Diğer varlıklara inanıyor musunuz?

Uzayda başka yaşamların olma olasılığı olmama olasılığından daha fazla.
Evet öyle. Koskoca evrende sadece dünyadaki canlıların bulunması çok saçma. Belkide bizden milyonlarca ışık yılı uzakta 2. Seviye veya 3. Seviye bir medeniyet vardır. Veya daha canlılık yeni oluşmuş bir gezegende olabilir. Ne kadar heyecan verici!

Dostum evren her an her saniye genişliyor sence bunu insan ömrü ile yapması mümkün mü? Evet sonsuz değil fakat muazzam bir büyüklüğü var.
Hayır sonsuz çünkü her saniye genişliyor ve sonu belli değil. Celal Şengör'ün bununla ilgili bir çok konuşması var.

Benim tek bir inandığım bir şey var oda öldüğümüz zaman ruhumuz boş yere uçup gitmeyecek elbet bir yerde tekrar olacağız nerede olacağız bilemem ama boşluğa düşmeyeceğimiz kesin tek şaşırdığım bir soru var aklımda kader diye bir şey varsa doğduğumuz anda cennet ve cehenneme nereye gitceğimiz belli değil midir?
Dostum o size göre belli değildir. Siz İslam dini inancına göre tavsiye edildiği gibi ahlâklı bir yaşantı sürecek olursanız Cennet'e gidersiniz. O halde öyle bir yaşantı sürmek için öğrenin, çalışın ve yaşayın. Başka türlü bir hareket zaman kaybı ve zarar anlamına gelebilir.

Katılmıyorum madem genişleyebiliyor mantıkken de bir sonu olması gerek bir ucu olması gerek ama sonsuzda olabilirde o kadar hakim değilim.
Her saniye genişleyen bir şeyin sonu olamaz çünkü o 1 saniye önceki sonun ardından ileri gidiyor ve o son yok oluyor yani bir belirli bir somu yok. 1 saniye önceki sonu şu an uzay oldu ve o son yok oldu. Buradan sonsuz olduğu çıkarılıyor zaten.

deneysel olmayan herhangi bir seye önem vermiyorum.
Dostum bu ifade bildiğiniz gibi Evren'deki varlıkları gözlem-ölçüm-hipotez-teori gibi aşamalarla tanımlama ve açıklama anlamına gelen bilimsel araştırma ve bilgi yönteminin zorunlu bir sonucunu ifade ediyor. Konuda bahsedilen ve bazılarının Cin olarak bahsettiği varlıkların var olup olamayacağını anlamak için henüz yeterli gözlem-ölçüm yöntemleri geliştirilmemiş olabilir. Ama asıl mesele onların var olup olmadığını ispatlamak değil, böyle bir çababın insan medeniyetine bir getirisi olup olmadığını en başta ele almaktır görüşündeyim. Şahsen bu konu içinde farklı sayfalarda verdiğim cevaplardan da görebileceğiniz gibi onların var olduğunun deneysel olarak kanıtlanmasının mümkün olabileceğini düşünmekle birlikte bu çabanın insanlar için hiçbir getirisi olmadığı görüşündeyim.

Bununla birlikte alıntı cümleniz için eklemek istediklerim şunlardır:
Deneysel yöntemin geçerli olmadığı veya olamayacağı bazı varlık ve olgular mümkün olabilir. Yâni ilk cümlemde belirttiğim bilimsel araştırma yönteminin işe yaramadığı çünkü hakkında hiçbir bilimsel veri elde etmesinin kesinlikle mümkün olmadığı bazı varlıklar veya olguların varlığı mümkün olabilir. (Ayrı bir konu olduğu için orada tartışılmalıdır.)

Technopat Haberler

Geri
Yukarı