Eşeysiz üremenin eşeyli üremeye göre avantaj ve dezavantajları nelerdir?

  • Konuyu başlatan RPM
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 4
  • Görüntüleme 38B
Eşeysiz üremenin eşeyli üremeye göre avantajları:

  • Eşeysiz üremede canlı üremek için başka bir canlıya ihtiyaç duymaz.
  • Eşeysiz üremede genetik yapı değişmez. Bunun dezavantaj olduğu durumlar olmasına rağmen bazı istenilen özelliklerin nesilden nesile bozulmadan devam etmesini sağlar. Örneği çok iyi bir gül türü eşeysiz üretilerek hep aynı kalitede kalması sağlanabilir.
  • Eşeysiz üreyen canlılarda yavrulara başka bir canlıdan genler aktarılmadığı için olası yeni genetik hastalıkların oluşmaması sağlanır.
Eşeysiz üremenin eşeyli üremeye göre dezavantajları:

  • Eşeysiz üremede tür içi çeşitlilik gözlenmez. Örneğin bir canlıyı etkileyen bir hastalık diğer tüm canlılar da aynı genetik yapıda olduğu için onların da etkilenmesine neden olur. Bu durum türün devamını zorlaştırır.
  • Eşeysiz üreme daha basit yapılı canlılarda görülür.
  • Eşeysiz üreyen canlıların tür içi çeşitliliği az olduğu için farklı ortam şartlarına uyumu azdır.
Kaynak:
 
Eşeyli üreyen canlılar kalıtsal çeşitliliği sağlayabildiği için, eşeyli üremenin önde gelen avantajlarından birisidir.

Dezavantajı ise, hermofrodit canlılar üremek için eş ararlar. Ama eşeysiz üreyen canlılar kendi kendilerini dölleyebilirler.

Örnek isterseniz bunları çoğaltabilirim.
 
Genetik varyasyona cok sinirli sekilde olanak tanimasi ve canlinin es bulmak zorunda olmamasi uzerinden uretebilecegin tum avantaj - dezavantajlari yazabilirsin. Ayrica bakis acisina gore de degisir bu bence.

Ornegin es bulmak zorunda olmamasi kosullar uygun oldugunda cok daha hizli uremesine sebebiyet verirken, genetik varyasyon cok az oldugundan kosullar farklilastiginda adapte olabilme acisindan cok basarisiz. Antibiyotik aldiginda bakterilerin cok cok buyuk orani bu sebeple oluyor. Eger bakteriler eseyli ureseydi antibiyotige cok daha efektif direnc kazanacakti fakat hastaligin kulucka suresi cok uzayacakti.

Ortamda istenmeyen bir durum oldugunda tum canlilar bundan etkileniyor eseysiz uremede cunku herkes genetik olarak yatkin.

Es bulmak icin zaman ve enerji harciyorsun. Insanlar eseysiz ureyebilseydi cok daha uretken olurlardi bana gore ( diger her sey ayni kalsaydi ). Pek cok gereksiz hareketi, gelenegi aslinda ureyebilmek icin yapiyoruz : )

Eseysiz ureyen canlilar limitli adaptasyona sahip olduklarindan her yerde yasayamayacaklardi.
Ornegin ayni kutuplarda yasayan kediler de var, colde yasayan kediler de var. Bu adaptasyonun ve evrimlesmenin eseri. Varyasyon olmasaydi muhtemelen yalnizca cok limitli bir habitatta yasayabilecekti.
 
Avantajları hızlı üremeyi sağlaması

Dezavantajları : istenmeyen özellik taşıyan genlerin havuzda kalması(örneğin olumsuz bir özellik taşıyan gen sürekli replike olacağından bu özellikten kurtulunamaz), genetik çeşitlilik sağlayamaması(bütün çeşitlilik üreme esnasındaki mutasyona bağlıdır mutasyon olmazsa çeşitlilik olamaz), DNA tahribatının eşeyli üremeye göre daha az önüne geçilebilmesi, adaptasyon yeteneğini kısıtlaması (sürekli aynı özellikte canlılar olacağı için ata canlının adaptasyon yeteneği zayıfsa üreme sonucu oluşmuş bütün canlıların adaptasyon yeteneği zayıftır)
 

Yeni konular

Geri
Yukarı