Fast VA panel nedir?

XENOARES

Decapat
Yer
Kahramanmaraş
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
MB: MSI MPG B550 Gaming Plus, CPU: AMD Ryzen 7 5700X 3.4 GHz, GPU: Asus Rog Strix RTX 3060 OC 12GB, RAM: G.SKILL Trident Z NEO 2x16=32 GB 3600MHz, DISK: Crucial P3 Plus NVMe M.2 SSD, PSU: RAMPAGE 750W BRONZE 80+, CASE: MSI MAG PANO 100R PZ WHITE RGB TEMPERED GLASS USB 3.2 ATX MID TOWER, [ALIENWARE 360 Hz 0.5 ms MONITOR]
Meslek
Öğrenci
Herkese selamlar ve iyi sosyaller. Yeni monitör almak için gelişigüzel sitelere bakarken "Fast VA" yazısıyla karşılaştım. Technopat forumda yine gelişi güzel bir araştırma yaptım ve daha önce Fast VA panel ile ilgili daha önceden açılmış konu bulamadım ve açmak istedim. Hani VA panelin ne olduğunu biliyorum fakat Fast VA diye bir şey çıkmış galiba. Ya da ben ilk defa görüyorum. Şu anda piyasadaki kaliteli IPS monitörler gerçekten inanılmaz yüksek fiyatlara satılıyor ya da benim gördüğüm kadarıyla öyle. monitörü asıl kullanma amacım düşük ms ve yüksek Hz farkıyla rekabetçi oyunlarda düşmanı erken görmek. Saadete gelecek olursak nedir bu Fast VA panel? IPS panel ile farkı nelerdir? Almaya değer mi? Pişman eder mi? Aydınlatırsanız sevinirim. Baktığım ürünün linki: FAZEON X27F300 27" 300Hz 0.5ms FAST VA FHD HDMI*2+DP*2 RGB GAMING MONITOR - Fiyatı, Yorumları

Herkese selamlar ve iyi sosyaller. Yeni monitör almak için gelişigüzel sitelere bakarken "Fast VA" yazısıyla karşılaştım. Technopat forumda yine gelişi güzel bir araştırma yaptım ve daha önce Fast VA panel ile ilgili daha önceden açılmış konu bulamadım ve açmak istedim. Hani VA panelin ne olduğunu biliyorum fakat Fast VA diye bir şey çıkmış galiba. Ya da ben ilk defa görüyorum. Şu anda piyasadaki kaliteli IPS monitörler gerçekten inanılmaz yüksek fiyatlara satılıyor ya da benim gördüğüm kadarıyla öyle. monitörü asıl kullanma amacım düşük ms ve yüksek Hz farkıyla rekabetçi oyunlarda düşmanı erken görmek. Saadete gelecek olursak nedir bu Fast VA panel? IPS panel ile farkı nelerdir? Almaya değer mi? Pişman eder mi? Aydınlatırsanız sevinirim. Baktığım ürünün linki: FAZEON X27F300 27" 300Hz 0.5ms FAST VA FHD HDMI*2+DP*2 RGB GAMING MONITOR - Fiyatı, Yorumları

VA panel IPS'e göre evet ms olarak daha hızlı bir performans gösterir amacınız o yandan ise alabilirsiniz.

Son düzenleyen: Moderatör:
VA panel IPS'e göre evet ms olarak daha hızlı bir performans gösterir amacınız o yandan ise alabilirsiniz.

VA panel hız olarak IPS'ten üstün değildir. Aksine hantal bir panel türü olduğu için Ghosting'e daha yatkındır. Ayrıca bir renkten diğerine geçerken daha yavaş değişirse Black smearing sorunu oluşur. VA panellerde de Black smearing oldukça yaygın bir sorun. En hızlı VA monitörlerde bile var. Rahatsız etmeyecek veya fark edilmeyecek düzeyde olanlar alınabilir. Bu başka bir konu.

Desktop Screenshot 2025.03.25 - 22.48.32.18.png

Black smearing için örnek. 0'dan 51'e geçerken ortalama 20ms sürdüğü için Black smearing oluşuyor. Aynı şekilde 102'den 153'e geçerkende bu sorun var.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

E-spor için IPS ve TN panel kullanılır. Yani düşük ms için IPS panel genel olarak daha iyidir. Tabii bu demek değil ki VA panel hızlı olamaz. Çoğu IPS'ten hızlı VA monitörlerde var.
Mesela G65B çoğu IPS'ten hızlı ve net gösteriyor. Ama Black smearing biraz var. Önemsiz düzeyde tabii ki.

Desktop Screenshot 2025.03.16 - 17.17.11.92.png

VA'nın olayı IPS'in yapamadığı yüksek kontrast seviyeleri ve nispeten iyi siyahlar. Bu sayede daha iyi bir görüntü kalitesine sahip oluyorsunuz. Özellikle film, dizi, YouTube vs kullanıyorsanız fark edersiniz. Siyahları yoğun kullanan Resident Evil serisi, Dying Light serisi, The Last of Us serisi vb oyunlarda da fark edersiniz.

İçerik üretkenliği düşünenler veya sadece rekabetçi oyunlar oynayacaklar IPS tercih etmeli.
Dizi, film, YouTube, hikayeli, rekabetçi karışık kullanıyorsanız (iyi) VA monitörler tercih edilmeli. Ucuz VA monitörler alınmamalı. İyi VA paneller rekabetçi oyunlar içinde uygundur. Diğer yazdıklarımla işi olmayan sadece rekabetçi oyunlar oynarım diyenler IPS tercih etmeli.

Yine de bütçeye bağlı IPS yerine VA tercih edilebilir. Bütçedeki IPS veya VA monitörün kalitesine göre dediğim gibi sonuç değişebilir. İyi VA ile iyi IPS kıyaslaması yaptım. Ucuz monitörlere yönelecekseniz IPS'e yönelin. Çünkü kötü bir VA alırsanız ghosting ve Black smearing rahatsız edici düzeyde olur.

@Jezo Düşündürücü olan nedir?

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı