Ekran kartındaki coil whine PSU veya anakart kaynaklı olabilir mi?

Saikaesu

Kilopat
Daha fazla  
RAM
GSkill Ripjaws V 2x16 32gb 3600MHz CL18 DDR4
Ekran kartı
Palit GameRock Classic 4070Ti
Anakart
ASUS TUF GAMING B660M-PLUS D4
İşlemci
Intel Core i7-13700KF
FSP G Pro Hydro 80+GOLD FULL MOD Güç Kaynağı.

Yeni sistem topladım. İlk etapta güç kaynağından gelen "cw" sesinin geldiğini duydum. Az da olsa rahatsız ediyordu. Sorun etmedim ve yoluma devam ediyorken. Ekran kartını denemek için oyunlara girdiğimde bazı oyunların özellikle *lobisinde*, FurMark stres testine soktuğumda 1080p*fhd* çözünürlüğünde (2K ve 4K testlerinde doğru şekilde yüke sokuyorsa program cızırtı yok) cızırtı geldiğini fark ettim. İkisini de paketlerine geri koyup iade edecek iken. Aklıma elimde daha önce uzun süreler kullandığım MSI Gaming GTX 970 (8 senedir kullanıyorum ve cw sesi hiç duymadım) olduğu geldi ve onu sisteme takıp çalıştırdım. 4070 Ti nerede ses çıkartıyorsa GTX 970 de bazı oyun menülerinde, stres testlerinde birebir aynı yerlerde ve aynı ses düzeylerini çıkartıyorlar. Durum böyle olunca acaba dedim anakart kaynaklı bir ses mi? Anakarttan dolayı ekran kartları cw sesi çıkartır mı? Pcıex16 slotundan kaynaklı bir durum olabilir mi? Gibisinden aklıma sorular geldi. Elimde 1 adet daha PSU var sisteme takıp denemedim. Şu an takılı olan FSP güç kaynağından(halihazırda kendisinde de cw var.) Veya anakarttan kaynaklı bir durum söz konusu olabilir mi? Yardımcı olursanız sevinirim. Eğer böyle bir durum yoksa ürünlerin iade veya değişim konusunu bir kez daha düşüneceğim.

Palit 4070Ti CW Sesi

Ne derece rahatsız edicidir bilmiyorum. Kişiden kişiye göre değişir. Ben sadece ekran kartlarının aynı şekilde cızırdamasına takıldım. Acaba sorunun anakarttan veya PSU'dan mı kaynaklıdır diye düşünüyorum.

Son düzenleme:
Öncelikle PSU veya anakart kaynaklı olma ihtimali yok bunun yabancı forumlarda çok konusu açıldı ve asla değişmiyor. Benim de CW sesim azıcık vardı ve küçük bir undervolt yaparak tamamen ortadan kaldırdım. Ayarları atmadan önce CW neden oluşuyor onu anlatayım.

CW ekran kartı fazla yüke girdiğinde yüksek elektrik tüketimi yapar ve bobinler bu elektriklerin iletimini sağlarken aşırı hızlı hareket ettiği için duyduğumuz vızırtı sesi meydana geliyor. Bunun birkaç çözümü var bunları da alta yazıyorum bir tanesi muhtemelen çözecektir.

1: Benim yaptığım undervolt işlemi yani güç tüketimini ve frekansları kısarak %2 gibi bir kayıp ile hem güç tüketimi azaltma hem de vızıltıdan kurtulma (Örnek vericek olursam Hogwarts legacy 150 sabit alırken 145 sabit alıyorum ama anlık W tüketimi 320'den 240 civarına düştü.)

1678614053406.png

1678614338802.png

Bunlar benim örnek ayarlarım. 95 mv ve devamında sabitleyerek performans kaybı olmadan düşük güç tüketimi ile bobinlere binen anlık yükü azalttım.

2. Çözüm yeni termal pedler takmak bu bir ihtimal bobinlerin çarpmasını engelleyebilir ama düşük bir ihtimal.

3. Ekran kartının arka plakasındaki vidaları minimal seviyede gevşetme.

Bu çözümleri çok uzun araştırmalarım sonucu kullanıcılarda işe yaradığını okuduğum için yaptım ancak 2. ve 3. çözüm belki garantiyi devre dışı bırakabilir.

O ses üzerinde coil olan herhangi bir pcb karttan gelebilir yani PSU da olabilir Anakart da olabilir. Üzerinden ne kadar akım geçerse de o kadar fazla ötebilir. Hiç başıma gelmedi ama işin mantığı bu. Tek yapabileceğin o sesi olabildiği kadar izole etmek, üzerinde zaten genellikle bir izolasyon kapağı olur ama yetersiz gelmiş demek ki. Ha şöyle bir ihtimal de var, zamanla geçebilir o ses çünkü titreşim yaratan bir parça sonsuza kadar titreşemez.

Garanti varsa gönder, yoksa başka çözümler var viskozitesi yüksek yapıştırıcılar kullanmak gibi.

Öncelikle PSU veya anakart kaynaklı olma ihtimali yok bunun yabancı forumlarda çok konusu açıldı ve asla değişmiyor. Benim de CW sesim azıcık vardı ve küçük bir undervolt yaparak tamamen ortadan kaldırdım. Ayarları atmadan önce CW neden oluşuyor onu anlatayım.

CW ekran kartı fazla yüke girdiğinde yüksek elektrik tüketimi yapar ve bobinler bu elektriklerin iletimini sağlarken aşırı hızlı hareket ettiği için duyduğumuz vızırtı sesi meydana geliyor. Bunun birkaç çözümü var bunları da alta yazıyorum bir tanesi muhtemelen çözecektir.

1: Benim yaptığım undervolt işlemi yani güç tüketimini ve frekansları kısarak %2 gibi bir kayıp ile hem güç tüketimi azaltma hem de vızıltıdan kurtulma (Örnek vericek olursam Hogwarts legacy 150 sabit alırken 145 sabit alıyorum ama anlık W tüketimi 320'den 240 civarına düştü.)

Eki Görüntüle 1699774

Eki Görüntüle 1699775

Bunlar benim örnek ayarlarım. 95 mv ve devamında sabitleyerek performans kaybı olmadan düşük güç tüketimi ile bobinlere binen anlık yükü azalttım.

2. Çözüm yeni termal pedler takmak bu bir ihtimal bobinlerin çarpmasını engelleyebilir ama düşük bir ihtimal.

3. Ekran kartının arka plakasındaki vidaları minimal seviyede gevşetme.

Bu çözümleri çok uzun araştırmalarım sonucu kullanıcılarda işe yaradığını okuduğum için yaptım ancak 2. ve 3. çözüm belki garantiyi devre dışı bırakabilir.
Aradığım cevabı ilk kısımda vermişsin. O zaman benim 2 ekran kartımda da, güç kaynağımda da CW var. Ben daha önce gtx 970'i kullanırken dikkat etmemişte olabilirim veya hiç duymadım. Sadece kafamı karıştıran gtx 970'i taktığımda da aynı oyunların lobilerinde, stres testlerinde aynı sesleri vermesiydi. 2'side birebir aynı sese sahip olunca bu seferde dedim ki acaba anakart kaynaklı mı gibisinden düşündüm. Ama diyorsan ki öyle bir şey yok. Doğrudur hocam. 2 ve 3'ü denemeyeceğim ürünler daha sıfır yeni aldım garanti kapsamı dışına çıkmasınlar. Ama undervolt yapmayı deneyebilirim. Teşekkürler bilgilendirme için.
O ses üzerinde coil olan herhangi bir pcb karttan gelebilir yani PSU da olabilir Anakart da olabilir. Üzerinden ne kadar akım geçerse de o kadar fazla ötebilir. Hiç başıma gelmedi ama işin mantığı bu. Tek yapabileceğin o sesi olabildiği kadar izole etmek, üzerinde zaten genellikle bir izolasyon kapağı olur ama yetersiz gelmiş demek ki. Ha şöyle bir ihtimal de var, zamanla geçebilir o ses çünkü titreşim yaratan bir parça sonsuza kadar titreşemez.

Garanti varsa gönder, yoksa başka çözümler var viskozitesi yüksek yapıştırıcılar kullanmak gibi.
CW başıma geldiği için artık neyden kaynaklı, nereden geliyor, nedir ne değildir biliyorum ama 2 ekran kartı da aynı sesleri verince kafamda farklı sorular belirdi acaba mı diye :) Garantisi var sistemi yeni topladım. Garanti kapsamından çıkarmayacak önerileri yapabilirim. Ama sorunun anakart kaynaklı olmadığından hemfikirsek :)

Bende de var ve sistem daha 1 haftalık. Çok rahatsız etmiyor, zaten araştırdığım kadarıyla performansa ve bileşenin ömrüne etki etmiyor.

Bende de var ve sistem daha 1 haftalık. Çok rahatsız etmiyor, zaten araştırdığım kadarıyla performansa ve bileşenin ömrüne etki etmiyor.
CW sadece sesten ibaret sisteme hiçbir zararı yok ve zamanla daha da azarak geçtiği bile olabiliyor şansa bağlı olarak. Bazı CW sahipleri var inanılmaz kötü.
Örnek;

CW sadece sesten ibaret sisteme hiçbir zararı yok ve zamanla daha da azarak geçtiği bile olabiliyor şansa bağlı olarak. Bazı CW sahipleri var inanılmaz kötü.
Örnek;
Bu baya kötüymüş. İnşallah ben de dahil olmak üzere yaşayan herkeste dediğiniz gibi azalarak gider.

Örnek;
Bu ses benimkinin 2-3 katı daha yüksek gibi. Değişim, iade süreçleri çok uzayacak ve belki olumlu sonuç gelmeyeceği için iade yapmaktan vaz geçmeye başladım. Benim CW sesi rahatsızlık veriyor ama ben sorunun kaynağını bir an başka sistem parçalarında aradım. Bu sesler paranoyak ediyor oradan mı geliyor buradan mı derken yıldırdı beni birazda.
Bu baya kötüymüş. İnşallah ben de dahil olmak üzere yaşayan herkeste dediğiniz gibi azalarak gider.
Sesin azalacağının garantisi yok artabilir diyende var ama umarım azalır.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı