- Makaleler
- 18
İnsanların ne yaşadığını bilmeden dertlerini küçümseme çabana ne demeli peki?
Şimdi biri sana gelip benimle çıkar mısın? dese sen dünyanın en dertli insanı mı oluyorsun. Kardeşimi okuldan alırken bu lafları duyunca güldüm. Hayatın boyunca bir daha alamayacaksan bak buna ben de üzüldüm. İnsanların hayallerini gerçekleştirdiklerinde ama içinde bir sıkıntı olursa üzülürüm ya da gerçekleştiremezse.Senin için küçük olan sorunlar bazıları için büyük sorun olabilir. Kişiden kişiye değişir. Mesala ben bilgisayarımda olan en küçük sorunu bile çok fazla kafaya takıyorum. Ama aslında alt tarafı bilgisayar. Ama hayalim buydu ve birdaha uzun süre yenisini alamayacağım. Bu yüzden benim için büyük sıkıntı. Ama belki senin için sorun olmaz.
Ayrıca bunu yaşa bağlamanızı hiç ama hiç doğru bulmuyorum. Son zamanlarda her şey yaşa bağlanıyor. Bu dediğinizi bir büyük yapınca dövesiniz gelmez tabii. Ama bunu yapan büyüklerde var. Anlamadığım şey ise büyüklerin yaptığını küçükler yapınca yok ilgi çekmek için yok havalı olduğunu sanıyorlar vs. çok saçma bence.
Derdi küçükse niye bundan yakınsın? Veya niye dile getirerek daha çok kendini üzsün? Bence her bünyenin kaldırabileceği acı ve doz farklıdır. Olaya böyle basit bacakasak eğer o zaman sigara içip mutsuzluğa tahammül edemiyen insanların hepsi de aynı kategöriye giriyor.. Ha dersen arkadaş aşırı ergen ve ne yaptığının o da anlamış değil, işte ona bir şey diyemem..
Hmm çok pardon. Bakın cidden diyorum arkadaşın derdi filan yok. Okul çıkışında kız ve arkadaşları birbirleriyle şunu konuşuyor"Ayy bugün yanlışlıkla 11 lerdeki abiye çarptım göz göze geldik ne yapacağımı şaşırdım kaçtım"Töğbe Estağfurullah ya sen ne yaşıyorsun. Ayy çarptım ölmem lazım(!)İnsanların ne yaşadığını bilmeden dertlerini küçümseme çabana ne demeli peki?
O senin dediğin kafaya takmama durumudur, bedene yük biner kafaya takmazsın sırtında taşırsın acısını hissetmemeye bakarsın. Duygusal erile ulaşmayan kişiler bu durumu hem taktığı için hem de normal stresini çektiği için kaldıramıyor, Yoksa acıların insanı dirençli bir hale getirdiği yok.. Bir ergenin duygusal bunalım anında hiçbir şeye tahammül edemiyeceğini kestirebilmişsinizdir umarım.Her bedenin kaldırabileceği yüke göre değil şimdiye kadar kaldırdığı yüke göre değişir.
O yüzden ufak bir dertle dertlenen insan şimdiye kadar daha büyüğünü görmediği için onu dert sanıyor.
Tamamen kültür farkı. Biri Asya'nın öbür ucundan geliyor diğeri ise Ortadoğu ve Balkanlar arasında kalmış bi' kültürSonuçta ben de ergen oldum. O zaman problem olarak saydıklarım şimdi çerez çekirdek bile değil.
Bu ya zaman ile ya da tecrübe ile öğrenilen bir durum bence.
Mesela memleket olarak bizim ergenimiz "okuyom ben ya" kafasında iken Japon ergeni için liseye giderken ailesinden harçlık almak bir utanç kaynağı.
Yani bu iki çocuk aynı yaşta ama biri harçlık alamayınca dertleniyor iken diğeri harçlık alınca dertleniyor.
Bu sitenin çalışmasını sağlamak için gerekli çerezleri ve deneyiminizi iyileştirmek için isteğe bağlı çerezleri kullanıyoruz.