Elektrik Kesintisi ve Zararları

dopeboy

Kilopat
Katılım
24 Ağustos 2016
Mesajlar
418
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhaba arkadaşlar. İstanbul Avcılar Gümüşpala Mahallesinde oturmaktayım. Belki oturan varsa buradaki elektrik sıkıntısınıj ne kadar büyük olduğunu bilir. Her hafta elektrik kesiliyor. Bu 2. kesilişi. Artık gerçekten sinirlerim bozulmaya başladı. Kesilmesinin bir sorunu da yok sorun olan şey elektronik sistemlere zarar vermesi. Konuyu açmamın sebebi de bu.

Bilgisayar için tunçmatik 1050 joule akım korumalı priz kullanıyorum. Güç kaynağım FSP Hydro 700W ve analartım ASUS ROG STRIX B360H GAMING. Ayrıca elektrikler gittikten sonra direkt olarak prizdeki güç düğmesini kapatıyorum ve kasanın arkasındaki Power tuşunu da kapatıyorum. Geldiğinde elektrikle ilgili bir sorunum olmuyor çünkü prizde olmuyor sistem. Fakat gittiğinde bu donanımlarla zarar görme ihtimali nedir? Sistemi 1 yıl önce topladım.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Akım korumalı priz, sizin PSU'nuzda bir sıkıntı olduğunda, sisteminiz fazla akım çekmeye başladığında kontaklarını açarak korumaya yarayan bir şeydir. Faydası olacak bir durumla karşılaşma olasılığınız var fakat bu sisteminizi korumaya yetmez. En güzel çözüm akım korumalı prize bir adet UPS takmak olacaktır. UPS çıkışından da PC'nizi beslersiniz. UPS elektrikler gittiği anda hem size 10-15 dakika elektrik sağlar (bu da PC'nizi kapatmaya yetecek bir süredir), hem de giren çıkan akım ve gerilimleri kontrol eder. Çok sıklıkla elektrik kesintisi, gerilim düşmesi vs yaşıyorsanız, tavsiyem güzel bir UPS almanız yönünde olacaktır.
 
Merhaba. Eğer elektrik kesintileri ayda 1-2 kereden daha fazla ise PC bilşeenlerine bu anlık kesilmelerden sonra zarar verilebilir, ayni topraksiz hatlı olarak çalışan masaüstü PC'lere zaman içinde gelen zararlar gibidir. Kesitierin fazla olduğu bir semtte oturuluyorsa UPS kullanmanız ve UPS'den hemen önce akım korumalı prizleri tercih etmeniz bu koruma için en ideali olur.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Akım korumalı prizlerin çalışma ilkesi şöyledir; gelen paralel şebeke devresine (faz-nötr) paralel bağlı bir varistor (50 krş.'luk bir parça) adlı elektronik bir parça bulunur. Bu kritik parça voltajdaki aşırı yükselmede bu yüksek voltajı kendi üzerine alarak, kendi üzerinden sönümlendirerek veya bu yüksek voltajı kendi içinden düşürerek değerli elektronik komponentleri bu şekilde korumuş olur, işin esprisi ise sadece budur.

Motor koruma veya rezistanslı çalışan bazı klima (Isıtıcı konvertör) devrelerindeki termik korumalarda ise, motora girişte seri bağlanan termik röle kontakları veya ısıtıcı bir mini klima içindeki rezistanslara seri bağlı termik kontkaları, motor milindeki bir sıkışmayla, mildeki mekanik zorlanmayla aşırı akımlar çekildiğinde, mili frenlendiğinde, çok sıkıştığında, vb. klimadaki rezistanslara hava üfleyen fanların havası çok azaldığında, hava emiş yolları bir şekliyle iyice tıkandığında, vb. termik röle veya kısaca termk kontakları açılır. Böylece rezistansın olası ısıl etksisyle yangın veya olası zararlar (veya riskler) en aza indirilmiş olunr. Termik korumanın farkı bu şekildedir, kesinlikle paralel bağlı bir varistorun yani akım korumadaki hatta paralel korumayla olan bir varistor korumasıyla bunu asla karıştırmayalım. Birisi paralel bağlandığı AC devreeki yüksek voltajları kendi üzerine alırken, diğerinde ise seri olarak bağlandığı devreden geçen aşırı akımlarla veya mini klima (fanlı ısıtıcılarda) türündeki bazı üflemeli ısıtıcılarda (saç kurutma makinesi de buna dahildir) olduğu gibi, olası hava üflemesi (debisi) azaldığında bu rezistansların yangın risikini tam olarak ortadan kaldırmak amacıyla düşünülmüş olan korumalardır, bu termik korumalar. Asenkron motorlarda da motor sarımlarının ilerleyen ve akım geçen bu zamanlarda yanarak daha fazla masrafların ortaya çıkması TMŞ (termik - manyetik şalterlerle) bu sayede (ısınarak devredeki termiğin kontak açtırması prensibiyle) önlenmiş olunur. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı