Dünya, Güneş'e bugünkü konumundan 1 kilometre uzakta olsaydı ne olurdu?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Katılım
19 Eylül 2015
Mesajlar
48.750
Makaleler
12
Çözümler
48
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Bazı çevreler tarafından bilinçli şekilde dünya, güneşe şimdiki konumundan 1 kilometre ya da 1 metre daha uzak olsa dünyanın mahvolacağını sanan bir kitle var. Kusursuzluk argümanın dayanak noktalarından biri bu söylem.

Öncelikle bu tür şeyin olmadığını söyleyelim.

Dünya, Güneş' şimdiki konumundan biraz daha uzak, ya da biraz daha yakın olsaydı değişen hiçbir şey olmayacaktı.

Dünya ve Güneş arasındaki mesafe sabit değildir. Kış mevsimlerinde güneşe olan mesafemiz en yakın seviyedeyken, yaz mevsiminde ise güneşe olan mesafemiz en uzak seviyeye gelmekte.

Günöte, günberi kavramlarını duymuşsunuzdur. Günöte 4 Temmuz da gerçekleşiyor, dünyanın bu tarihte güneşe olan uzaklığı 152.500.000 kilometredir. Günöte tarihinde dünya, güneşe en uzak konumunda. Günberi ise 3 Ocak'ta gerçekleşiyor, bu tarihte dünya, güneşe en yakın konumunda yer alıyor, bu mesafede 147.500.000 kilometredir.

Dünya her yıl güneşe milyonlarca kilometre yakınlaşıp, uzaklaşıyor. Çıkıp 1 kilometre daha yakın olsa, ya da uzak olsa dünyada yaşam olmazdı gibi söylemler asparagastır.

Elbette şunu da bilmek gerekiyor her yıldızın belli bir yaşam kuşağı bulunuyor. Biz buna Goldilocks Bölgeleri adını veriyoruz. Gidip dünya milyarlarca kilometre bugünkü konumundan farklı olsa derseniz elbette yaşam olma ihtimali ortadan kalkardı.

Güneş'in yaşam kuşağı ortalama 108 milyon kilometreden başlayıp, 448 milyon kilometreye kadar devam eder.

Dünya'yı şimdiki konumundan 20-30 milyon kilometre uzaklaştırsak bile donmayız. Bunun nasıl yapıldığı önem arz ediyor, çıkıp bir anda yaparsan canlıların çoğu ölür ama evrim geçirenler olacaktır. Bu uzaklaştırma işlemini yavaş bir biçimde yaparsanız ise o zaman canlılar yine evrim sayesinde bu değişime ayak uyduracaktır.

Goldilock bölgelerine gelirsek, bu bölge içinde yer almak yaşamı garanti etmez. Bir gezegende yaşamın var olabilmesi için bir çok faktörün olması önem arz ediyor. Burada bahsettiğimiz yaşam kuşağında referans biziz, farklı gezegenlerde bizim yaşamayacağımız ortamda yaşayan canlı formları olabilir elbet.

Bir gezegenin bir yıldızın yaşam kuşağında olması o gezegende hayat olacağına manasına gelmiyor. Dediğim gibi yaşamın olması için başka faktörlerinin de elverişli olması gerekiyor. Mesela Mars'ı ele alalım, Güneş'in yaşam kuşağı sınırı içinde ama hayat için elverişli koşullar yok, belki bir zamanlar Mars'Ta hayat olmuş olabilir ama şu an elverişli değil. Venüs'e gelelim mesela sera etkisinden dolayı güneş sisteminde en sıcak gezegen konumunda, yaşam kuşağı içinde yer almasına rağmen hayat yok. Aynı şekilde Merkür içinde aynı durum söz konusu, atmosferi olmadığı için hayata elverişli değil, Venüs'ün yoğun bir atmosferi var ama atmosferi karbondioksit, kükürtdioksit, sülfirik asitten oluşur, bunlar sera etkisi yaratıyor ve Venüs'ün sıcaklığı 500 derecelere kadar çıkıyor.
 
Nedense bunu hep yaratılışçılar dile getiriyor.
Geçen birisi "arpa boyu kadar daha güneşe yakın olsak cehennem azabı gibi yanardık" demişti. Ölçü birimleri git gide düşüyor, sonumuz hayroslun🤣
 
152.500.000 - 147.500.000 = 5.000.000 yapıyor. Sana, bana göre çok büyük bir uzunluk olabilir ama evren için düşününce bizim hayatımızdaki 1mm uzunluk kadar bile değeri yok. Ben de şu hayatta şunu anladım. Birileri kapitalizmi öbürü komünizmi veya biri evrimi öbürü yaradılışı savunuyorsa ikisi de doğrudur. Savunulan düşüncelerin doğrularını ayırıp yanlışlarını atınca ortada en doğru sonuç kalıyor.
 
Hadi buyur:) "Allahın bir lütfu, mucizesi işte yezitler" diyecek tayfayı toplayacaksın buraya
Din konusu değil bu, böyle sananlar var hala, bunların doğru olmadığını belirtmek için açtım.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Din konusu değil bu, böyle sananlar var hala, bunların doğru olmadığını belirtmek için açtım.
Ah onu anlatmayı bir başarabilsek dostum:) Nedendir hep bir mucize arayışı bilmem, sanırım mantıklı bir cevap üretememekten bütün bunlar:)
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Yeni konular

Geri
Yukarı