Elektro Gitar Önerisi

Yıllardır gitar çalan birisi olarak soruyorum; elektro gitar ile klasik gitarın ne gibi bir bağlantısı olduğunu anlatabilir misin? Eletkrobassda aynı perdelerde aynı notalara, benzer klavye yapısına vs. sahip mesela...

Arkadaşlar, klasik gitar dediğiniz şeyin tutuşunun, duruşunun, vuruşlarının vs. yani kısacası tekniğinin farklı olduğunun farkında mısınız? Fazladan kurallıdır klasik gitar, içlerinde de en acımasız olanıdır. Kendi kendine öğrenmesi de neredeyse en imkansız olanı. Çünkü dikkat edilmesi gereken bir çuval kuralı var düzgün icra edilmesi için. O "elin alışırken" yanlış alışmaması gerekir mesela en başta.

Biz bu gitarları keyfimize göre ayırmıyoruz sonuçta. Klasik gitar genel manada klasik müzikler icra etmek için, akustik gitar hafif müzikler için, elektrik gitarlar daha modern müzikler için vs...

Blues çalınacaksa akustik gitar düşünülebilir belki ama klasik gitar değil. Bir kere tınıyı yakalamak zor klasik gitarla. Standart Türk ebebeyni kafasıyla enstrümana başlayıp canınızı sıkmayın!

12'lik tampere sistem üzerine kurulmuş müzik teorisi ise bu sistemi kullanan tüm enstrümanlar için geçerlidir zaten. Bu eğitime baştan sahip olmak rahatlık sağlayacaktır şüphesiz ancak enstrüman eşliğinde öğrenilemez diye bir kaidesi de yoktur hani. Ayrıca müzik teorisi çok uzun süredir okuyarak, izlenerek ve hatta dinlenilerek öğreniliyor, özelliklede Anadolu'da. Halen notaların adını bilmeden, dizeğe konduramadan, konservatuar hocalarının içinden çıkamadıkları işleri icra edebilen insanlar mevcut bu ülkede.

Diğer arkadaşlar güzel güzel yazmışlar, onların tavsiyelerini dinlemeni temenni ederim. Selim Işık güzel bir video rehber düzenlemişti zamanında. Bir adet method da bastı hatta. Yine de her yeni başlayana önerdiğim gibi ilaveten Nurhan Cangal'ın Arkadaş Yayınlarından çıkma Armoni kitabını da öneriyorum. Paylaştığın videonun sayfasını takip edebilirsin eğer etmiyorsan. En son Nurkan Renda eğitim videoları çekiyordu o kanalda da.
Ben yaklaşık 11 yıldır gitar çalıyorum. Klasik, elektro, akustik ve bas. İleri düzeyde çalıyorum ve konserlere çıkıyorum. Benim arkadaşlarımdan da direk elektro gitar alıp başlayanlar oldu. Onların durumunu biliyorum. Hiçbirşey bilmeden sadece solo öğreniyorlar. Elektro sadece bundan ibaret değildir. Gitar kesinlikle klasikten başlanarak düzgün şekilde öğrenilmelidir!

Ben yaklaşık 11 yıldır gitar çalıyorum. Klasik, elektro, akustik ve bas. İleri düzeyde çalıyorum ve konserlere çıkıyorum. Benim arkadaşlarımdan da direk elektro gitar alıp başlayanlar oldu. Onların durumunu biliyorum. Hiçbirşey bilmeden sadece solo öğreniyorlar. Elektro sadece bundan ibaret değildir. Gitar kesinlikle klasikten başlanarak düzgün şekilde öğrenilmelidir!

1) Klasik gitar, apayrı bir dünyadır. Eline klasik gitar alıp 2 akor basınca klasik gitar çalındığını sanıyorsanız yanılıyorsunuz maalesef. Elektro gitardan çok farklıdır ve kendine özgü teknikleri vardır. Örneğin fingerstyle gibi...

2) Armoni, gam vs. Oldukça iyi bir şekilde öğrenmiş biri olarak tekrar belirtiyorum ki, herkes ne çalmak istiyorsa, enstrüman ona göre seçilmelidir. Zaten Türkiye'de, tam anlamıyla klasik gitar çalan kişi sayısı oldukça azdır...

Son düzenleme:
@suhakazan

Alıntıladığın mesajımda ki soruya yanıt vermemişsin bir kere. Ben 11 yıldır dört sazıda ileri düzey çalıyorum demek farklarını yahut bu farkların göz ardı edilip edilemeyeceğini açıklamıyor.

Senin ve arkadaşlarının enstümanlarınız karşısında ki duruşlarınız, tutumlarınız ise enstrümanların farklılıklarını yok etmiyor. Yalnızca arkadaşların ile arandaki farkı belirtiyor.

Son olarak şunu belirtmek istiyorum, müzisyenler arasında önemli olan kaide işi icra etme yeterliliğindir, enstrüman ile geçirdiğin süre değil. Benim bunu belirtme sebebim enstrümanlar arasında ki farklara vakıf olduğumu belirtmek içindi; tecrübemi, yeterliliğimi genele uyarlamaya çalışmak değil, ki çok da hatalı bir tutumdur bu.

Konuyla alakalı yazıyı buradan okuyabilirsiniz. Çalgı kararını çoktan vermiş insanların kafasını bulandırmak yerine buradan devam edilebilir.

Edit: Diğer başlığın linki eklendi.

Bırakın artık şu klasik gitar ile başlama kararını. Klasik gitar eğer ilgi alanına girmiyorsa neden klasik ile başlayasın ki? Bunu demek oldukça saçma. Klasik gitar ile elektro gitara başlamış, toplam 2 seneyi devirmiş ( Tecrübesizim yani, bunu bilin:) ) biri olarak söylüyorum, klasik gitarın bana elektro çalmakta hiç faydası olmadı. Sadece el yatkınlığı ve hız odaklı çalışmalarım fayda kattı ki, bunlar elektro gitarda yapılamayacak şeyler değil.
Bence amaç ne ise onla başlanmalı. Biz bateri alacak adama darbuka ile başla; triatlet olacak adama dağ bisikleti ile başla demiyorsak bu noktada da böyle dememeliyiz.

Peki bunlara neye dayanarak mı söylüyorum?
Öncelikle ikisi de oldukça farklı tarzlara hitap ediyor.
İkinci olarak ikisinde uygulanan teknikler oldukça farklı.
Üçüncü olarak boyutları, klavye tipler, tel tipleri oldukça farklı. Ben elime ilk elektro gitar aldığımda sadece perdelere ve gitara bakabilmiştim. Baya değişik gelmişti.

Çok tecrübeli olmadığımı tekrar hatırlatmak isterim.

Konuyu yine dağıtıyorum ama H-H manyetikli bir superstrat ile blues çalınabiliniyor mu merak ettim. :LOL:
Pink Floyd'un gitaristi, yanlış hatırlamıyorsam EMG manyetik kullanıyordu...[emoji55] Blues için Single manyetik daha çok uygun gibi. Ve iş sadece manyetiklerde bitmez. Gitarın ağacı vs. Etkiler. Deneyip ona göre karar vermek lazım. H-S-S manyetik dizilimi, Blues için uygundur mesela. Ama dediğim gibi bu manyetikleri, gitarın üstünde denemek lazım. Yani sadece olayı manyetik üzerinden değerlendirmek doğru olmaz.

S-S-S ve H-S-S manyetikli gitarlar arasında ne gibi bir fark olur single manyetiklilerle blues tarzı daha iyi çalınır dediniz ancak sürekli aynı tarzda kalmak istemezsem H-S-S daha mantıklı bir seçim olur mu ?

@ErenDereli78 Bir gitardan tam olarak her tür muziğe göre iyi bir sound alamazsın. Mesela Strat kasa bir Amerikan Fender'i ile Blues için iyi bir sound alırken, Metal müzik yapmak istesen Aktif EMG manyetikli bir ESP gibi sert tonlar alamazsın. Ve tekrar belirtirim ki iş manyetiklerde bitmez. Sanırsam manyetik değişimi değil, gitar alacaksınız. Size şunu şunu alın demek istemem. Gidip kendinizin deneyip görmeniz çok daha iyi bir seçim olur. Ayrıca manyetik farkını görmek için internetten dinleyebilirsiniz. Ama tavsiyem kendiniz görün.

@teknoloji_sevdalısı , direkt şu gitar şu tonu yakalayamaz diye dayatmayalım arkadaşa şimdi. Elektrik gitar ile iyice haşır neşir olduktan sonra, bolca deneme yanılmayla enteresan tonlar yakalanabiliyor sonuçta. Gitarın üzerinde ki stok parçaları söküp daha kalitelileriyle değiştirmek bile çığır açabiliyor mesela.

@ErenDereli78 Henüz manyetiklere kafa yorman için biraz erken. Alacağın gitarları denerken istediğin tona ve sese yakın olanlarını tercih edeceksindir muhtemelen. Sonra tarz değiştirmek istersen farklı ekipmanlar alıp bunların istediğin tona ne derece yaklaşacağını deneyebilirsin.

Yeni eğitime başlayan öğrencilerin tona takılmaları pek hayırlı sonuçlanmayabiliyor, aklında olsun. Ekipmanların; genel olarak nelere müktedir olduğundan tam emin olmayan öğrenciler, sürekli para harcamasına ve kafasında ki tona uyacağını düşündüğü ekipmanları almasına karşın tatmin olamayabiliyor. Kafası da artık sadece ton ile meşgul olduğundan esas öğrenmesi gereken kısımmları istemsizce de olsa savsaklayabiliyor.

Dediğim gibi şu an ki bütçe aralığında yer alan, sesi seni en tatmin edecek gitarı, içine de sindiyse direkt al. Tabi kalite ve rahatlığa bağlı önerileri de gözden kaçırma. Bu gitar en az 1-2 yıl meşgul edecek seni zaten. Sonuçta hiç bir gitarcı/gitarist ömrünü tek gitarla geçirmiyor.

Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı