Hocam aradığım şey etin tadı. Dışarıda bir hamburger yerken de zaten komple ısırınca gelen tattan bahsetmiyorum. Etin ucundan ekmeksiz, sossuz, saf et yerken gelen tat var ya, onu arıyorum. Yani ekmek çok önemli değil bu kısım için.
Pişirme kısmında fazla ekipmanım yok ya klasik tost makinesinde üstünü kapatmadan ya da tavada yapabiliyorum.
Kıymaya gelirsek birkaç kıyma denedim yağ oranı arttıkça tadı artıyor fakat dışarıdaki tadı yakalayamıyorum.
Benim yaptıklarımdan bağımsız sizin şunu yap dediğiniz şeyleri denerim.
Tarif yok hocam, biraz yağlı bir kıyma ve tuz karabiber. İçine pekmezdir soyadır ekmektir bir sürü şey katanlar oluyor. Ben köfte değil hamburger yapmak istiyorum ve yabancı kaynaklardan da baktım hamburger köftesinde tuz karabiber kullanılıyor sadece.
Tarif vermek isterseniz, veya pişirme tekniği seve seve dinlerim.
Dışarıdaki çoğu işletme "seadecea töüez ve quaraabiibeeğ" koyuyoruz dese de çok güvenilir değil.
Köfte önerisi, baharatsız:
120 gr bir adet köften olacaksa; 400gr yağlı dana ve 200gr yağlı kuzu, 1 çay kaşığı tuz ve karabiber, 6 adet çıkar. Normali 2 çekim, homojeni 3 çekim olarak çektirebilirsin. Buzdolabına girmeden eve gelip karışımını yapıp boyutlara ayırdıktan sonra buzdolabı poşetlerine koyup bir hafta buzlukta dinlendir.
Kuzu yiyemiyorum diyorsan 400gr yağlı dana 200 gr yağsız dana.
Baharatlı:
Üstteki tuz ve karabibere ek bir fiske kimyon, tatlı toz kırmızı biber.
Pişirme önerisi, dökme demir tava varsa:
Sade yağ > tereyağı > kuyruk yağı herhangi birini erit, buhar çıkmaması gerek, eti buzluktan tavaya at. 30 saniyede bir çevir, ne kadar pişmiş sevdiğine göre 2 dakikayla 4 dakika arası pişer.*
Pişirme önerisi, kalın alüminyum teflon/tost makinesi:
Eti buzluktan ortalama 15-20 dakika önce çıkart, yüzey ısınınca yağla ve yüzeye at. 1 dakikada bir çevir, ne kadar pişmiş sevdiğine göre 2 dakikayla 5 dakika arası pişer.*
Servis etmeden kenara çekip, ekmeği kızgın yağına bandırabilirsin veya bir ekmeğin üstüne koyup diğer ekmeği ısıtıp sonra değiştirebilirsin gibi gibi. Ayrıca lavaş veya kurutulmuş yufkayı ıslatıp ona koyup tekrar biraz yağlayıp ısıtılabilir, çıtır olur.
*Pişme süreleri ocak tipi veya Watt değerleri, hava durumuna göre değişiklik gösterir.
Ultra fantezi öğrenci versiyon:
Komşudan ve evden iki adet ütü, ütü yüzeyleri alkolle temizlenir, yağlı kağıt konur, alt ve üst ütü basılır. Ütüler berbat olur, her yer batar, ama hamburger yaptık olur.