Ekran kartı ve RAM'sız kasa çalışır mı?

Enes Şenol

Centipat
Katılım
16 Şubat 2021
Mesajlar
46
Çözümler
1
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Catıda duran eskı bilgisayarımı acayım dedım ekran kartı ve RAM'leri araklamışlar Power tusuna basıyorum fanlar bıle donmuyor. Sizce ekran kartsız ve RAM'sız PC çalışır mı?

Sistem ozelıklerı.
Core 2 Quad Q8400.
MSI N1996 anakart.
320 GB laptop HDD'si.
400W PSU.
 
Catıda duran eskı bilgisayarımı acayım dedım ekran kartı ve RAM'leri araklamışlar Power tusuna basıyorum fanlar bıle donmuyor. Sizce ekran kartsız ve RAM'sız PC çalışır mı?

Sistem ozelıklerı.
Core 2 Quad Q8400.
MSI N1996 anakart.
320 GB laptop HDD'si.
400W PSU.
Üzücü bir durum.
  1. Ekran kartının olmaması, herhangi bir sorun teşkil etmez. İşlemci içersinde dahili grafik birimi bulunmaktadır. Bu sayede yukarda bulunan mavi onboard (VGA/D-SUB) çıkışından monitörünüzde görüntü alabilirsiniz.
  2. RAM olmadan herhangi bir şekilde görüntü almanız mümkün değildir.
  3. Power Supply ünitesi içersinde kapasitörler vardır. Bu kapasitörler, voltaj akımını düzenlerler ve içersinde iletken bir madde, yalıktan bir madde ve bir sıvı vardır. Uzun süre kullanılmayan bilgisayarların PSU'larındaki kapasitörler içersinde bulunan sıvı, genellikle soğuk havalarda donar. Uzun süre ardından çalıştırıldığında da patlarlar. (Bildiğiniz patlama gürültülü ve kıvılcım atar bir şekilde değil de şişkinlik halinde patlarlar. Değiştirilmesi sonucunda çalışma ihtimalleri yüksektir.
  4. Bilgisayarınız çalışmasa dahi fanların dönmesi ve size varsa anakart üzerindeki Buzzer yardımıyla belirli bir hata sinyali vermesi gerekmektedir. Hiç start almadığına göre ya PSU da arıza var, ya kasanın power butonunda arıza var yahut anakart üzerine Power SW butonu pinleri bağlı değil, ya da anakartınız arızalı demektir.

Uğraşmak istiyorsan ilk olarak sağlam bir PSU almalısın ya da PSU tamiri yapan çevre elektronikçilere gidip çalışıp çalışmadığına emin olacaksın. Ardından sağlam bir RAM alacaksın ve deneme yapacaksın. Anakartın bozuk olma ihtimali de var. Çünkü kasa içersindeki diğer bileşenleri kimin söktüğü belli değil. Bu yüzden sökme esnasında RAM slotu ya da ekran kartı slotuna zarar vermişse, sonu hüsran olacak bir çalışma yapmış olursun.

Tavsiyem; durumu belli değil yaz ve cazip bir fiyata kalan bileşenleri ver. Ya da bir bilgisayarcı bul ve kalan bileşenleri test ettir. Kendin uğraşmak yerine ona durumunu bilmediğini arz et ve o sekilde toplattır. Anakart arızası da varsa hiç toplamatmaya uğraştırma. Vereceğin tamir paralarına ve uğraşlarına kendine bilgisayar dizebilirsin.

İşlemcin muhakkak sağlamdır. G41 yongalı DDR3 bir anakart ve 4X2 RAM alarak başlayabilirsin. Anakart ve RAM ücretleri 2. el olarak sana maksimum 450 TL gibi bir fiyata mâl olur. Performansı tatmin edecek şekildedir. Bir adet 400W PSU da yine sana 150 TL masraf çıkartır. Harici ekran kartı takmadan oyunlarda hiçbir performans alamazsın. 150-200 TL aralığında da:
  1. HD 6570
  2. HD 6670
  3. HD 5670
  4. HD 5570
Modellerinde kartlar ile düşük bütçeli performans alabilirsin. Totalde sana maksimum 800 TL'ye gelir. Seçim senin.
 
Fanlar döner, RAM'siz sadece görüntü vermez. Geri çalışma belirtileri görünür.

Ne? İyi misin? Bilgisayarı çalıştırdığında ROM bellek BIOS yazılımını RAM üzerine yükler ve işlemciyi başlatır, bu yüzden RAM'de bir sorun olduğunda bilgisayarın çalışmadığını görürsün. BIOS yazılımıda depolama diskinin (HDD ya da SSD) ilk sektörünü RAM'e yazar ve başlatır, böylece sistem depolamayı ve kurulu işletim sistemini (sondaki iki sektörden (bölüm) alınır yükler. Bu sektörişletim sisteminin ilk parçasıdır. Bootloader işletim sistemini başlatır, işletim sistemi anakarta bağlı tüm donanımların sürücülerini RAM belleğe yükler. Bu esnada önyüklemeye ayarlanmış uygulamalarda başlatılır. RAM olmadan hiçbir şey yapamazsın.
 

Geri
Yukarı