Enceladus uydusu

Katılım
19 Eylül 2015
Mesajlar
48.750
Makaleler
12
Çözümler
47
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Satürn'ün altıncı en büyük uydusudur.

1789 yılında İngiliz gök bilimci William Herschei tarafından keşfedilmiştir.

Enceladus, Titan'dan sonra yaşama en elverişli uydulardan biri olarak görülüyor.

Yüzey sıcaklığı -198 derecedir.

Enceladus'un yüzeyinin büyük çoğunluğu buzlarla kaplıdır. Bazı bölgeleri de silikat ile kaplıdır.

1586455554322.png


Volkanik olarak aktif bir uydudur aynı Titan gibi. Bu görüntüde gördükleriniz gayzerlerdir. 2015 yılında Cassini uzay aracıyla çekilmiş görüntüler. Şimdiye kadar hep uzaktan gözlem yaptık, Titan gibi iniş yapamadık daha bu uyduya.

Enceladus'un çapı 500 kilometredir.

Uydunun Cryovolcanic aktivitesi yüzeyinin altındakı buz parçaları gayzer olarak yüksek bir basınç ile yüzeye, hatta uzaya bile çıkmasına neden olmaktadır. Bu buz parçaları saatte 1300 kilometre hızla uzaya yayılmaktadır. Bu gayzerlerin içinde hidrojen olduğunu keşfettiler. Uzun zamandır Enceladus’un yüzeyi altındaki suyun ısındığından şüpheleniliyordu; hidrojenin varlığı ise bu şüpheleri doğruluyor: Belirli minerallerin sıcak kayalarla tepkimeye girmesi, Cassini tarafından bulunan büyük miktarlardaki hidrojene dair en olası açıklamayı ortaya koyuyor. Tabi bu arada hidrojenin keşfi, uydu üzerinde metanojenez adındaki bir süreç sonunda karbondioksitten metan gazının üretiliyor olabileceği anlamına da geliyor.

Bilim adamları hidrojen ve metanojenezin varlığının mikroorganizmalar için besin kaynağı olabileceğini düşünüyor. Hidrojenin bu kadar bol miktarda olması hidrojeni tüketecek mikroorganizmaların olmayabileceği anlamına da gelebilir, ya da mikroorganizmalar olabilir ama sayıları az olabilir.

Hidrojenin keşfi yaşam için temel gereklilikler adını verdiğimiz bir dizi bileşeni tamamlıyor. Sıvı halde su, organik moleküller, mineraller ve erişilebilir serbest enerji kaynağı.

Enceladus canlı hayat destekleyen dev bir yer altı okyanusuna sahip olabilir. Okyanusun içinde kimyasal tepkimeler olduğunu da keşfettiler. Okyanusun içindeki sıcaklığın 90 derece olduğu söyleniliyor, yüzey sıcaklığı çok soğuk olsa da okyanuslar volkanik hareketler yüzünden daha sıcak bu da canlılar için elverişli bir ortam. Tek hücreli canlılar yaşıyor olabilir, sürprizlerle karşılaşma ihtimalimiz var.



1586467508163.png



1586467530461.png
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı