Evren sonsuz mu?

• Konuyu başlatan GCN
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 47
  • Görüntüleme 4.797
Evren'in sonsuz olması, maddenin de sonsuz olduğu anlamına gelir.

Hayir. Evren tiyatro sahnesi. Sahnenin sonsuz olmasi, icinin tiyatrocuyla dolu oldugu anlamina gelmiyor.

Evrenin ezici cogunlugunda bosluk var.

Anti madde, dark energy gibi totodan uydurma terimleri acikladigi zaman bilim bu yazdiklarim tumuyle anlamini yitirebilir.

Bu sorunun cevabı zamanla değişebilir ama şu anki araştırmalarımıza göre evrenin bir sonu yok, sürekli genişliyor. Her yerde öyle gezegenler, yıldızlar vb. şeylerle dolu değil. Büyük bir boşluğa sahip.

Sonsuz olabilmesi için başlangıç olmaması gerekir. O zaman big bang bizim için mihenk taşımı oluyor? Eğer öyle değilse ve Big Bang başlangıçsa başlangıcı olan her şeyin mutlak bir sonu olmalı. Buna hangimiz nasıl cevap vereceğiz? Sonuç o ki takım tutmaktan başka çaremiz yok. Ya Tales haklıydı, ya Anaksimandros.

Evreni dünya gibi düşünmeniz saçma. Evren sürekli genişleyip büyüyen birşey lakin ne sıklıkla genişliyor veya ne kadar genişliyor bilemeyiz. Bu durumda mantıken sonsuz oluyor.

Neden?
Bkz -> Sayma sayilari.

Sayılar bir hız ile artmıyor. Bir anda durmaksızın sonsuza kadar giden bir sayı yazabilirsiniz. Ama evren ışık hızı ile genişliyor (Yanlış ise kusura bakmayın ama yine de hızın miktarı iddiamı değiştirmez). Yani bir hıza sahip. Big bangten beri belli bir hızla ilerlediği için sonsuza ulaşamaz.

Bence.

Evren sonludur ama buna rağmen sınırsızdır. Dünya'nın yüzeyi gibi düşünebilirsiniz.

Evren'in sonsuz olması, maddenin de sonsuz olduğu anlamına gelir. Bu da çok garip bir sonuca neden olur. Sonsuz Evren'de sonsuz madde olduğundan ve"atom dizilimi" sonlu olduğundan dolayı, benden ve sizden sonsuz tane olmak zorunda. Varsayımsal olarak mümkün olabilir ama ben öyle düşünmüyorum.

Sizce?
Aslında sonludur. Ama her geçen gün biraz daha genişliyor. Bilime göre böyle. Ama Allah'ın yaratma gücünü de göz ardı ASLA edemeyiz. Bence sonludur. Çünkü sonsuzluk bir tek Allah'a mahsustur.

Evren, şişmekte olan balonun yüzeyi gibi sürekli genişliyor olması sonsuz olduğu anlamına nasıl geliyor? Evren'ni Dünya'ya benzetmedim, Dünya'nın yüzeyinin sınırsız olmasına benzettim. Dünya yüzeyi sonludur ama sınırsızdır da.

Neden?
Bkz -> Sayma sayilari.
Bu kavramla doğrudan çürütülemez haklısınız fakat, zamanın ve hızının tükenmesi sonucu o sayı bir noktada sayılmayacaktır. Ama bir noktada evrenin ölümü ile her şey yeniden patlamak üzeri aynı tekilliğe dönebilir. Saymayı bıraktığımız sayıyı yeniden patlama sonrası yeniden saymaya devam edebilir.

Eğer sonu var ise, sonunda ne var acaba? Oyunlardaki gibi görünmez duvar falan mı :D Onu merak ettim şimdi. Veya "Görev alanına dönmen için 10 saniyen var" gibisinden bi uyarı falan mı alacaz acaba :D

Technopat Haberler

Geri
Yukarı