Devletin yönetim biçimi nasıl olmalıdır?

Demokratik bir monarsi gibi diyorsun yani. Halk bir araya gelip Mustafayi padisah yapmak istiyoruz derse demokratik bir tercih olmus olur ama monarsik bir yonetim esas olmus olur.

Bu tarz fantezileri lisede yapardik biz, sonuc olarak insanin yonetime hakim oldugu her yonetim bicimi corrupt olacak bir noktada. O sebeple fikirlerim degisti; yoneten insan oldugu muddetce bicimin cok farklilik yaratmayacagini dusunuyorum super sacma bir sey degilse eger.

En temizi devletin hukukun ustunlugu, asker ve polis guvencesi disinda hicbir alana mudahale etmemesi. Bu tesis edildikten sonra isterse devleti Nihat Dogan yonetsin, bence OK.
Ne alaka hoca? Demokratik monarşi falan istemiyor kimse. Normal bir devlete liyakat esas alınan bir sistem getirirsen zaten meritokratik olur.

Allah'ın indirdiği ile hükmetmeyenler, kâfirlerin ta kendileridir." (Maide, 5/44)​

Rasûlüm! Şimdi de seni, bütün peygamberlerin insanlığa tebliğ ettikleri bu dinde yeni bir şeriat, mükemmel bir hukuk düzeni ile görevlendirdik. Öyleyse sen de ona uy; gerçeği bilmeyenlerin istek ve arzularına uyma! (Casiye 18)

Son düzenleme:

Allah'ın indirdiği ile hükmetmeyenler, kâfirlerin ta kendileridir." (Maide, 5/44)​

Rasûlüm! Şimdi de seni, bütün peygamberlerin insanlığa tebliğ ettikleri bu dinde yeni bir şeriat, mükemmel bir hukuk düzeni ile görevlendirdik. Öyleyse sen de ona uy; gerçeği bilmeyenlerin istek ve arzularına uyma! (Casiye 18)

Kidem tazminati ve gelir vergisi dilimleri ile ilgili bolumleri de paylasir misin? Arapcam limitli, orijinalinden tam cikaramiyorum.

Kur'an'daki ayetlerle ülkeyi yönetmeye kalksan en fazla 5 madde Kur'andan yazılır. Onun dışındakiler insana ait. Buhari'nin, Müslüm'ün nerelerinden uydurdukları bilinmeyen hadislerle yönetmeye kalkarsan da çuvallarsın.
Ek ideoloji demissin, onu aciyorum yalnizca. Bosver, dedigim gibi utopik bir sey neticede.
Şu anki devleti liyakatlı yaparsan da meritokrasi olur ama ana yönetim şekli demokrasidir. Ütopik bir şey yok bence.

Dogru, hakikaten hic utopik degil :)
Devletin her makamı liyakatlı olursa liyakatlı kişi de gayet rahat seçilir. Neresi ütopik? Yolsuzluğun neredeyse hiç olmadığı ülkeler yok mu (Danimarka, İsveç, Norveç, Finlandiya, Lüksemburg)? Tabii çoğu şeyde olduğu gibi bunun için de ilk başta iyi bir eğitim sistemi lazım. :) Zaten eğitim sistemi iyi olursa herkes liyakatlı olur.

Devletin her makamı liyakatlı olursa liyakatlı kişi de gayet rahat seçilir. Neresi ütopik? Yolsuzluğun neredeyse hiç olmadığı ülkeler yok mu (Danimarka, İsveç, Norveç, Finlandiya, Lüksemburg)? Tabii çoğu şeyde olduğu gibi bunun için de ilk başta iyi bir eğitim sistemi lazım. :) Zaten eğitim sistemi iyi olursa herkes liyakatlı olur.

Teorik olarak utopik, kac mesaj sonra anlayacaksin bilmiyorum. LIyakati saglayanin liyakatli oldugunu saglayacak kisinin liyakati....

Belirli oranda saglarsin, butuncul anlamda tum devlet mekanizmasinin merit bazli olmasi imkansiz.

Egitim sistemini iyi olmasi liyakati otomatik saglamaz, yuksek egitimli insanlar da cok ahlaksiz ve cikarci tercihler yapabilir.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı