Dünya, Güneş'e bugünkü konumundan 1 kilometre uzakta olsaydı ne olurdu?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Dünya ve Güneş arasındaki mesafe sabit değildir. Kış mevsimlerinde güneşe olan mesafemiz en yakın seviyedeyken, yaz mevsiminde ise güneşe olan mesafemiz en uzak seviyeye gelmekte.

Burada bir hata görüyor musun? :D
 
Yaz mevsiminde güneşin dünyaya en uzak olmasından bahsediyor kendince. Önemli olan ışığın geliş açısı.
Aynen bu durum söz konusu zaten, benim dediğimde ne yanlışlık var bu bana hatan var diyor onu anlamadım. Kış ayında Dünya, güneşe olan mesafesi kısalıyor, yazın ise ikisi arasındaki mesafe artıyor bildiğin gibi.
Yazın daha yakın değil miyiz?
Hayır daha uzağız yazın.
 
Yazın hava daha sıcak, nasıl daha uzakta oluyoruz şeklinde düşünüyorsanız, eksen eğikliği hakkında biraz araştırma yapın.

Yazın hava daha sıcak, nasıl daha uzakta oluyoruz şeklinde düşünüyorsanız, eksen eğikliği hakkında biraz araştırma yapın.

Aslında pek araştıracak bir şey yok 9. sınıf coğrafya dersinde öğretiyorlar bu konuyu
 
Bazı çevreler tarafından bilinçli şekilde dünya, güneşe şimdiki konumundan 1 kilometre ya da 1 metre daha uzak olsa dünyanın mahvolacağını sanan bir kitle var. Kusursuzluk argümanın dayanak noktalarından biri bu söylem.

Öncelikle bu tür şeyin olmadığını söyleyelim.

Dünya, güneş' şimdiki konumundan biraz daha uzak, ya da biraz daha yakın olsaydı değişen hiçbir şey olmayacaktı.

Dünya ve güneş arasındaki mesafe sabit değildir. Kış mevsimlerinde güneşe olan mesafemiz en yakın seviyedeyken, yaz mevsiminde ise güneşe olan mesafemiz en uzak seviyeye gelmekte.

Günöte, günberi kavramlarını duymuşsunuzdur. Günöte 4 Temmuz'da gerçekleşiyor, dünyanın bu tarihte güneşe olan uzaklığı 152.500.000 kilometredir. Günöte tarihinde dünya, güneşe en uzak konumunda. Günberi ise 3 Ocak'ta gerçekleşiyor, bu tarihte dünya, güneşe en yakın konumunda yer alıyor, bu mesafede 147.500.000 kilometredir.

Dünya her yıl güneşe milyonlarca kilometre yakınlaşıp, uzaklaşıyor. Çıkıp 1 kilometre daha yakın olsa, ya da uzak olsa dünyada yaşam olmazdı gibi söylemler asparagastır.

Elbette şunu dabilmek gerekiyor her yıldızın belli bir yaşam kuşağı bulunuyor. Biz buna goldilocks bölgeleri adını veriyoruz. Gidip dünya milyarlarca kilometre bugünkü konumundan farklı olsa derseniz elbette yaşam olma ihtimali ortadan kalkardı.

Güneş'in yaşam kuşağı ortalama 108 milyon kilometreden başlayıp, 448 milyon kilometreye kadar devam eder.

Dünya'yı şimdiki konumundan 20-30 milyon kilometre uzaklaştırsak bile donmayız. Bunun nasıl yapıldığı önem arz ediyor, çıkıp bir anda yaparsan canlıların çoğu ölür ama evrim geçirenler olacaktır. Bu uzaklaştırma işlemini yavaş bir biçimde yaparsanız ise o zaman canlılar yine evrim sayesinde bu değişime ayak uyduracaktır.

Goldilock bölgelerine gelirsek, bu bölge içinde yer almak yaşamı garanti etmez. Bir gezegende yaşamın var olabilmesi için birçok faktörün olması önem arz ediyor. Burada bahsettiğimiz yaşam kuşağında referans biziz, farklı gezegenlerde bizim yaşamayacağımız ortamda yaşayan canlı formları olabilir elbet.

Bir gezegenin bir yıldızın yaşam kuşağında olması o gezegende hayat olacağına manasına gelmiyor. Dediğim gibi yaşamın olması için başka faktörlerinin de elverişli olması gerekiyor. Mesela Mars'ı ele alalım, güneş'in yaşam kuşağı sınırı içinde ama hayat için elverişli koşullar yok, belki bir zamanlar Mars'ta hayat olmuş olabilir ama şu an elverişli değil. Venüs'e gelelim mesela sera etkisinden dolayı güneş sisteminde en sıcak gezegen konumunda, yaşam kuşağı içinde yer almasına rağmen hayat yok. Aynı şekilde merkür içinde aynı durum söz konusu, atmosferi olmadığı için hayata elverişli değil, venüs'ün yoğun bir atmosferi var ama atmosferi karbondioksit, kükürtdioksit, sülfirik asitten oluşur, bunlar sera etkisi yaratıyor ve venüs'ün sıcaklığı 500 derecelere kadar çıkıyor.

Peki kutuplardaki ısı farkını açıklar mısın?
 
Peki kutuplardaki ısı farkını açıklar mısın?
Güneş ışınları kutuplara eğik bir biçimde gelir, bu yüzden kutup noktaları soğuk oluyor. Kutup noktalarında 6 ay boyunca güneş hiç doğmaz ayrıca.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Yeni konular

Geri
Yukarı