Evren: Sonsuz mu? Sonlu mu?

• Konuyu başlatan GCN
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 42
  • Görüntüleme 5.792
Minecraft'ın en sonuncu bloğunu geçince oyun eskiden haritanın dışındasın gibi bir hata verip açılmıyordu da artık o hata yerine bir duvarla çevrili ve o duvarı aşamıyorsun. Öyle mi yani? :D

Kendi fikrimi belirtecek olursam hem sonlu hem sonsuz, biz insanlar için evren çok büyük bir yer. Şöyle bir hayal ediyorum mesela büyüklüğünü ancak bir yere kadar hayal edebiliyorum daha ötesini düşünemiyorum. Bu durumda benim buna sınırsız olduğu için düşünememe gibi bir şey demem gerek ama aynı zamanda her şeyin bir sonu olması gerekir, sonu yoksa bunun gücü nereden geliyor da bu şey sonsuz olabilir. Big Bang teorisi gerçek bile olsa ve şuan genişlemeye devam eden bir evrende olsa bu evrenin eninde sonunda genişlemeyi durdurması ve sınırlı bir evren haline gelmesi gerekiyor. Gerçekten sınırlı bir evren olsa bile biz insanlar için daha milyarlarca yıl boyunca sınırsız olmaya devam edebilir çünkü daha kendi evimizden çıkıp sadece Ay'a ayak basabildik, hala daha Mars'a ayak basmaya çalışacağız.

Şimdi bir kaç temel bilgi: Özel görelilik denen bir kavram var. Ancak buna çok detaylı girmek istemiyorum. Yalnızca şunu bilelim yeter: ışığın hızı her gözlem çerçevesindeki gözlemci için aynıdır. Ayrıca ışık hızı evrendeki çıkılabilecek en yüksek hızdır.

1*-ih_jTz0lLMjtw9LbBdHlA.gif

Eğer evren sonsuz büyüklükte olsaydı sonsuzdan beri var olacaktı. Çünkü herhangi bir başlangıç anı olması durumunda sonsuz büyüklüğe ulaşamaz. Işığın hızının limit hız olduğunu söylemiştik. Bir ışık hızı var ve o aşılamaz. Bu durumda toparlayalım. Sonlu sayıda yıldız olduğu ve ışığın hızı hep sabit olduğu için gökyüzünde yalnızca bize ışığı ulaşabilen yıldızları görebiliyoruz. Sonsuzdan beri var olan bir evrende en nihayetinde uzaktaki gökyüzünü tamamen aydınlatacak sayıda yıldızın ışını bize ulaşacaktır.

Sonsuz büyüklükte bir evren, sonsuz sayıda yıldız demektir. Doğal olarak sonsuzdan beri var olan bir evrende yaşasaydık gece diye bir şey olmazdı. Hatta yaşam diye bir şey de olmayabilirdi.

Sonsuzdan beri var olan bir evrende en nihayetinde uzaktaki gökyüzünü tamamen aydınlatacak sayıda yıldızın ışını bize ulaşacaktır.
İyi de fotonlar git gide seyreliyor. Atıyorum 10 trilyon ışık yılı uzaklıktaki yıldızın ışığı buraya geldiğinden neden fark edilmez? Çünkü yol aldıkça açı başına düşen foton sayısı da azalıyor. Bizim o ışığı tespit edebilmemiz, sensörlerimizde görebilmemiz teorik olarak mümkün. Ancak Dünya boytunda bir ayna olmalı. Belki çok daha büyük olmalı ki, sensörün boyuna oranla yeterli yoğunlukta foton yakalansın ve o ışığa odaklanılabilsin. Eline bir avuç deniz kumu alıp çevreye hızlıca saçtığında o her bir tanecik yere düşer. Bak bakalım cm2'ye kaç tane tanecik düşmüş. Daha uzağa ve daha geniş alana atarsan cm2 başına daha da az tanecik düşer.

İyi de fotonlar git gide seyreliyor. Atıyorum 10 trilyon ışık yılı uzaklıktaki yıldızın ışığı buraya geldiğinden neden fark edilmez? Çünkü yol aldıkça açı başına düşen foton sayısı da azalıyor. Bizim o ışığı tespit edebilmemiz, sensörlerimizde görebilmemiz teorik olarak mümkün. Ancak Dünya boytunda bir ayna olmalı. Belki çok daha büyük olmalı ki, sensörün boyuna oranla yeterli yoğunlukta foton yakalansın ve o ışığa odaklanılabilsin. Eline bir avuç deniz kumu alıp çevreye hızlıca saçtığında o her bir tanecik yere düşer. Bak bakalım cm2'ye kaç tane tanecik düşmüş. Daha uzağa ve daha geniş alana atarsan cm2 başına daha da az tanecik düşer.
Evren sonlu boyutta olabilir.

Evren eğer sonsuz boyutta olsaydı bu beraberinde homojeniteyi getirirdi. Sonsuz büyüklükteki evrende parlak olmasını geçin, gökyüzü yukarıda bahsettiğim gibi her yerde aynı gözükecekti. Ayrıca tekrar belirtmekte fayda var, evren sonsuz büyüklükte olsaydı evren sonsuzdan beri var olacaktı. Işığın hızı aynı olduğuna göre eninde sonunda gökyüzü parıl parıl parlayacak kadar aydınlık olacaktı.

Işık da elektromanyetik dalgadır. Yani dalgaların gösterdiği ortak özelliği o da gösterir. Genişlemeyen, yani olduğu yerde duran bir evrende yıldızlardan gelen ışık için Doppler etkisi gözleyemeyiz. Ama hareket eden bir evrende? Evet, evren genişliyorsa Doppler etkisini gözlememiz gerekir. Eğer tersi olsaydı çok çok uzaktaki bir yıldızdan bile aynı dalga boyunda ışık almamız gerekirdi. Ama bu böyle olmuyor. Evren genişliyor ve biz her yıldızı aynı parlaklıkta görmüyoruz.

Evren eğer sonsuz boyutta olsaydı bu beraberinde homojeniteyi getirirdi. Sonsuz büyüklükteki evrende parlak olmasını geçin, gökyüzü yukarıda bahsettiğim gibi her yerde aynı gözükecekti. Ayrıca tekrar belirtmekte fayda var, evren sonsuz büyüklükte olsaydı evren sonsuzdan beri var olacaktı. Işığın hızı aynı olduğuna göre eninde sonunda gökyüzü parıl parıl parlayacak kadar aydınlık olacaktı.
Evren genişliyor ve biz her yıldızı aynı parlaklıkta görmüyoruz.
Evren'in sonlu olduğunu düşünmene karşı çıkmıyorum ama bu argüman ile asla. Tamam Evren sonsuz ise ezelden beridir var olması gerekir. Burada sorun yok. Göğü ışık kaplar deyince sorun başlıyor işte.

Sonsuz sayıda yıldız olabilir ve her biri ışık saçıyor ama hepsinin ışığı buraya ulaşmış olsa bile bu bir "süreç" olduğu ve mesafe uzadıkça seyreldiği için görmek imkansız hale geliyor.

Buradan 1 trilyon yıl uzakta bir sürü yıldız var, onlardan daha uzakta da var diyelim. Bu yıldızların arasında bir mesafe var. Eşit mesafeye düşen yıldız sayısı Evren sonsuz olsa bile bu sayı sonlu olmak zorunda. Haliyle o küre yüzeyine düşen yıldız sayısı da az. O mesafeden uzaklaştıkça yıldız sayısı artıyor ama yine de çok uzak olduğu için ışık seyreliyor. Bize gelen bu ışık çıktığı haliyle ulaşmıyor ki. Bizim hemen üstümüzde zamanla birikmiyor ki. Gelen kayboluyor ve arkasında gelmeye devam edenler de kaybolmaya devam ediyor.

Sonu sizin bildiğin son olarak kabul etmiyorum ben bunu açıklamaya kalkarsam 6-7 sayfa yazı yazmam gerekiyor normal insanlar gibi evrenin sonunu bir duvar yada boşluk olarak kabul etmiyorum ben.

Çoğu insan evrenin sonunda karaklık olduğunu düşüyor fakat evrenin bir sonu var ise karanlık olmaz çünkü karanlık bir varlıktır yoklukta varlık olamaz e o yüzden karanlık ta yok, Siyah mı peki hayır oda bir varlık oda yok eee ne var hiçbirşey yok tam anlamı ile hiçbirşey gözünüzü kapattığınızda göremediğiniz şey bile varlıktır.

Çoğu insan evrenin sonunda karaklık olduğunu düşüyor fakat evrenin bir sonu var ise karanlık olmaz çünkü karanlık bir varlıktır yoklukta varlık olamaz e o yüzden karanlık ta yok, Siyah mı peki hayır oda bir varlık oda yok eee ne var hiçbirşey yok tam anlamı ile hiçbirşey gözünüzü kapattığınızda göremediğiniz şey bile varlıktır.
Aynen, bende öyle düşünüyorum ancak hiçliği tanımlayamadığımız için Matrix 2'nin giriş sahnesinden esinlenerek bir şey tasarladım kafamda.

Şimdi o sahne tren istasyonu. Bir tarafından karanlığın içine giriyor ama aksi yönden çıkıyor. Evren'de buna benzer olabilir. Bir tarafından girdiğini "fark etmiyor" olabiliriz. Yani o bir tarafında karalık görmek yerine kendi sırtımızı görüyor olabiliriz. Ya da başka bir yönü. Belki evren donat şeklinde?
evren in şekli - Google'da Ara

Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı