Emin Çapa: “TOGG'un parçaları yerli ve milli değil"

Birden her şeyini yerli üretebilecek sananiyi ve insan birikimini tonla arge çalışmasını yapmak felan kolay sanıyorsunuz sanırım? Aslında bu zordan öte imkansız. 60 yıl önce üretilen full mekanik araba yapmıyorsunuz her aksamı elektronik, sırf o gövdedeki ekranı üretmek bile ne kadar yatırım ve çalışma gerektiriyor haberiniz var mı? İş olsun diye çamur atmak küçük beyin işi. Her şeyin bir başlangıcı olmalı ve bu da bir başlangıç. Zamanla parçalar millileştirilir, model çeşitliliğinin arttırılmasıyla birlikte daha düşük gelir düzeylerine hitap eden modeller çıkar vs. ama hepsi ZAMANLA.

O veya bu sebeple ilk arabamızı üretmemiz 2022 yılına kadar sürdü. Gençler aklınzı kullanın, sosyal medyada fanatiklik yaparak muhalif olmuyorsunuz. 2022 yılına kadar araba üretememişsek birileri bizim hatta çocuklarımızın geleceğini çalmış demektir. Bunu çalan her kim olursa olsun fark etmez ve şuan öyle veya bu şekilde ilk üretimi yapıyoruz.

Maalesef dolar kurunun çok yükselmiş olması ve aracın fiyatının dolar kurundan çok etkileniyor oluşu her ne kadar vergi indirimi olsa da fiyatı yukarı çekiyor. Bu rezil ekonomi yönetimi yüzünden bu arabayı almak ülkenin %90'ı için sadece bir hayal.. Biz alamıyoruz umarım çocuklarımız alabilir.

Hayırlı olsun.

Bataryası Türkiye'den. Hatta fabrika açıldı bataryası için. Kıskançlık diz boyu tabi. Motorun Almanya'dan olduğu zaten biliniyordu. TOGG'un yerlilik oranı %52 ve az gibi görünebilir. Fakat diğer markalar daha da düşük olabiliyor. BMW, Mercedes gibi büyük markalar bile daha düşük yerlilik oranı ile araç üretebiliyor ve biz ilk defa üretiyoruz.
Alman otomotiv firmalarıyla kendimizi kıyaslayamayız. Onlar ezelden beri müttefik, bizim bizden başka dostumuz yok. 100% yerli olacak o kadar, yoksa başarısız olmuşuzdur demektir.

Alman otomotiv firmalarıyla kendimizi kıyaslayamayız. Onlar ezelden beri müttefik, bizim bizden başka dostumuz yok. 100% yerli olacak o kadar, yoksa başarısız olmuşuzdur demektir.
Ezelden beri mi? WW1'de yalnız idiler. WW2'de sadece askeri sınıf için araç ürettiler neredeyse. Soğuk Savaşta zor durumda idiler. Yükselişleri modern dünya ile oldu.

Ezelden beri dost ama tek savaşla birbirinden 80 milyon insanı öldürüyorlar.

Ülkemizde lisans ve lisansüstü araştırma ve proje çalışmalarında son senelerde özellikle güç elektroniği, yüksek gerilimli ve dayanımlı PCB tasarımı, otonom sürüş, kontrol mühendisliği gibi alanlarda çokça çalışma görüyordum. Ancak ne yazık ki Türkiye'de bu çalışmaları devam ettirebilecek bir girişim olmadığından, çoğu insan yurt dışına gidiyordu.

TOGG'da yakınen tanıdığım birçok mühendis arkadaşım işe başladı ve alanları üzerine hem Ar-Ge hem de üretimde çalışıyorlar. Ben TOGG'dan çok ortaya çıkacak alt ürünlere önem veriyorum. Bir şarj istasyonu bile basit görünmesine rağmen içinde yüksek teknolojiler barındırır. Yapıalcak yatırımlarla özellikle alt sistemlerde yerlilik sağlanabilir.

