Dijital Mahremiyet için En İyi VPN Sağlayıcıları

429723

Hectopat
Katılım
18 Şubat 2021
Mesajlar
1.621
Çözümler
7
Merhaba. Dijital dünyada mahremiyet kazanmak için VPN kullanmayı düşünen ama hangi sağlayıcıdan edineceğini bilmeyen forumdaşlarıma dev rehber.
Hükümetlerin ve internet servis sağlayıcımızın ağımızı gözetlemesini ve ziyaret ettiğimiz web sitelerinin profilimizi çıkartmasını zorlaştırmak için VPN kullanmak mantıklı bir tercihtir; VPN'in ne olduğu, nasıl çalıştığı ve limitleri üzerine bilgi sahibi olmak şartı ile.

vpn-security.jpg


Tavsiye Ettiğim VPN Sağlayıcıları

Mullvad: saçma fiyatlandırma ve pazarlama politikaları olmayan bir VPN servis sağlayıcısı. 1 ay da hizmet alsanız 1 asır da hizmet alsanız aylık 5 euro ödüyorsunuz. YouTuber'lara falan cringe reklamlar vermiyorlar. İsveç merkezli.

Mullvad-VPN-Crack.png


OVPN: Hizmetleri konusunda son derece açıklar. Sunucularını nasıl yapılandırdıklarını, fiziksel (sunucuları disksiz, sadece RAM ile çalışıyor), yazılımsal (kernelini özelleştirdikleri bir GNU/Linux dağıtımı kullanıyorlar) hatta hukuki güvenliklerini (yasal durumlar için sigortaları var) nasıl sağladıklarını, ne kadar hukuki istek aldıklarını ve kaçında aksiyon gösterdiklerini (şu ana kadar hiç kullanıcı bilgisi paylaşmadılar ve bir aksiyon almadılar) her ay transparanlık raporlarında yayınlıyorlar. Aylık alımda maalesef yüksek bir ücret çıkıyor. İsveç merkezli.

OVPN.com-1.png


Njalla: The Pirate Bay isimli dosya paylaşım sitesinin kurucularından Peter Sunde tarafından kurulmuş mahremiyet odaklı domain, sanal sunucu ve VPN sağlayıcısı. Yerine göre başka ülkelerden aldıkları hukuki isteklere troll yanıtlar veriyorlar :) Nevis Adası merkezli.

njalla.jpg


--------

"Kendi VPN sunucunu kurmadıysan asla ama asla katiyyen gizli olamazsın." diyecek aklıevvellere önden cevap:

Eğer gizlilik politikaları ve firmaların geçmişte karşılaştıkları durumlara da paranoyakça bakacaksak pekala. Öyleyse kendi VPN sunucunuzu kurmanız da sizi kurtarmayacaktır. Veri merkezinin sunucunuza müdahale etmeyeceğini nereden biliyorsunuz?

Ayrıca VPN'in mahremiyet için en önemli faydası kalabalıkta gizlenmekten geliyor. Yüzlerce kişi ile aynı IP adresinden internete çıkış yaptığınız için hükümetlerin ve şirketlerin profilinizi çıkartabilmesi oldukça zor oluyor. Kendi VPN sunucunuzu kurduğunuzda siz ve belki birkaç tanıdığınız daha sürekli aynı IP adresini kullanarak internete çıkış yapacaksınız.

"VPN firmalarının kayıt tutup tutmadığını bilemeyiz. Hiçbiri güvenli değil, hepsi kayıt tutuyor; bak Can Değer de öyle söylüyor." diyecek zeka küplerine önden cevap:

Türkiye'deki internet hatlarının üzerinde ciddi bir NSA gözetimi mevcut. Türk Telekom'un geçmişte birçok gizlilik skandalı bulunuyor. Türk Telekom'un hisselerinin %30'una devletin sahip olduğunu da hatırlatırım. Aslında sadece merkezi ve bağlı olduğu yargı alanı yaşadığınız ülke ile aynı olan bir servis sağlayıcısı kullanmamak bile yeterli bir sebep.

Güvenlik meselesine gelirsek: VPN sağlayıcıları da aynı internet servis sağlayıcıları gibi telekomunikasyon alanında hizmet veren firmalardır. Belli sorumlulukları ve uymaları gereken yasalar var. HTTPS protokolune zaten mudahale edemiyorlar.

-----

Diğer konularım:

 
Son düzenleyen: Moderatör:
Verilerinizi iliğine kadar sömüren "bedava" bir VPN.
Privacy tools.io Proton VPN ve IVPN'de öneriyor, ne dersiniz?

Sadece örnek vermek için yazıyorum, mesela daha önce NordVPN'in bir kullanıcının hesabını "illegal içerik indirdiği" için banladığını görmüştüm, bu tabii ki bir VPN hizmeti için düpedüz saçmalık olduğu için de (çok çok detaylı araştırmadım belki yalan olabilir ama bir yandan da zaten kendi reklamını bu kadar çok yaptırdığı için güvenmiyordum, çok üstünde durmadım) NordVPN'i bir seçenek olarak tamamen aklımdan sildim. Aynı şekilde bu önerdiklerinizin bu şekilde yaşanmışlıkları bulunuyor mu ortaya çıkmış mı, log tutma konusundaki durumları nedir, yasal olarak gerektiğinde bilgilerini hangi ülkelerle paylaşmakla yükümlü, Wireguard gibi yeni teknolojileri destekliyor mu (ilgileniyorsanız, ama bence oldukça faydalı) ve üyelik bilgilerinizi nasıl tutuyor vs gibi durumları iyice araştırmak lazım.

Ayrıca privacytools.io'nun asıl sahibi bir süre önce ortadan kaybolmuş, bu yüzden sitenin asıl geliştirici ekibi privacyguides.org 'a geçmiş. Yaklaşık 2-3 ay önce privacytools.io'nun sahibi geri dönmüş ama artık ne kadar güvenilir belli değil, ki alttaki linkte görülebileceği gibi siteye kendi promosyonlu kripto linkini koymuş, bunlar hiç güven veren olaylar değil bu yüzden illa bu tarz bir siteye bakacaksanız privacyguides.org şu anda daha çok güven veriyor.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Ama bu site de ProtonVPN ve IVPN'i önermiş, bu yüzden durum ilk paragrafta belirttiğim gibi.
 

Geri
Yukarı