FX 4100 Overclock Rehberi

Öncelikle selamın aleyküm;

Hayatımda ilk defa forumda bir Konu paylaşıyorum.

Sizlerden yardım bekliyorum bir konu hakkında.

Sistemim;
Anakart: gigabyte 990XA-UD3 am3+
Ekran kartı: msi geforce gtx1050ti gaming x 4gb 128bit (2 gün oldu alalı)
Ram: kingston hyperx 8gb ddr3 1600 mhz
İşlemci: amd fx8 8320 3.5 ghz 16mb 32nm
Harici bellek: Kingston 120gb SSD
PSU: Everest btx-700-1

Fotoğraflardada gördüğünüz üzere, CPU ve GPU kullanımlarım o şekildedir. GPU kullanımı internet kafede oynadığım zaman aynı şekilde bakıyorum ve %80 - %99 arası gidip geliyor 40 lara veya 50 lere 30 lara indiğini görmedim benim sıkımdım tahminimce işlemcimden dolayı oluyor olabilirmi. 5 senelik işlemcim. Fps drop yiyorum. İşlemciye yük bindiği zamanmı yiyorum anlayamadım GPU kullanımı ani düşüş yaşıyor ve fps düşüyor. İşlemci sıcaklığı stok fan ile 80 lere dayanıyor ama reset atmıyor, bu sıcaklığındamı bir etkisi olabilir.
Sıvı soğutma ile olayı halledebilirmiyim yoksa yeni işlemci şartmı.

İnternet kafanin işlemcisi i5 4460 3.2 ghz 90 fps altı nadir iniyor ve fps drop yemiyor.
*Telefonla çektiklerim internet kafe.

@BilgisayarKurdu Yardım Edin LÜTFEN !

Dosya Ekleri

• 20180310164011_1.jpg
    20180310164011_1.jpg
    180,3 KB · Görüntüleme: 60
  • 20180310164059_1.jpg
    20180310164059_1.jpg
    185,7 KB · Görüntüleme: 80
  • 20180310164153_1.jpg
    20180310164153_1.jpg
    133,4 KB · Görüntüleme: 41
  • 20180310164306_1.jpg
    20180310164306_1.jpg
    219 KB · Görüntüleme: 64
  • d.png
    d.png
    105,6 KB · Görüntüleme: 197
  • dd.jpg
    dd.jpg
    60 KB · Görüntüleme: 65
Öncelikle aramıza hoşgeldin :) Detaylı ve doğru bilgiler vereceğim sana. Bu CPU - GPU kullanımları ve sıcaklıklar ile alakalı oldukça uzun ve detaylı yorumlarım olmuştu zaten, onları da eklerim. Konunu takipteyim, akşam 9 gibi müsait olunca yardım edeceğim :)

Paylaştığın resimler güzel. Bir de son yorumunu düzenle hemen istersen, kurallara özen gösteren bir topluluğuz :) Düzenleme yetkin kayboluyor sonradan.

Öncelikle aramıza hoşgeldin :) Detaylı ve doğru bilgiler vereceğim sana. Bu CPU - GPU kullanımları ve sıcaklıklar ile alakalı oldukça uzun ve detaylı yorumlarım olmuştu zaten, onları da eklerim. Konunu takipteyim, akşam 9 gibi müsait olunca yardım edeceğim :)

Paylaştığın resimler güzel. Bir de son yorumunu düzenle hemen istersen, kurallara özen gösteren bir topluluğuz :) Düzenleme yetkin kayboluyor sonradan.

Allah bin kere razı olsun sizden gerekli fotoğraf atabilirim daha sizden Allah razı olsun. Düzenleyemiyorum o yorumu.

Öncelikle o seviye bir işlemci ile orantılı performansta bir anakart kullanıyorsan; Anakartın kendisi zaten 4.8GHz hıza çıkabilmek için problem yaratacak, yetersiz kalacak yani önünü kesecektir.

İşlemcinin 4.8GHz' de stabil çalışacak kadar şanslı olup olmadığı da bilinmez.

Soruna gelsek 1.33 ile 1.35 arasını deneyebilirsin.
Stabil kalmazsa stabil kalan son frekansı kullan. Stabil olmadığı sürece yarar değil zarar getirir; OC işlemi.

Anakartım: [Asus M5a78l m lx3] işlemci zaten konudaki işlemci ile aynı senin verdiğin değerlerde çok stabil şekilde çalıştı 4.4 ghz de soğutucum gayet iyi şuan 4.4ghz de 40 dereceyi geçmiyor yükte 58-60 derece ben merak ettim acaba bu anakart ile 4.8 ghz de çalışırmı bide kuzey köprüsü çok ısınıyor acaba bi sıkıntı teşkil edermi. 4.8 yaptım çalıştı pc ama geri eski haline getirdim kuzey köprüsü ısındı diye korktum bide bilgi için teşekkür ederim.

O anakartı ve elektronik donanımını çok yakından tanıyorum. 4.8GHz'de stabil çalışabilecek zemini sağlamaya yetmez kapasitesi. Kuzey köprüsünün çok ısınması da problem yaratır elbette sadece senin elinin sıcak hissettiği dereceler aslında o yonganın sorunsuz çalışabileceği sıcaklık değerleri.

Yinede voltajlı olarak uzun süre kullanman sağlıklı olmaz.
Yarın birgün güç tuşuna bastığımda görüntü gelmeyebilir :)

O sistemle 4.4GHz stabil kalabiliyorsan öp başına koy. UEFI olmayan anakartlara hiç bulaşmıyorum ben genelde.
Bu bağlamda Micro ATX anakartlar da pek sağlıklı olmuyor hız aşırtma konusunda. 4.4GHz devam kısacası.

Bahsettiğim mesajlarımı da; Alıntı yaparak ekleyeceğim konuya, okur faydalanırsın.

Anakartım: [Asus M5a78l m lx3] işlemci zaten konudaki işlemci ile aynı senin verdiğin değerlerde çok stabil şekilde çalıştı 4.4 ghz de soğutucum gayet iyi şuan 4.4ghz de 40 dereceyi geçmiyor yükte 58-60 derece ben merak ettim acaba bu anakart ile 4.8 ghz de çalışırmı bide kuzey köprüsü çok ısınıyor acaba bi sıkıntı teşkil edermi. 4.8 yaptım çalıştı pc ama geri eski haline getirdim kuzey köprüsü ısındı diye korktum bide bilgi için teşekkür ederim.
Kuzey köprüsü sıcaklığı NB voltaj ayarı ile doğrultulu. Haliyle stabil kalabilen en düşük voltaj ayarına ineceksin. 1.29 deneyebilirsin mesela. CPU sıcaklık değerlerin gayet düzgün zaten, o tarafta problem teşkil eden bir durum yok.

Elini temas ettirebiliyorsan, sabit olarak tutabiliyorsan problem yok. Elini sürekli olarak tutamıyorsan problem olabilir uzun vadede :)

Allah bin kere razı olsun sizden gerekli fotoğraf atabilirim daha sizden Allah razı olsun. Düzenleyemiyorum o yorumu.
Sorun değil zaten dikkat etmeye başlamışsın şimdiden. Eve geni gireceğim :) Alıntıları ekliyorum birazdan; Bahsettiğin değerler hakkında, aralarındaki ilişkiler hakkında çok net bilgi sahibi olacaksın. Yaşadığın problemin sebebini de anlayacaksın haliyle.

@ozan.turan32 Öncelikle bu konuyu bir incele vaktin olursa, net bilgiler var son yorumda ; [Çözüldü] Oyunlarda GPU kullanımı sürekli %100 mü olmalı?

Bak özellikle bu yorumum çok net, çok ayrıntılı ve her biri doğru bilgiler arındırıyor. Bunu anlayarak okursan bu sorunun cevabını kendin bile bulabilirsin.
Arkadaşlar CPU ve GPU kullanımı değerlerinin ne şekilde olması gerektiği çok defa anlattık ancak senin için detaylı bir şekilde tekrar yazacağım, soruna güzel bir karşılık bulasın. Bu konuda çok yanlış bilgilendirmeler yapılıyor çünkü. Ben bu kadar detay okuyamam dersen de kalın puntolu yerleri okuman yeterli olacaktır :) Öyle bir hizmetimiz de var hani.
Bu konuyu açıp yalnızca benim yazdıklarımı okursan, ilk ve son sayfadaki yorumlarıma göz atarsan en kestirme yoldan doğru bilgiye ulaşmış olursun :[Çözüldü] Oyunlarda GPU kullanımı sürekli %100 mü olmalı?

Birincisi GPU kullanımı %100 olmak zorunda değildir. Kartın frekansını düşürmesine sebep olan veya sabit olarak düşük FPS almasına sebep olan bir ayar olsa dahi GPU kullanımı %100 olmak zorunda değildir. Düz mantık ile %100 olmak zorunda gibi düşünebilirsiniz, %100 performansta çalışması gerek diye düşünebilirsiniz ancak kavramları karıştırdığınız için böyle düşünüyorsunuzdur.
Performans ve kartın veriyolu kullanımı aynı şeyler değildir. Sizin ekran kartınızın bellek ve GPU frekans değerleri vardır. Eğer stok frekans değerlerinizi karşılıyorsanız, veya custom olarak ayarladığınız frekans değerlerine sabit olarak ulaşıyorsanız siz karttan zaten %100 performans alıyorsunuz demektir.

Geldik asıl meseleye, "KAYNAK KULLANIMI"
. Kasıtlı olarak büyük yazıyorum ki meselenin aslı anlaşılsın. Kartın bir limiti vardır arkadaşlar. Bir fabrika nasıl ki günde 1000 bisiklet kapasite hedefi koyuyorsa bu da aynen öyle. Senin fabrikana bisiklet parçaları gelmezse bisiklet falan üretemezsin. GPU kartın hiçbir işlem yapmadığında da %100 kaynak kullanımı gösteriyor mu? Hayır %1'dir maksimum GPU kullanımı yani kaynak kullanımı.

Senin fabrikana 5 tane bisiklet parçası gelirse sen o gün 5 tane bisiklet üretirsin. Ancak tam performans çalışırsan o 5 bisiklet 5 dakikada hazır olur. Sen yine tam performans çalışırsın ama elindeki iş azdır.

Dolayısıyla bazı oyunların grafik kartımızın veri yolundaki kaynak kullanımı kartın grafik kapasitesini aşacak kadar yüksek değildir. Zaten dikkat ederseniz kartlardaki görüntü işleme kapasitesi - DDR5 bellek kapasitesi ve veriyolu kapasitesi hep birbiri ile orantılıdır. Birini fazla tutmanın anlamı yoktur, kamyon 5 kepçe alıyorsa 5 kepçe alıyordur. Sen 6 kepçe koysan da bir yararı olmaz sana.

Bak bu sayfada çok net bir açıklama yazım var : İspatlarıyla birlikte durumu anlamana yardımcı olur : [Çözüldü] Oyunlarda GPU kullanımı sürekli %100 mü olmalı?

Son olarak GPU kaynak kullanımının %100 olması darboğaza neden olmaz. Kart yalnızca tüm kapasitesini kullanıyor demektir hepsi bu. Darboğaz dediğimiz şey ise herhangi bir nedenden ötürü herhangi bir donanımın tam performans sergileyememesi durumudur.
CPU'nun %100 çalışması ise darboğaza neden olabilir, ne kadar yetersiz olduğuna bağlı olarak kayıp da bir o kadar artar.
GPU kaynağının tamamen kullanılıyor olması başka herhangi bir donanımı zora sokmaz, aksine %100 verim alırsın. Ancak CPU güç yetiremediği zaman GPU fabrikasına bisikler parçaları az gelmeye başlar.
Fabrika da o gün az üretim yapar. O günü 1 saniye gibi düşün şimdi. İşte o zaman da daha az bisiklet üretir daha az FPS verirsin o saniye içerisinde.

GPU kullanımı %100 olmak zorunda değil, bir zararı veya götürüsü yoktur. Sadece FPS sabitleme gibi bazı ayarlar karttan alacağın verimin kasıtlı olarak düşmesine sebep olur. Bunun karşılığında daha kusursuz bir görüntü sunar orası ayrı.
CPU kullanımının ise %100'e ulaşması darboğazın başladığı anlamına gelebilir.

Senin durum oyun esnasında gerçekten bu şekilde ise, pencereyi aşağıya alaraktan değerleri kontrol etmeye çalışmıyorsan, anlık gördüğün değerler ise bir problem yok demektir.
Merak ettiğin bir şey olursa sormaktan çekinme :)

Arkadaşlar Recep Baltaş abimizin dilinde tüğ kalmadı, bende biraz olduğu için ben döküyorum onun yerine :) Her şeyin çözümü format değildir, önce bir sorunu bulalım isterseniz he?
Mahalle bakkalları gibi her soruna format ile çözüm aramayın, belki adamın 1 ton programları - dosyaları var sistemde. Ne diye bunca zahmete sokalım ki insanları?

Paylaştığın değerlere de göz attım. CPU çekirdek sıcaklığı değil de direkt olarak CPU sıcaklıkğının yüksek olduğu, tahminen oyuna girdikten sonra bir miktar zaman geçirdiğin durumlarda CPU sıcaklığı biraz yükseliyor. Karakter seçim ekranlarında ne bir CPU sıcaklık yükselişi ne de GPU kullanım düşüşü görebiliyorum, çok fazla grafik yüzü binmediği halde. Yani ilgili oyun; Var olan ayarlarda ekran kartı kapasitesini %100 olarak kullanıyor rahatlıkla. Dikkat et kapasite diyorum, performans demiyorum.
Bir kart %99 GPU kullanımı sunmadan da tam performans çalışabilir. %100 GPU kaynak kullanımı her kartta her oyunda gereklilik değildir, sadece olayın mantığını anlamak gerek.

Senin yapman gereken şey çok basit; CPU frekans değerini ekrana yansıtacaksın. AIDA64 Extreme Edition bunu zaten sunuyor detaylı şekilde. İndirirsen veya sistemde hali hazırda kuruluysa ayarları nasıl yapacağını gösterelim resimlerle. CPU frekans düşürüyorsa; Zincirleme bir reaksiyon başlatıyor ve GPU''nun isteklerine yetişemediği için istekleri kaçırmaya başlıyor. Bu gibi durumlarda da GPU da mecburen iş kapasitesini düşürüyor, sana daha az FPS sunmaya başlıyor.

He yok? CPU frekansı en üst seviyede sabit, CPU kullanımı %80'in üzerine çıkmıyor, GPU frekansları da normal; Ki zaten GPU ısınmıyor gördüğüm kadarıyla. O halde RAM bellek tüketim değerlerine göz atacaksın, SSD tarafında bir yetersizlik olmaz zaten. RAM bellek yetersizliği de "Anlık olarak FPS dropları yaşama" şikayetlerinin bir numaralı sebebidir; Sistem yetersizliği tarafında.

Kısacası AIDA64 EE programını hazır ediyorsun. Ayarlarını söylüyorum, 15 dakika oyun oynayıp Alt+Prt Scr tuşuna basıp görüntüyü benimle paylaşıyorsun. Değerler azalsın, çoğalsın diye uğraşma. FPS drop yaşadığın saniyelerde görüntü al ve paylaş hepsi bu.

O zaman 4.4ghz devam diyorsun olsun 3.6 dan iyidir gene zaten şuan için sıkıntı yok aşırıya kaçmamak lazım herşey sınırında güzeldir(y) teşekkürler

Asıl farkı 3.6'dan 4.4'e stabil çıkarken sağlıyorsun zaten. Varsın 0.2'lik fark olmasın, sistem stabil olsun kafi :) Anakartın sıkıntı çıkartmayacak olsa denerdik ancak hiç gerek yok, o anakart ile olmaz.

Asıl farkı 3.6'dan 4.4'e stabil çıkarken sağlıyorsun zaten. Varsın 0.2'lik fark olmasın, sistem stabil olsun kafi :) Anakartın sıkıntı çıkartmayacak olsa denerdik ancak hiç gerek yok, o anakart ile olmaz.
Bir şey sormak istiyorum size.

GTX 1050Tİ Gaming X modeline = İ5 7600K işlemci ve MSİ'nin B250M 2.400MHZ anakartını takacağım, bir mahsuru olurmu veyahut bir sıkıntı yaratırmı. Ek olarak CORSAİR in 2.400MHZ CL14 RAM takacağım size danışmak istedim izninizle cevaplarmısınız.

Bide benim bu işlemci ilk aldığımdan beri 4ÇEKIRDEK olduğu halde sistem bilgisine girdiğimde 2 çekirdek gözüküyor msconfigde 4 yaptım açtım yine olmadı ne yapmam lazım acaba anakartlamı alakalı yoksa anlamadım cpu z 4 görüyor Windows sistem bilgisi 2 görüyor FX4100

upload_2018-3-16_9-15-25.png

PUBG'ye girdiğim zaman ''Tam ekran'' dayken gösterge paneli kayboluyor. Pencereye aldığım zaman ise FPS sabit 40-50 arasında oynuyor.

Tam ekrandayken bu AİDA64 E programı çalışmıyor mu?
a.jpg
b.jpg
c.jpg
d.jpg
upload_2018-3-16_9-15-25.png

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı