Evrim çelişiyor

Arkadaşlar neden böyle davranıyorsunuz. Birisi evrime inanır, birisi inanmaz. Birisi dinlere inanır, birisi inanmaz. İkisi de doğru veya yanlış olabilir. Ama başkalarına senin düşüncen yanlış demektense tercihlerine saygı duyuyorum deyip konuyu kapamak en güzeli.

Arkadaşlar neden böyle davranıyorsunuz. Birisi evrime inanır, birisi inanmaz. Birisi dinlere inanır, birisi inanmaz. İkisi de doğru veya yanlış olabilir. Ama başkalarına senin düşüncen yanlış demektense tercihlerine saygı duyuyorum deyip konuyu kapamak en güzeli.
Ben evrimin inanılacak bir şey değil bir doğa yasası olduğu için karşı taraf anlasa da anlamasa da düşüncesinin yanlış olduğunun belirtilerek anlatılması taraftarıyım. Bunu bir din inancı ile kıyaslamak aşırı yanlış. Mesela bu mantıkla yerçekimine inanmayan birine de saygı duymamız gerekir. Duyarız duymasına da, yanlış sonuçta.

Mesela bu mantıkla yerçekimine inanmayan birine de saygı duymamız gerekir. Duyarız duymasına da, yanlış sonuçta.

Buradaki saygı duymak gerçekten saygı duymak manasında değil. Mesela yerçekimine inanmayan birisi ile zaten konuşarak anlaşamayacağınız için konuyu bitirmek manasında.
Ben evrimin inanılacak bir şey değil bir doğa yasası olduğu için karşı taraf anlasa da anlamasa da düşüncesinin yanlış olduğunun belirtilerek anlatılması taraftarıyım.
Burada da evrime inançtan kastım evrim teorisi evet vardır yada hayır evrim teorisi yoktur gibi. Sonuçta bir kişi x bir konuya körü körüne inanmak istiyorsa istediğiniz kadar materyal toplayıp kanıt sunun onu inandırmazsınız.

Bugün de bildiğimizi sandığımız şeyler ileri de yanlışlanacak üzerine yeni eklemeler yapılacak. Bu her zaman böyle olacaktır her yeni bulgu eski bulguyu çöpe atacaktır.
Hocam birkaç kere düşündüm bunun sonu yok mudur peki ha bire gelişip duracak mıyız sizce?

Elbet bizler göremeyeceğiz belki burada canlılık sona erecek bilemeyiz şunları düşündükçe cidden bir yere varamıyorum öldükten sonra ne olacak vs. sonra da korkular başlıyor. :)

Hocam birkaç kere düşündüm bunun sonu yok mudur peki ha bire gelişip duracak mıyız sizce?

Elbet bizler göremeyeceğiz belki burada canlılık sona erecek bilemeyiz şunları düşündükçe cidden bir yere varamıyorum öldükten sonra ne olacak vs. sonra da korkular başlıyor. :)

Evrimi bizi sürekli geliştiren bir tür bilinç olarak düşünmek yanlış. Doğada en uyumlu olan kazanır. Mesela insanlarda şu an hayatta kalmak için en önemli şey nedir? Kas gücü mü? Pek değil. Bu durum zekâya kaymış durumda. Ama mesela diyelim ki, ütopik bir senaryoda, bir felaket oldu ve mesela en iyi görebilenler avantajlı duruma geçti. Bu durumda insanın görüşü de gelişecektir değil mi? Çünkü görüşü nispeten kötü olanlar ya da kör olanlar elenecektir. Öldükten sonra ne olacağı ise... Hocam ben oraya girmeyeyim çünkü bu dini bir tartışma olmamalı bence :)

Evrimi bizi sürekli geliştiren bir tür bilinç olarak düşünmek yanlış. Doğada en uyumlu olan kazanır. Mesela insanlarda şu an hayatta kalmak için en önemli şey nedir? Kas gücü mü? Pek değil. Bu durum zekâya kaymış durumda. Ama mesela diyelim ki, ütopik bir senaryoda, bir felaket oldu ve mesela en iyi görebilenler avantajlı duruma geçti. Bu durumda insanın görüşü de gelişecektir değil mi? Çünkü görüşü nispeten kötü olanlar ya da kör olanlar elenecektir. Öldükten sonra ne olacağı ise... Hocam ben oraya girmeyeyim çünkü bu dini bir tartışma olmamalı bence :)
Gelişip derken evrimi kasteder gibi olmuşum ve yanlış anlaşılmaya sebep olmuş. :) Her yeni bulgudaki hataları düzeltiyoruz bunların sonu yok galiba.

Doğada bulunan canlılar arasında evrimin işleyişini bozan, kendi evrim hızına etki eden tek bir canlı var o da insan. Kendi evrimsel gelişimini durdurur mu insan pek sanmıyorum. Evrimin hızı yavaşlasa da Sapiens türünde evrimin durduğu manasına gelmiyor. Ne kadar kendi evrimini yavaşlatsa da insan evrim mekanizmalarını durduracak bir gücü yok, hiçbir zamanda olmayacaktır büyük ihtimal. Cinsel seçilim, mutasyon, gen çaprazlanması vb. evrim mekaniklerine insan müdahale edemez. Doğal Seçilim mekanizmasına karşı belki biraz hakimiyet sağlamış durumdayız ama bu tek başına yeterli değil.

Şunu da belirteyim evrim türlerin yeni türlere evrimleşmesinden ibaret değildir. Evrim, türlerin popülasyonları içerisindeki gen ve özellik dağılımlarının nesiller içerisindeki değişimidir.

Evrim durabilir mi sadece kendi türümüz değil, diğer canlıları da kastediyorum? Teori de evet durabilir ama pratikte asla duramaz. Çünkü hemen hemen her tür durmadan evrimleşiyor, evrimleşmeye de devam edecektir. Doğa ve fizik yasaları değişmediği sürece bu böyle devam etmeye devam edecektir. Doğa ve fizik yasaları da bizden bağımsız olarak vardırlar, oluşuyorlar.

Sapiens türü de evrimleşmeye devam etmekte şu an, şunu da belirtmekte fayda var biz Sapiens türü çok yeni bir türüz aslında, evrim tarihi için çok kısa bir süre 300 bin yıldır sadece ortaya çıkan bir canlıyız. Biz pek hissetmesekte aslında evriliyoruz değişiyoruz.

Öldükten sonra kimse ne olduğunu bilmiyor, dinlerin bahsettiği gibi cennet masalları insanları kandırmaktan başka bir işe yaramıyor.

Herhangi bir çelişki yok. Evrim sırasında doğal seçilim sonucu en güçlü ve uygun olan hayatta kalır. Milyonlarca yıldır pek fazla değişmeden kalabilen canlılar mesela timsahlar, zaten güçlü oldukları için kalabilmiştir.

Evrime göre gittikçe gelişmiş olmamız gerekiyor.

Bu ne demek tam olarak? Bence evrim denen şey sadece olumlu yönde olan bir şey değildir. Örneğin, dişleri yüzünden sürekli avlanan filler son dönemde dişleri sağlıksız olan fillerin yaşama şansı kaldığı için, yeni doğanların da dişleri sağlıksız ya da yok derecede kötü oluyor. Bu da bir evrimdir.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı