Evrendeki en küçük şey nedir?

Parçacıklar patlamadan sonra oluştuğu için 13.7 milyar gibi sonlu bir zaman var oluşumları için. Plank 10 üzeri eksi35 bundan daha küçük mesafe yasalar anlamını yitiriyor en küçük şey bu bu kadar küçük olabilir.
Hocam siz hiç denklem çözerken işin içine zaman katınız mı? Bahsettiğim şey sadece matematik, fizik değil. Sayılardan bahsediyoruz. Reel Sayılar sonsuzdur bu kesin ve net. Neden sonsuzdur çünkü işin içinde zaman yoktu sadece büyüklükler vardır.
Hocam siz hiç denklem çözerken işin içine zaman katınız mı? Bahsettiğim şey sadece matematik, fizik değil. Sayılardan bahsediyoruz. Reel Sayılar sonsuzdur bu kesin ve net. Neden sonsuzdur çünkü işin içinde zaman yoktu sadece büyüklükler vardır.
Ups. Evrendeki en küçük şeyi aradığımızı unutmuşum.
 
Planck bir sabittir ve aslında hiçbir şeydir. Nasıl mı? Şöyle, sadece morötesi felakete yol açmamamız için Planck adında bir sabit uydurmuşlar. Bir sayıya isim vermişler.

Planck bir madde/parçacık/enerji değildir, Planck sabit bir birimdir. Planck maddesi falan dedim ben orada, bahsettiğim şey kuantum köpüğü ve sicimdi.
Ben bu dediklerini biliyorum. Ulan ben de kendime diyorum ben planckın parçacık olduğunu nasıl duymadım, yanlış anlaşılma olmuş.
 
Muhtemelen Plank Parçacığı. Not : işin içine dini katmayın. Kendinizi rezil ediyorsunuz.
 
Oncelikle sunu yazayim, bilimde dogru bildigimiz seylerin cogu yeterince zaman gectikten sonra yanlislanir.

Planck uzunlugu, evrensel hiz limiti olan `c` uzerinden yola cikilarak hesaplandigi icin, o uzunluktan daha ufak bir seyin de olmasi; evrensel hiz limitinden daha yuksek hizlara cikilabildigi gosterecek bize.

Yani bugun itibariyle bu sorunun cevabi, isiktan daha hizli gidilebilinemiyorsa, Planck uzunlugundan daha ufak boyutlarda da parcacik olamaz seklinde olmali ki mevcut bilimle ortussun. Bu yuzden gunumuz itibariyle en makul cevap Planck particle -> Planck particle

Nasil ki kara deliklerin yogunlugu matematikteki "sonsuz" kavramina esdeger ifade ediliyorsa, ki matematiksel sonsuzun reel hayatta karsiligi yoktur, matematiksel modellememiz evrensel yasalari %100 kapsayamiyor.

O sebeple muhtemelen bu sorunun da cevabi her 100 senede bir guncellenecektir. ( Bohr atom modeli - 1913 ).

- Cunku bir seyi sonsuza kadar 2 ye bolebilirsin
- Kara delik merkezi sonsuz yogunluktadir
- Bir parcacigi daha kucuk 2 parcaciga sonsuza kadar bolebilirsin.

Bu 3 iddianin ya hepsi dogru olmali ya da en az 2 tanesi yanlis : )
 

Geri
Yukarı