Öncelikle eğer daha önce hiç sert spor yapıp kendini zorlamadıysan bence 20-30 kg biraz zor verirsin öyle kısa sürede. Keşke yediklerini yazsaydın da ona göre bir program oluşturabilseydim. Neyse ben sana genel olarak yapabileceğin en düzgün diyeti ve sakatlanmadan yapabileceğin en iyi sporu yazayım.
1-Komik gelebilir ama diyetini değiştirme. Çünkü irade işi bu ve kilo verdikten sonra diyetini eskisine getirirsen veya sporu bırakırsan vucüt zaman içinde tekrar eski haline döner. O yüzden şu an yediklerin, inanılmaz zararlı kötü şeyler değilse devam et.
2-Sigara, nargile, alkol vb şeyler kesinlikle bırakmak zorundasın. Bunların sana hiçbir faydası yok.
3-En başında dediğim gibi daha önce hiç kendini zorlamadıysan, bayağı bayağı hamsındır; ağır bir şeyler yaparsan kendini yakarsın, bir de onla uğraşırsın.
4-Önce ısınma hareketleri yapman lazım 2-3 hafta sıkılmadan, bunlar senin vücudunun gerçek egzersizlere geçtiğimiz zaman parçalanıp yıkılmamasını sağlayacak.
Stretch to Success: The Best Pre- and Post-Workout Stretches to Add to Your Routine buldum bir site gayet yeterli, yapacağın rep set sayısını geri dönersen söylerim. Kasların esnek olması hem kilo verme hem egzersiz yapma hem de normal hayat için her şeyden katlarca önemli. Bunun yanında kondisyon olarak çok azar azar kendini sakat bırakmadan dumbell 3-5 kilo her gün kaldırabilirsin, tekrarlıyorum azar azar gaza gelip abanmadan. Yanında halin ve vaktin kalırsa uzun yürüyüşler veya kısa koşular yapabilirsin iyi olur.
5-Neredeyse 1 ay bu egzersizler ve dediklerimi yapıp kendini hazırladıktan sonra son 1 ay hem kendi bedeninle hem ağırlıklarla çalışıp kolayca 5-10 kg verirsin ve dış görünümün 20-30 kg vermiş halinden iyi olur, hem her şeye ara versen de aylarca hatta yıllarca temelin kalır, istediğin zaman tekrar başlarsın. Ama yok ben sadece kilo vereyim, uğraşamam diyorsan seçim senin.