Forumda giderek tartışma kültürünün yok edilmesi

Ülkemizin insanı tartışmaya pek açık değil, n'apalım?

Tartışma konusu açılsa bile iş ciddi boyutlara çıkıyor olur olmaz yere, hemen yaygın bir örnek verelim: Tanrının varlığı ve buna benzer konularda kutsal kitaplardan (Kuran, İncil vs.) ayet paylaşılması ve paylaşıldıktan sonra bir kaos ortamı oluşması, tartışma sırasında tartışanların birbirlerine sanki düşmanmışlar gibi davranmaları vs.

Geçen tartışmaya girdik yine, Müslüman arkadaşlar toplandılar paso Kuran'dan örnek veriyorlar.
Konu sahibi zaten ortadan kaybolmuş, adam konuyu açmış sonra uçmuş bir yerlere.
Ya bak benim güzel kardeşim, konuyu açıyorsan, en azından bir takip et, mesaj at, göster yani hala hayatta olduğunu.
Ha, raporladım zaten bir iki tanesini ama yine bir şey olmadı ya o ayrı konu.

Bir de şöyle bir sorun var, Felsefe konuları direkt kapatılıyor abisi.
Tartışamıyorum, bir şey de diyemiyorum şimdi kapatan adama.
Kapatma konuyu da tartışalım işte, o konu orada tartışılmak için var.

(...) kapatma konuyu da tartışalım işte, o konu orada tartışılmak için var.
Öyle üyeler neredeyse her Felsefe bölümündeki konuya kaşla göz arası yuvalanıyorlar. Adam "Her canlı ölümü tadacaktır" diyor felsefe ile ilgili bir konuya. Açıkça söylüyorum; felsefe konuşulurken din, din konuşulurken de felsefe ile ilgili argüman öne sürenler, net bir şekilde aynı kefede yargılanması gereken gereksiz üyelerdir.

Konunun asıl noktasından tamamen sapmış ve başka konuların bölümüne yönelmiş mesajlar, söz konusu konuyu doğrultusundan çıkarması nedeniyle; yarattığı yoğunluğu aza indirgemek ve ilgisi olmayan mesajlardan arındırmak adına ayrı bir konu başlığı açılıyordu ve mesajlar o konuya taşınıyordu. Şimdi açıkçası bunu çok da göremiyorum.

@vzzn Ben şahsen bu kategorilerin forumda bulunmasına karşıyım. Sorun yetkililerin konuyu kitlemesinde değil. Bu konulara daha faydalı konulardan çok daha fazla görüntülenme geliyor. Gelen kitlenin Donanım haber siyasi kategorisindeki insanlardan farkı yok. İstediğin kadar tartışmaya çalış. O insanlar olayı din vb. çekip sizi kafir, terörist vb. ile suçlayıp geçecekler. Bunu aşılayanlar başımızdaki insanlar olduğundan, pek bir gelişme yaşanacağını sanmıyorum.

Din, milliyet gibi şeylere bağlı yaşayanların, onlarla bu konuları tartışmanın bir faydası olmadığını çok genç yaşlarda anladım. Çünkü inandıkları şeye gönülden değil, toplum baskısı ile inanıyorlar. Bu yüzden kendilerinin azıcık düşünmeye çalışınca, belirli yaftalar ile linç edileceği korkusundan bu olaylara girişmiyorlar. Artık bu konularda görüş sağlamanın bir mantığı olmadığını düşünüyorum.

Genç insanlar ise bu şeylere kafa yormak istemiyor. Şahsen ben de bu şeylere kafa yormanın aşırı gereksiz olduğunu düşünüyorum. Zaten güzel bir hayat yaşamıyoruz bir de bu tarz konulara kafa takarak hayatımı hiç edemem gibi geliyor.

Teknolojik ve yazılımsal gelişmelerin sağladığı şeyleri okuyup, bir de eğlence sektörüne göz atıp yaşamaya çalışan bir bireyim. Forumda gezerken belirttiğim kitlenin inan göz önünde durmasından rahatsız oluyorum. Twitter, Instagram vb. sırf bu yüzden kullanıyorum. O platformlardaki insanların burayı da kirletmesini istemiyorum.

Bazen bazı konularda cahilce davranmak ya da hiç görmemek aşırı rahatlatıcı olabiliyor.

O konulardaki tartışmaların uzayıp nerelere geleceğini biliyorum. Basit bir tarıma ne yapsak faydalı olur konusunda devlet savunucusu ve kendisine Malatya rektörü diyen bir adam tarafından ölüm tehdidi edildim. Önerdiğim şeylerde öyle aşağılama vb. yoktu. Vergi azaltılsın, boş boş para verip rakamlar üzerinden kibir kasılmasın demiştim.

Bu konuda yetkililerin konu kitlemesin hak veriyorum. Ceza sistemi ise tamamen Xenforo sağladığı şeyler ile uygulanacak şeyler. Birine ceza uyguluyorsun haklı olarak itiraza başlayınca yine suçlu sen oluyorsun. Bu sefer ortak bakamıyorsun falan diyorlar. Belirli bir süre sonra bu kişilere tahammülün azalıyor.

Açık söylüyorum; felsefe konuşulurken din, din konuşulurken de felsefe ile ilgili argüman öne sürenler net bir şekilde aynı kefede yargılanması gereken gereksiz kişilerdir.
Felsefenin ne olduğunu bilmeden bölüme girince tam da bu oluyor. Sıfır düşünme ile doğru sandıkları şeyi savunuyorlar da savunuyorlar.

Benden önce bir arkadaş yazmış, ben de yazayım tekrardan. Arkadaşlar forumu bu kadar ciddiye almayın ve hayatı buradan ibaret görmeyin. Geçenlerde ben de şikayetçi olduğum bir durum hakkında konu açtım, daha konuya 2. mesajımı gönderemeden konu farklı yere saptığı için kilitlendi. Şikayet konuları da son zamanlarda bolca arttı zaten, yönetim ekibi de bunları görmüyor değil. Şikayetçi olduğumuz durumlar için ellerinden geleni yaparlar diye düşünüyorum, yapmazlarsa da kendi bilecekleri iş. Ben artık Konu Dışı bölümünde bu tarz konular görmekten de sıkıldım açıkçası.

Benden önce bir arkadaş yazmış ben de yazayım tekrardan, arkadaşlar forumu bu kadar ciddiye almayın ve hayatı buradan ibaret görmeyin.
Hayatı forum sitelerinden ibaret olarak gören yok aslında, yani kendi adıma konuşacaksam ben görmüyorum. Karşılıklı atılması, paylaşılması gereken noktalar var ve insan forumlarda da tartışamayacaksa nerede tartışacak? :)
Tartışmak da bir ihtiyaçtır ve bu sokaktaki filanca kişiler ile giderilebilecek bir kişisel gereksinim değil.

Bu tartışma ortamının sağlanamamasından muzdarip olmak doğal karşılanması gereken bir şey. Bu kesin bir şekilde forumu yaşam biçimi haline getirmek demek olmuyor. İyi niyetli mesajınız için teşekkür ederim tekrardan. :)

Hayatı forum sitelerinden ibaret olarak gören yok aslında, yani kendi adıma konuşacaksam ben görmüyorum. Karşılıklı atılması, paylaşılması gereken noktalar var ve insan forumlarda da tartışamayacaksa nerede tartışacak? :)
Tartışmak da bir ihtiyaçtır ve bu sokaktaki filanca kişiler ile giderilebilecek bir kişisel gereksinim değil.

Bu tartışma ortamının sağlanamamasından muzdarip olmak da illa forumu yaşam biçimi haline getirmek demek olmuyor. İyi niyetli mesajınız için teşekkür ederim tekrardan.

Yok hocam lafım size değil, sürekli her şeyden şikayetçi olan arkadaşlara.

Çoğu cevabım sadece çözüme odaklı robot gibi metinlerden oluşuyor. Samimiyeti azalttım ve anonimliğimi artırmaya çalıştım.
Bu aslında çoğu üyenin takınması gereken bir tavır. Hele ki çokça rastlıyorum, insanlar gerek sıradan bir tartışma konusu olsun, gerek sosyal hayatından bir kesiti girdi olarak konu açıp paylaşacak olsun; özelini gizli tutmaktan asla çekinmiyor. Anonimliği artırıp, sizin tabirinizle "robot" gibi girdiler yazmak insanlarca genelde sıra dışı olarak değerlendiriliyor, ki açıkçası onların bilinçsizce sürdürmeye devam ettiği vurdum duymazlığı şaşırılması gereken asıl nokta. İnternet ortamındaki eylemleri neticede bir ömür asılı kalacak.

Çeşitli forum sitelerinin tartışma konularında da bunu göz önünde bulundurmak, kişinin sağlıklı bir internet yaşantısının olması adına farkında olmasa da azımsanamayacak oranda önem arz ediyor.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı