suhakazan
Kilopat
Daha fazla
Ben yaklaşık 11 yıldır gitar çalıyorum. Klasik, elektro, akustik ve bas. İleri düzeyde çalıyorum ve konserlere çıkıyorum. Benim arkadaşlarımdan da direk elektro gitar alıp başlayanlar oldu. Onların durumunu biliyorum. Hiçbirşey bilmeden sadece solo öğreniyorlar. Elektro sadece bundan ibaret değildir. Gitar kesinlikle klasikten başlanarak düzgün şekilde öğrenilmelidir!Yıllardır gitar çalan birisi olarak soruyorum; elektro gitar ile klasik gitarın ne gibi bir bağlantısı olduğunu anlatabilir misin? Eletkrobassda aynı perdelerde aynı notalara, benzer klavye yapısına vs. sahip mesela...
Arkadaşlar, klasik gitar dediğiniz şeyin tutuşunun, duruşunun, vuruşlarının vs. yani kısacası tekniğinin farklı olduğunun farkında mısınız? Fazladan kurallıdır klasik gitar, içlerinde de en acımasız olanıdır. Kendi kendine öğrenmesi de neredeyse en imkansız olanı. Çünkü dikkat edilmesi gereken bir çuval kuralı var düzgün icra edilmesi için. O "elin alışırken" yanlış alışmaması gerekir mesela en başta.
Biz bu gitarları keyfimize göre ayırmıyoruz sonuçta. Klasik gitar genel manada klasik müzikler icra etmek için, akustik gitar hafif müzikler için, elektrik gitarlar daha modern müzikler için vs...
Blues çalınacaksa akustik gitar düşünülebilir belki ama klasik gitar değil. Bir kere tınıyı yakalamak zor klasik gitarla. Standart Türk ebebeyni kafasıyla enstrümana başlayıp canınızı sıkmayın!
12'lik tampere sistem üzerine kurulmuş müzik teorisi ise bu sistemi kullanan tüm enstrümanlar için geçerlidir zaten. Bu eğitime baştan sahip olmak rahatlık sağlayacaktır şüphesiz ancak enstrüman eşliğinde öğrenilemez diye bir kaidesi de yoktur hani. Ayrıca müzik teorisi çok uzun süredir okuyarak, izlenerek ve hatta dinlenilerek öğreniliyor, özelliklede Anadolu'da. Halen notaların adını bilmeden, dizeğe konduramadan, konservatuar hocalarının içinden çıkamadıkları işleri icra edebilen insanlar mevcut bu ülkede.
Diğer arkadaşlar güzel güzel yazmışlar, onların tavsiyelerini dinlemeni temenni ederim. Selim Işık güzel bir video rehber düzenlemişti zamanında. Bir adet method da bastı hatta. Yine de her yeni başlayana önerdiğim gibi ilaveten Nurhan Cangal'ın Arkadaş Yayınlarından çıkma Armoni kitabını da öneriyorum. Paylaştığın videonun sayfasını takip edebilirsin eğer etmiyorsan. En son Nurkan Renda eğitim videoları çekiyordu o kanalda da.