diyarbakır'da oturuyorum. Kahramanmaraş ile aramızda 400 km var. Fakat depremi o kadar şiddetli hissettik ki... Burada da birçok ölü var, yıkık binalar var. 400 km'den bile bu kadar etkiliyor. Bir de Kahramanmaraş'ı düşünün. 10 tane ilimizi vurmuş bu deprem. Hepsinde de çokça bina ve yapı yıkılmış. Az önce de haberlerde Kahramanmaraş'ın havadan çekilmiş görüntülerini izledim. Şehir diye bir şey kalmamış hocam. Şehirdeki binaların yarısından daha da fazlası yıkık durumda. Her yer yıkık yapılarla dolu. Bir de üstüne 2. bir deprem daha... Üstelik şiddeti de yine çok büyük. Birçok hasarlı binanın yıkılmasına da sebep oldu. Ne yazık ki durumlar böyle. Şuanda paylaşılan verilerde 8000'e yakın ölü olduğunu dile getiriyorlar. Ben 40.000'e yakın bir değerle karşılaşacağımızı düşünüyorum üzülerek. Açıkçası asla 8000 gibi bir değere inanmadım. İnanan olduğunu da sanmıyorum.

Son düzenleme:
Depremzedeler 'enkaz'dan çıkartılabilir, tabi şimdiye kadar soğuktan ve gıda/su eksikliğinden hayatını kaybetmediyse. Enkazlar, bir şekilde içeride yaşam boşlukları kalmış, tam anlamıyla çökmemiş, yan yatmış, devrilmiş vs. binalardır. Bir de (Örn: Hatay'ın birçok bölgesi) enkaz sınıfına girmeyen, direkt 'dümdüz' olan yerler var. 10 katlı binanın kağıt gibi dümdüz olduğunu düşünün. Bu tip yerlerden canlı çıkmak imkansıza yakın. Oradaki cenazeleri saymakla uğraşacaklarını sanmıyorum, sayacaklarına da inancım yok çünkü verileri açıklayanlara bir gram güvenmiyorum. Bu bölgelerde direkt iş makineleriyle yığınları kaldıracaklardır, cansız bedenlerle birlikte. Bu sebeple verilere asla inanmayacağım. Allah hayatını kaybeden vatandaşlarımıza rahmet eylesin, geride kalanlara sabır versin. Başımız sağolsun.

Ben TikTok uygulamasında böyle bir şey gördüm. Fakat ne kadar doğru bilemiyorum.

Dosya Ekleri

• Screenshot_2023-02-08-07-00-46-926_com.zhiliaoapp.musically.jpg
    Screenshot_2023-02-08-07-00-46-926_com.zhiliaoapp.musically.jpg
    52,5 KB · Görüntüleme: 29
  • Screenshot_2023-02-08-07-00-07-946_com.zhiliaoapp.musically.jpg
    Screenshot_2023-02-08-07-00-07-946_com.zhiliaoapp.musically.jpg
    80,3 KB · Görüntüleme: 29

Technopat Haberler

Geri
Yukarı