Rehber Ekran Kartı BIOS Güncelleme

Öncelikle selamlar dostlar. Ekran kartında BIOS var mı diye soracak olursanız evet oluyor. Hatta gerektiği zaman üreticiler her modele ait BIOS güncellemesi de yayınlanıyor. Tek bir programla güncelleyebilirsiniz.

Uyarı​

  • Ekran kartları farklı bellekler ile gelebiliyor. Bu bağlamda güncel sürüm örneğin Samsung bellekli bir kart için ise ve sizin kartta da Micron bellek varsa görüntü vermeyen bir kartla kalabilirsiniz. Kör flashlama ile bu sorun çözülür ama vaktiniz gider.
  • Bir başka sorun da görüntü çıkışları. VBIOS'lar kartın üstündeki görüntü çıkışına göre ayarlanır. Güncel diye indirdiğiniz BIOS, farklı bir görüntü çıkış şemasına sahipse kartınızın iyi senaryoda bazı, kötü senaryoda hiçbir portu çalışmayabilir. Yine kör flash ile uğraşmaya başlarsınız.
  • Ekran kartı BIOS güncellemesi karta çok bir şey katmaz. Üreticiler nadiren VBIOS güncellemesi yayınlar. O da genelde iyileştirme için değil, daha çok sorun çözme için olur. Yeni bir VBIOS karta DX12 desteği kazandıramaz mesela...
Her mesajda güncel bir BIOS ve işletim sistemi tavsiye ederim ama ekran kartı konusunda VBIOS'u üretici vermediği sürece TPU'dan indirip yazılmasını kesinlikle tavsiye etmiyorum. Riskli bir işlemdir ve elinizde bir tuğla kalabilir.

TPU'daki VBIOS'u da üretici hazırlar ama bu VBIOS, ekran kartınızın destek sayfasında yoksa sizin indirip yazmanızı önermem.


AMD için;​


Öncelikle aşağıdaki sitede ekran kartı modelimizi buluyoruz.

Modeli bulduktan sonra en güncel olanı tarihe bakarak buluyoruz. Sıralama Yıl/Ay/Gün şeklindedir. Ona göre bulursunuz. Daha sonra BIOS'umuzu indiriyoruz. Masaüstüne felan atın ki göz önünde olan bir yerde olsun.

Örnek;
Ekran Alıntısı.PNG


BIOS yükleme işlemini AMD için ATIFlash programı ile yapacağız. Programı aşağıdaki linkten indirebilirsiniz;

İndirdikten sonra bir klasöre çıkartıp "amdvbflashWin" uygulamasını yönetici olarak çalıştırıyoruz.
Öncelikle Save seçeneğine basıp mevcut BIOS'umuzu yedekliyoruz herhangi bir sıkıntı çıkmasına karşın.
Load Image seçeneğine basıp BIOS dosyamızı gösteriyoruz. Program'a basıp BIOS'umuzu yazıyoruz. İşlem başlayıp sonlanacak hızlı bir şekilde bu arada görüntü gidip gelebilir. BIOS'u yazdıktan sonra mutlaka yeniden başlatın.

Not: İşlem tamamlana kadar kesinlikle bilgisayarınızın gücünü kesmeyin. Her türlü sorumluluk kullanıcıya aittir.

Nvidia için;​


Öncelikle aşağıdaki sitede ekran kartı modelimizi buluyoruz.

Modeli bulduktan sonra en güncel olanı tarihe bakarak buluyoruz. Sıralama Yıl/Ay/Gün şeklindedir. Ona göre bulursunuz. Eğer tarih vs. aynı ise en sondakini indirin.

Örnek;
Ekran Alıntısı.PNG


BIOS yükleme işlemini Nvidia için NVFlash programı ile yapacağız. Programı aşağıdaki linkten indirebilirsiniz;

İndirdikten sonra bir klasöre çıkartın. Az önce indirmiş olduğunuz BIOS'u bu program ile aynı klasöre atın.
İşletim sisteminize göre programı yönetici olarak çalıştırın.
Bir tane komut penceresi göreceksiniz.
Öncelikle "nvflash --save yedek.rom" yazıyoruz tırnak işaretleri olmadan. Klasörde yedek.rom dosyası oluşacak. Bu sizin BIOS'unuzun yedeğidir.
Daha sonra "nvflash (BIOS dosyasını ismi)" yazıyoruz tırnak işaretleri olmadan.
Misalen yukarıdaki örnekte indirdiğim dosyanın adını kopyalayıp "nvflash Asus.RTX2080Ti.11264.181122_2.rom" olarak yazıyorum tırnak işaretleri olmadan.
BIOS yazma işlemimiz başlıyor Update Successful yazısını görünce artık BIOS güncellememiz başarılı. Bilgisayarımızı mutlaka yeniden başlatalım. Yükleme sırasında görüntünüz gidip gelebilir.

Not: İşlem tamamlana kadar kesinlikle bilgisayarınızın gücünü kesmeyin. Her türlü sorumluluk kullanıcıya aittir.

Anlatım tamamen bana aittir.
Shadow Ryzen
Technopat.net
 
Ben sorunu şöyle çözdüm bilgisayarcılara götürdüm benimle bazıları dalga geçti hatta çözümünün basit olduğunu 2 ekran kartı takılabilen bir PC'den yapılıyor dedim görüntü alamıyorum dedim sizin tekrar içini açıp BIOS yazmanıza gerek yok dedim işimi banamı öğretecen diye terslendim 2 bilgisayarcıdan bende ağızlarının payını verdim kendi işimi kendim hallettim 2. ekran kartı takılabilen PC buldum arkadaşımdan taktım görüntüyü diğer karttan aldım kendi kartıma tekrar orijinal BIOS'unu yazdım 5 dakilkalık işmiş aslında hallettim ben böyle.

Bende deneyeceğim ama zor bulurum gibi 2kart takabileçeğim bir PC ekran kartınnı altında bir soket daha var ama kartımda DDR3 gibi eski girişli gibi i7 9700K işlemcim var onboardanda alamıyorum görüntü bende işlemci değiştirip onboarddan yapmayı deneyeceğim.
 
Bende deneyeceğim ama zor bulurum gibi 2kart takabileçeğim bir PC ekran kartınnı altında bir soket daha var ama kartımda DDR3 gibi eski girişli gibi i7 9700K işlemcim var onboardanda alamıyorum görüntü bende işlemci değiştirip onboarddan yapmayı deneyeceğim.

Benim anakart ve işlemci uymuyordu onboard için görüntü 2.nci PC buldum zar zor arkadaştan öyle halletmiştim inşallah çözersiniz.
 
Homca elimde 1660 Super Ventus OC modeli var. Siteden baktığımızda Core/Mem/Boost kısmında 2 türlüsü var. Hangisini seçeceğiz.
 
Üreticiniz herhangi bir şekilde sitesinde sunmuyorsa, BIOS kurmayın arkadaşlar. Bu konuda belirtmeyi unuttum. MSI'ın ya da Gigabyte'ın ekran kartı üreticiniz kimse modelinizi girip bakın. Destek bölümünde BIOS vermemişse demek ki gerekli değil. MSI Live Update aracıyla BIOS geldiği zaman görünür. Diğer markaların ise destek bölümünde yer alır.
 
Bu konuyu hangi arkadaş açtıysa Allah razı olsun ondan Gigabyte RX580 OC modeli bir kartım var sıcaklık sorunum vardı oyunlarda 90 dereceye sabitleniyordu hangi oyun olduğu önemli değil 94 derecede kapanıyordu ilk başta verdiği siteden BIOS modeli bulup indirdim sıkıntı çıktı ekran kartı gitti dedim sonra Gigabyte'ın sitesine girip seri numarasından BIOS sürümü indirdim 3 tane vardı 1.1 sürümü ilkini indirdim şansıma doğru sürümmüş kart düzeldi.Tekrar .rom uzantısı ekleyip techpower up programıyla Max sıcaklığı 90'dan 80'e çektim şu an kart 5 saatlik oyun sonrası 81 derece olmuyor o kadar sevindimki aramadığım yer kalmamıştı nasıl düzeltirim bu sorunu diye tekrar teşekkürler dostum Allah senden razı olsun.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı