Evde corona olanlardan nasıl korunuruz?

Eldiven kullanmanız için herhangi bir gerekçe yok etkisi olmayacaktır. Yapabiliceğiniz bir şey de yok eviniz her halükarda virüs dolacaktır. Bolca protein ve meyve tüketmek ve pencereleri üşümedikçe hiç kapatmamak siz de dahil hepiniz için en güvenli yol. Çok isterseniz maske takabilirsiniz fakat maskenin nefes alış verişlere karşı herhangi bir koruyuculuğu yok, hapşurma ve öksürme gibi durumlarda hasta olan kişinin etrafa virüs saçmasını engellemekte, hasta olmayan birinin takması pek de gerekli değil. Elinizle gözünüzü, burnunuzu ve ağzınızı kaşımayı tamamen bırakın virüsün en yaygın bulaşma yolu bu. Bir de virüs olma ihtimali olan yerleri elledikten sonra ( kumanda, tencere, çatal, musluk ) elinizi sabunlayıp odanıza geri çekilin ve aynen devam edin. Korkacak bir şey yok öldürme ihtimali %0.1 olan bir virüs evinizde. Önlem iyidir ama şart bile değil. İlla alacağım derseniz bunlar yeterli hatta fazla.
 
Açıkçası ev ortamında yapabileceğin pek bir şey yok, evden biri hasta olursa büyük ihtimalle sen de olursun.

Her şeye dikkat etsen bile birçok evde sadece bir adet mutfak, banyo ve lavabo bulunuyor. Hasta olan aile bireyleri de mutlaka orayı kullanacak, sen de orayı kullanacaksın. İlla virüslü bireylerle temas edeceğin/kesiştiğin noktalar ve zamanlar olacak ev ortamında.

Yine de tedbir amaçlı maske tak, ondandan bir yere çıkma. Sık sık havalandır, bir yere dokunduğun zaman elini dezenfekte et, elini sık sık yıka ve temiz tut. Odadan çıkacaksan iki maske tak. Odadayken de bir tane mutlaka tak. Bunlar koruyucu tedbirler. Başka da üzgünüm ki yapabileceğin bir şey yok.
 
Hocam eğer aynı saatte bir kere bile yemek yediyseniz geçmiş olsun. Ancak kendinizi korumaya çalışın. Maske, dezenfektan, eldiven kullanın.
 
Deneyimlemiş arkadaşlar yazarsa sevinirim. Evde 2 kişi pozitif çıktı ama ben negatifim. Kontrol edecekleri için de başka bir yere gidemem. Odamdan hiç çıkmamam ve maske takmam yeterli mi?

Öncelikle geçmiş olsun hocam. Temel hikayede astım veya solunum hastalığın yoksa rahat olabilirsin korkulacak durum değil. Onun dışında maske takmak aşırı derece önemli ben belirti gösterdiğim zaman annem gelir ateşime bakar vb şekilde temas ederdi ama maskemi hiç çıkarmadım. Sonrasında ben pozitif iken evdeki kimse pozitif değildi. Fazla sinir stres yapmadan sabırlı bir şekilde geçirmeye bakın hocam.
 
Son düzenleme:
Bu konuda tavsiye verecek nitelikte değilim ancak ev ortamında kesin bana da bulaşır deyip tedbiri elden bırakmayın. Aynı masada yemek yemiş ve birbirlerine bulaştırmamış kişiler var.

Zaten arkadaşlar güzelce yazmışlar. Ortak kullanım alanlarında dikkatli olun sağa sola dokunmayın, bu yüzey dezenfektanlarından alıp onları da kullanabilirsiniz. Maske ve dezenfektan kullanımı dışında yapabileceğiniz bir şey yok diye düşünüyorum.
 

Geri
Yukarı