Felsefe ve Din temelde inanç mıdır, değil midir?

Felsefe ve Din temelde inanç mıdır, değil midir?

  • İnançtır.

    Oy: 25 56,8%
  • Değildir.

    Oy: 19 43,2%

  • Oy verenlerin toplamı
    44
Katılım
5 Haziran 2015
Mesajlar
1.614
Makaleler
5
Çözümler
2
Forum yetkilileri üyeler ''gereksiz'' ceza aldıklarını savunarak Din konularının Felsefe bölümünde açılmasını yasaklamışlar. Sizce Felsefe ve Din temelde inanç mıdır? Eğer inanç ise, Dinlerin geçtiği bir felsefe/inanç konularının yasaklanması mantıklı mı, çelişki var mı? ''Gereksiz'' cezalar, ''haksız'' anlamına gelir mi?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Düzgünce tartışma olduğu sürece bir şey olmuyor. Ancak din konularında diğer kişilerin inançlarına hep ters düşen bir şeyler olduğu için tartışma ortamı çok çıkıyor. Bunu dolaylı yollardan tetikleyen şeyler de var.

Ayrıca Felsefe tamamen inanç denilemez. Felsefe sadece inanç olsaydı şu anda çok daha farklı olurdu.
 
@Mithat Berhan
Ancak din konularında diğer kişilerin inançlarına hep ters düşen bir şeyler olduğu için tartışma ortamı çok çıkıyor.

Bakın bu doğal bir olay. Tartışma olmadan Felsefe kategorisi olamaz zaten. Filozoflar tartışmıyor mu? Eğer hakaret ya da saygısızlık olursa raporlamak bize, gerekeni yapmak size düşüyor.
Ayrıca Felsefe tamamen inanç diyilemez. Felsefe sadece inanç olsaydı şu anda çok daha farklı olurdu.
Ben felsefeye 'tamamen inançtır' demedim. En temelinde inanç/görüştür dedim. Her insan bir felsefeyle yaşar. Belki adlandıramaz ama bir doğrusu, yanlışı vardır. Ve dinler de bir inançtır, görüştür. Bir insan bir dine inanmak istiyorsa, o dinin adamları onun sorularına cevap vermeye çalışmaz mı? Bu anormal mi? Aynı şekilde mevcut dininin adamları da ona farklı bir bakış açısı getirmek isterler ki bu da doğaldır.

Özet olarak sırf 'tartışma çıkıyor' diyerek böyle bir yasak koymanız kendinizle çelişmeniz anlamına gelir. O zaman felsefe kategorisi neden var? Dünyanın hangi zamanında ve mekanında tartışma çıkmadan filozoflar ve din adamları istişare etmişler? Ben bu yasağın yanlış olduğu ve kaldırılması gerektiğini savunuyorum ki, sormak istediğim soruyu sorabileyim.
 
Biz her türlü gereğini yapıyoruz ancak sorun bizden değil doğrudan kişiler ile bağlantılı.

Sosyal'de en ufak bir öneri konusu bile tartışma aslında.
Tartışma olmasın demiyoruz ancak ipin ucu belli bir yerde kesinlikle kaçıyor.
Ben bu yasağın yanlış olduğu ve kaldırılması gerektiğini savunuyorum
Sizin isteğiniz bu tarz din konularının onaylanması değil mi?
İstek ve önerilerinizi aldım.
 
Bence her şey temelinde bir inançtır. Felsefe ile çok ilgi alakam yok ama ben baktığım zaman bunu görüyorum. Hayatta hiçbir zaman nesnel bilgi diye bir şey yoktur çünkü: Temelinde savunduğumuz şeye veya olaylara bakarken hep belli bir bakış açısı üzerinden değerlendirme yaparız örnek vermek gerekirse hoca bize evrenin ana maddesini sorduğunda ben enerjidir çünkü: Madde enerjinin yoğunlaşmış halidir yani bildiğimiz her şey aslında enerjidir demiştim. Ben bilimsel bir bakış açısı ile baktığım için olayları bu şekilde değerlendirdim ama biliminde ön kabulleri vardır ve bilimde bir inançtır bununla alakalı olarak evrim ağacının bilimin ön kabulleri yazısına bakabilirsiniz. Başka biri bu konuda evrenin ana maddesi Allah'tır diyebilirdi çünkü: Biz ve içinde bulunduğumuz bu evreni sonsuz güçte olan bir yaratıcı yaratmıştır bu da onun inancıdır. Aslında toparlama gerekirse bilimde bir inançtır dinlerde bir inançtır şu hayatta bildiğimiz ve görüğümüz her şey inançtır.

Not: bilim konusunu özellikle açtım çünkü: İnsanlar sanki bilimi bir inanç değilmiş ve aradığımız bütün sorulara cevap verebilecek kutsal bir şey miş gibi görmekte.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
@Mithat Berhan İsteğim, din sorularında felsefeyi, felsefe sorularında dini kullanabilmek. 'Tanrı' yazdığım için o konunun silinmemesi ya da kilitlenmemesi.

İpin ucunun kaçmaması bana da pek olası gelmiyor. Ama sırf ipin ucu kaçıyor diye bu tür yasaklar koyarsak kaybeden biz oluruz ve 'kimse' kazanamaz.
İmzamda da belirttiğim üzere "her şeyi bilmeden, bildiğin her şey; inançtır."
Mantıksız bir söz değil mi? Kim her şeyi bilebilir? Her şey, sonsuzlukla eşit değil mi?. Sonsuz olmadan her şeyi bilemeyiz bana göre.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı