Konu biraz karıştı, güzelce toparlamak istedim.
1.4 motor ile 1.3 motor bir değneğin iki farklı ucu gibi. Tamamen farklı amaçlara ve beklentilere hitap ediyor. Eğer dizel motor size göre değilse, daha çok para verip, daha boş paket araba almak uğruna 1.3 Multijet almanın size hiçbir getirisi olmadığı gibi, bir sürü de zararı olur.
Eğer arabayı sürekli şehir içinde kısa mesafelerde kullanıyorsanız, 5 km gitmeden kontak kapatıyorsanız, kışları soğuk bir yerde yaşıyorsanız, yılda bir kere uzun yol yapıyorsanız 1.3 Multijet gereksiz külfetten başka bir şey değil. Daha çok para verip:
-Daha sesli çalışan
-Daha geç ısınan ve sizi daha geç ısıtan
-Benzinli gibi yakan
-Turbo, DPF, AdBlue gibi ekstra dertleri olan bir motor alıyorsunuz.
DPF kısa mesafeli sürüşlerde, ekonomik kullanımlarda dolan bir parça. Ve yol bilgisayarında "DPF doldu, sürmeye devam edin" diye bir uyarı görebiliyorsunuz. Evet bu konuda ciddiyim. Tam evin sokağına girdiğinizde şöyle bir uyarı çıkıp, arabayı gezdirmeniz gerekebiliyor.
Eki Görüntüle 2238879
Peki bu motorun size artısı ne oluyor? Bir kere o mucizevi torktan faydalanamıyorsunuz çünkü motor soğuk, mesafe kısa. Nerede basacaksınız? Sadece yılda bir kere uzun yolda 4-5 kere karşınıza çıkacak rampada daha rahat ediyorsunuz. Geri kalanı safi zarar.
Ha derseniz ki ben bir kontak açmada 15-20 km yol giderim veya işte Antalya gibi sıcak memlekette yaşıyorum, işte ne bileyim ayda bir uzun yola çıkarım diyorsanız bütçenizi zorlayıp, gerekirse 0 yerine 2-3 yaşında 2. el 1.3 Multijet alın derim. Çünkü motor ısınacağı için soğuk kullanım süreniz azalacak, kurum bağlama olayı olmayacak, DPF kendini temizleyebilecek derken dertsiz tasasız kullanabileceksiniz. Bir de performansını da dolu dolu kullanabileceksiniz. Ama yok şehir içinde kısa mesafe kullanacaksanız, soğuk iklimde yaşıyorsanız 1.4 size ilaç gibi gelir. Çünkü:
Kışın hemen ısınır, içeriye hemen sıcak hava üfler.
Kışın en soğuklarda bile sesini duymazsınız, çalışan arabaya kontak vurmaya çalışırsınız.
Turbo'ya özel bir ilgi göstermek zorunda kalmazsınız, tıkanacak bir DPF'si yoktur, arabayı gezdirme ihtiyacınız olmaz, AdBlue gibi bir derdi de yoktur. Dertsiz tasasız. Yağ yakma konusu da o kadar ciddi olsaydı belki 100 binden fazla 1.4 Fire motor piyasada dolaşıyor. Yer gök yağ yüzünden motor yiyen Egea olurdu.
Sözün özü, önce ihtiyaçlarınızı belirleyin. Sizin şehir içinde ayağınızı yerden kesecek, sağa sola dertsiz tasasız götürecek bir araca mı ihtiyacınız var yoksa tepesinden inmeyeceğiniz, ümüğünü sıksanız gıkı çıkmayacak, yabancıların tabiri ile bir "Workhorse" ihtiyacınız mı var?
Şunu da söylemek istiyorum, 1.4 için "Çekmez gitmez kamyonlar bile sollar" denirken 1.3 Multijet için "Roket fişek uçak gibi" deniliyor. İkisi de algıdan ibaret.
1.4 kullanıcılarının 2 hatasını görüyorum; birincisi 2000 devirde gaza basınca arabanın Turbo'lu gibi fırlamasını bekliyorlar. Bunu 2.0 motorlu, 2000 devirde 150 tork veren 1172 kiloluk araba bile yapmıyordu. Güç istiyorsanız debriyaja basıp, vitesi 1-2 vites alta çekip gaza öyle oturmanız lazım. O zaman 1.4 Fire motor 1.3 Multijet motor kadar yürür.
İkinci hata ise uzun yolda 110 km/sa hızla giderken rampaya geliyorlar, araba hız kaybetmeye başlıyor. 109-108-107 diye düşüyor hız. Sürücü müdahale etmiyor, hız 90'a düşünce anca 5. vitese atıyor ama o da 3000 devirden yakalıyor anca, motorun gücü gene yetmiyor araba 70'e kadar bayılınca 4. vitese atıyor ve "1.4 motor rampada gitmiyor" diyor. Halbuki o araba 109 dediğinde debriyaja basıp vitesi 4'e çekse, 4200 devirden yakalasa çeyrek gaz basarak 110 km hızla o rampayı çıkacak haberi yok.
Zaten 1.4 motorun bana göre 1.3'e göre en büyük handikabı bu. 1.3 motor biraz da kısa şanzıman sayesinde 5. viteste hız sabitlemeyi bozmadan akıp gidebiliyorken, 1.4 motor 6. vitesi her rampada koruyamadığı için hız sabitleyiciyi bölmek zorunda kalıyorsunuz. O yüzden sık uzun yol yapıyorsanız 1.3 Multijet tavsiye ediyorum.