Tabii mikroişlemci gibi yerlilik sağlanmasının zor olduğu konular da var. Ancak yerli lazer gyro, yerli karıştırma önleyici GNSS yapabilen sanayisi olan Türkiye, elbet otomotiv sektörü için de bir ürün çıkartacaktır.

Tamam yerli değil beğenmiyorsun kendin daha iyisini yap. Tutan yok. Şimdiye kadar yapanı kim engelledi.
Şu milli muhabbetinden sıkıldım. Chip yapsan da kuvarsı yerli değil diyeceksin. F35'in bile çoğu parçası Çin'den ve Amerika'daki Çinli şirketlerden geliyor. Kullandığın aypon, bilgisayar ekran, kullandığın piller, elektrikli araçların pilleri bindiğin BMW bile Çin'den geliyor. Çoğu alman markanın üretim yeri Türkiye. Çin metali Türkiye'den alıyor Çin'de işlenip sana satıyor.
Rusya'dan buğday alıp bisküvi diye geri satıyorsun. Ruslar bisküvi yerli değil diye iade mi ediyor? Ufacık İsviçre'de üretim yok neredeyse. Refah var. Kavgada yok.

Tamam yerli değil beğenmiyorsun kendin daha iyisini yap. Tutan yok. Şimdiye kadar yapanı kim engelledi.
Şu milli muhabbetinden sıkıldım. Chip yapsan da kuvarsı yerli değil diyeceksin. F35'in bile çoğu parçası Çin'den ve Amerika'daki Çinli şirketlerden geliyor. Kullandığın aypon, bilgisayar ekran, kullandığın piller, elektrikli araçların pilleri bindiğin BMW bile Çin'den geliyor. Çoğu alman markanın üretim yeri Türkiye. Çin metali Türkiye'den alıyor Çin'de işlenip sana satıyor.
Rusya'dan buğday alıp bisküvi diye geri satıyorsun. Ruslar bisküvi yerli değil diye iade mi ediyor? Ufacık İsviçre'de üretim yok neredeyse. Refah var. Kavgada yok.
Şu argümandan bıkmadınız mı? Beğenmiyorsan kendin yap. Recep İvedik filmini beğenmiyorsam film mi çekmem lazım ya da yerli bir rapçi hoşuma gitmiyorsa rap mi söylemek zorundayım. 🤣 Teknoloji transferi elbette olacak, buna kimse itiraz etmiyor ki. Tüm dünya artık bu şekilde üretim yapıyor. Burada asıl sorun insanları ahmak yerine koyup yerli ve milli diye bir söylem geliştirip çok ortaklı özel bir şirketin yaptığı araç üzerinden parti/iktidar propagandası yapılması.

Şu argümandan bıkmadınız mı? Beğenmiyorsan kendin yap. Recep İvedik filmini beğenmiyorsam film mi çekmem lazım ya da yerli bir rapçi hoşuma gitmiyorsa rap mi söylemek zorundayım. 🤣 Teknoloji transferi elbette olacak, buna kimse itiraz etmiyor ki. Tüm dünya artık bu şekilde üretim yapıyor. Burada asıl sorun insanları ahmak yerine koyup yerli ve milli diye bir söylem geliştirip çok ortaklı özel bir şirketin yaptığı araç üzerinden parti/iktidar propagandası yapılması.

İvediği sevmezsen seyretmezsin, sesine güveniyorsan git söyle. Yapan birine niye yaptın deme hakkını buluyorsan beğenmiyorsan o zaman sana da buyur yap denir. Zaten atomuna kadar milli ve yerli diye salakça bir düşünceye sahip birini ikna etmeye uğraşmak vakit kaybı.
Yaptıklarına da elit bir tabaka sahip olacak ve hava basıcak. Ayda 5 binle geçinenler tekerini bile alamayacak. Bunların milli diye alkışladığını mı sanıyorsun. Basit ilaçları almak için benden borç isteyenin umurunda mı milli araba. 40 50 yıldır süren sefalete kim ilaç oldu? Aydın kesim kendi operasına gitti dindar kesim kendi cemaatine. Fakir olan ine fakirdi.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı