Dilleri İstediğimiz gibi kullanamamak

Lycoment

Hectopat
Yer
Bursa
Daha fazla  
HTML & CSS bildiğimi düşünüyorum en azından teorik açıdan etiketlerin vs. ne işe yaradığını nasıl kullanıldığını biliyorum. YouTube ve Udemy üzerinden eğitim videolarını izleyerek yaptığım zaman tasarımlarda bir sıkıntı yok her şey olması gerektiği gibi, bunu derken izleyip eğitim verenin yaptıklarının aynısını yapmak anlamında söylemiyorum o yaparken yaptıkları mantıklı geliyor yapılan her şeyi tam anlamıyla anladığımı düşünüyorum sonra tek başıma video olmadan yapmak istediğimde kafamdaki tasarımı koda dökemiyorum, çok zorlanıyorum istediğim gibi olmuyor. Tüm motivasyonumu etkiliyor bu durum, aşırı sıkılıyorum, böyle olunca hiçbir şey yapmak istemiyorum eğer bu durumu aşmak için verebileceğiniz birkaç tüyo varsa çok iyi olur teşekkür ederim.

HTML CSS bilginize güveniyorsanız, öncelikle aklınızdaki tasarımı bir şekilde kağıda ya da Figma, Adobe XD gibi yazılımlar kullanarak görsellik kazandırmanız gerekir. Sonrasında bir bütün olarak değil de komponent bazlı mikro-ui geliştirmeniz gerekir. Tıkandığınız noktalarda, googlede araştırabilirsiniz; stackoverflow, codeproject vs web sitelerinde sorabilirsiniz.

Basitten zora doğru bol bol örnek yap. Ben de ilk başladığımda sinir olurdum. Bu div niye buraya kaydı ? Bu buton niye böyle ? Bu yazı niye bu renk vs. gibi.

Tahminimce sadece basit CSS öğrenmişsin. Flexbox yapısını ve gridleri öğren. Yani CSS bilgini ilerlet. Bunları uygula zaten niye hata yaptığını anlayacaksın. Ayrıca hiçbir şeye elinden geldiğince sabit pikselde genişlik veya yükseklik verme.

Ayrıca bir tasarım yaparken en kötüsünden bir kağıda çiz ve alanlara vereceğin genişlik oranlarını vs. ayarla. İstersen figma vs. ile de yapabilirsin.

Mobil yani responsive CSS yazmayı da öğren.

@slim_shady HTML ve CSS'e hakim olmadan component bazlı tasarıma geçerse afallar.

@Lycoment bilgine güveniyor olabilirsin ama belli ki CSS konusunda eksiklerin var. Mesela;
  • Grid ve flex yapısını biliyor musun?
  • Değişken kullanıyor musun?
  • Bir genişlik vereceğin zaman yüzde ile responsive odaklı veriyor musun?
  • Position değerlerinin ne işe yaradığını biliyor musun?
  • Display mantığının nasıl çalıştığını biliyor musun?
  • box-sizing: border-box kullanıyor musun?
Bunlar temel bilgiler ve eksikliğinde zorlanırsın.

Bilgi eksikliğiniz var gibi görünüyor. Daha basit ve temel şeylerden başlayıp alıştırarak kendini ilerlemelisin. Yürümeyi bilmeden koşmak isteyen kişiler çok oluyor, durum böyle olunca da temel bilgiler öğrenilmeden bir şeyler yapılmaya çalışılıyor ve başarısız olunuyor. Benim genel olarak gözlemim bu şekilde bu güne kadar çoğu kişi aynı şeyi yapıyor. Sizin anlattıklarınıza göre de bilgi eksikliğiniz mevcut gibi duruyor.

@Berkay Davas hocamın bahsettiği şeyleri kesinlikle zaten öğrenmeniz gerekli. Düzgünce bir temel atamazsanız ilerlemeniz zorlanır.

Bence bilgi eksikliğinden ziyade parçalama sorunu yaşıyorsunuz. Örneğin, aklınızdan bir tasarım oluşturduğunuzda bu tasarımı parçalara bölebilmeniz size akış ve yöntem pratiği kazandıracaktır. Mesela bir tasarım planladınız ve bir Navbar'a ihtiyacınız var. Bunun bir div içindeki liste, liste elemenları, bağlantılar gibi gibi elementlerden oluştuğunu düşünmeye başlarsanız aklınızdakini koda dökmek çok daha kolay olacaktır.

Arkadaşlar dediklerinizi dikkate aldım ve tamamen haklı olduğunuzu farkettim, özellikle @Berkay Davas hocamın yazdığı maddelere ağırlık verdim şuan tam anlamıyla hakim olamasam da başlangıçtan daha iyi durumdayım. Ve buna ek olarak birde Bootstrap üzerinde de çalışıyorum. Şimdi sormak istediğim birşey daha var, JavaScript temellerine hakimim sizce ReactJS veya Angular öğrenmeden önce CSS konusunda uzmanlaşmış olmam gereklimi yani ağırlığı hangi tarafa vermeliyim.

@Lycoment CSS konusunda kendini iyice geliştir. React veya Angular gibi front-end frameworkleri için öncelikle HTML ve CSS ile istediğin tasarımları gerçekleştirebilmelisin. Ardından component bazlı çalışmak için React kullanabilirsin. Angular uzun zamandır kullanmadım, akıbetini bilmiyorum.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı