Geforce Now'dan Oyunlarını Kaldıran Yapımcıların Derdi Ne?

yahu arkadaşlar cloud gaming olayı patlamaya hazır bomba gibi her firma kendi cloud sistemini geliştirme peşinde onlive gaikai bu firmalar neden yok olmuş bir araştırın cloud gaming çok ciddi bir olaydır. Şu cloud gaming olayı çok ortalık karıştı
 
Ben bu tarz servisleri pek sevmiyorum ve desteklemiyorum. Bana şu anlık fazlasıyla saçma geliyor.

İnsanlar neden yüksek kaliteli bilgisayar alır? Çünkü AAA oyunları ultra ayarlarda yüksek çözünürlükte açabilmek için. Peki GeForce Now ne yapıyor. Normal bir multimedya bilgisayarında sistem özelliklerin desteklemese bile AAA oyunları en yüksek ayarlarda oynamanı sağlıyor. Tamam bu çok güzel bir şey ama Intel, Asus, Msi gibi önde gelen bilgisayar parçası üreticileri için bir sorun oluşturuyor...

Oyunlarla ne alakası var diyeceksiniz. Belki Şirketler oyun yapımcılarına çekilmelerini teklif etmişlerdir. Sonuçta ne kadar az oyun o kadar az kullanıcı.
Herkesin oyun oynamaya hakkı vardır. Zengin biri oyun oynarken durumu iyi olmayan biri oyun oynayamaz diye bir şey olmamalı.
 
Hinderland Studio kalkmaz inşallah Long Dark almıştım :D
Hocam maalesef kalktı.

Ya olayı Stadia karıştırdı. Stadia'dan önce Geforce Now'da her oyun vardı. Fakat Stadia çıkacak denildiğinde adamlar kendi kütüphanemizi yapacağız denildiğinde çoğu AAA oyun firması ne güzel oyunu bir kere daha satacağız deyip Stadia ile anlaşma yaptılar. Bütün her şey Stadia yüzünden oluyor.

Burada aslında kritik bir nokta var o da Steam. Şimdi Stadia çıktığında iyi bilgisayarı olmayan adam Steam yerine Stadia tercih edecek. Böyle böyle artık git gide Steam sıkıntıya girecek. İlerleyen yıllarda artık millet PC almak yerine bulut sisteme kayıt olup istediği yerde sıfır donma ile sıfır sistem ile oynayacak. Şimdi bu kadar artısı varken millet neden Steam'den oyun alsın ki? Gider Stadia'dan alır hem istediği yerde oynar hem sistemi olmadığı halde 4K ultra ayarlarda oynar. Bence burada Steam, Geforce Now ile anlaşmaya gidebilir. Yayınlanan her oyunu Geforce Now'a direkt getirebilir. Şahsen böyle düşünüyorum.

Zaten şu an Geforce Now daha yeni yeni yükseliyor. Şu an AAA firmalardan Ubisoft var. Ubisoft Geforce Now'ın satışlarını arttırdığını bence anladı. Mesela kendimden örnek vereyim. Sistemim şu an AAA oyun açacak düzeyde değil. Yani hiçbir AAA oyunu almam gerekmiyor çünkü oynayamıyorum. Geforce Now'dan sonra sadece Ubisoft'tan 4 oyun aldım. Rainbow, AC: Origins, Ghost Recon: Wildlands ve The Division 2. Normalde hiçbir zaman satın almayacağım oyunları Geforce Now yüzünden aldım. Adam Geforce Now yüzünden para kazandı. Hatta yabancılara bakıyorum Uplay+ alan dolu insan var. Benim gibi Ubisoft oyunlarını alan dolu insan var. Hatta çevremden bile kaç kişi aldı. Yani olayın özeti burada yapımcılar aç gözlülük yapacağına şu Geforce Now'a getirseler ne kadar yarar sağladıklarını görecekler.

Diğer yandan Geforce Now niye oyunları çekiyor onu da anlamadım. Yasal olarak oyun yapımcıların öyle bir hakkı var mı ki? Sonuçta adam senin oyununu ne satıyor ne kiralıyor ne kazanç sağlıyor. Adam sadece oynayana PC kiralıyor. Yani bu işin yasal boyutu da ne olacak onu da merak ediyorum. Oyun yapımcıların hangi bilgisayarda oynayacağım ilgilendirmez. Burada niye Nvidia bu kadar sessiz orasını da anlamadım. Gerçi daha yeni sistem elbet oturacak ama bana Stadia emin olun hiç mantıklı gelmiyor. Hiçbir oyuncu satın aldığı oyunu yeniden almaz. Eğer Stadia işleri baya baya çıkmaza sokarsa o zaman tekel olur ama şu anlık dediği sistem mantıklı değil. Bir de bu işin Türkiye gibi ülkelerde oyun fiyatların ne olacağı konusu. Bana 60$ olan oyunu güncel kurdan satarsa oyunu alan kişi sayısı baya düşer.

Dediğim gibi sistem yeni. Elbet düzene girecek. Geforce Now 1500 oyun ekleyeceğini söyledi. Zaten yeni oyunlar ekleniyor. Daha da büyüyecektir. Burada aslında önemli olan nokta AAA oyun firmalarını geri Geforce Now'a getirmek. Yoksa Indie oyun gibi şeyleri oynamak için kimse bulut sisteme para vermez. Zaten çoğu PC Indie oyun açıyor. İlerleyen aylarda zaten görürüz neyin ne olduğunu.
 
Bu kadar marka, oyun vb. kalktıktan sonra bu platformu kullanmanın alemi yok. Bu arada en çöp sistemde orta halli internet ve tek ücret ile o kadar oyunu oynayabilme sistem alanları, oyun satın alanları, firmaları, parça üreticilerini keriz yerine koyuyor. Desteklediğim sistem değil zararı herkes'e.
 
Bana bu sisteme çelmeyi takacaklar gibi geliyor. Ama herkes rtx 2070'li sistem alamıyor. Babam işçi ve sadece ekran kartına maaşından 1.5k fazla bir para veremeyiz. :/ Ben 5.5 euro verip önü kesilene kadar kullanacağım.
Hadi 40 lira diyelim. Her ay 40 lira ödesen yılda 480 lira eder. 2 yılda 960 lira. Fakat bu kadar beklemene bile gerek yok, azıcık çalışsan ve biraz daha üstüne eklesen birkaç ayda kendine güzel bir ekran kartı alırsın.

Bir de şu bakış açısıyla değerlendir. Örneğin yıllarca bu platformda oynadın. Bir baktın ki 5-6 bin liradan fazla para vermişsin. Buraya bu kadar para vereceğine biriktirip güzel bir sistem alabilir ve daha uzun oynayabilirdin. 3.000 liraya bile harika sistemler var.
 
Ya az önce Activision oyunlarını kaldırdığını öğrendim. Aynı şekilde Risk of Rain 2 ve Sekiro oyunları da kalktı. Bunlar kalkmadan önce Steam istek listemde 3 adet Call of Duty oyunu ve bu iki oyun vardı. Şimdi kaldırınca bunlar ben de istek listemden kaldırdım ve almayı düşünmüyorum çünkü zaten bilgisayarım o kadar güçlü değil. Sadece benden Activision 3 oyun parası kaybetti. Ha derseniz Activision senin 3 tane oyun almana mı kaldı diye kalmadı elbet ama kim bilir benim gibi kaç kişi indirime girdiğinde alacaktı.

Olayı şuraya bağlayacağım. Mesela ben AAA oyun yapsam çoğu kişinin bu oyunu oynayamayacağını biliyorum çünkü herkeste öyle sistem yok. Geforce Now işte bunu sağlıyordu. Sistemi olmayanların da AAA oyun oynayabilmesini. Üstelik adamlarda abonelik sistemi de yok yani ya Steam ya desteklenen diğer platformlardan oyunu almak zorundasın. Yani yine yapımcıya para gidiyor. Bunları benim nerede oynadığım neden ilgilendiriyor ki? Yani sonuçta ben sana oyunun parasını veriyorum, sen niye gerisine karışıyorsun? Üstelik Geforce Now senin satışlarını arttıracak yani.

Geforce Now oyun satışlarını özellikle AAA oyunların satışını ciddi derecede yükseltecek iken yapımcıların bundan kaçmasının amacı ne? Örneğin EA, Activision, Rockstar Games, kısmen Bethesda, Capcom ve daha bir sürü firma neden bu Geforce Now'da oyunlarını çekiyorlar veya hiç getirmiyorlar? Onlar için Geforce Now daha iyi değil mi? Eğer mantık kurarsak adamların oyun satışlarını arttıracak. Yani ben bundan kaçma nedenlerini anlayamadım. Sizin düşüncelerinizi de merak ediyorum veya bu konu hakkında bilgi sahibi olan var mı?

Ayrıca ben şu an AAA oyun almaktan çekinir oldum. Aldığım oyun ileride Geforce Now desteği giderse ne olacak? Sonuçta oyunu alırken öküz gibi para vereceğim. Burada bence tedirginlikte oluşuyor oyuncularda. Doğru düzgün bir sistem yapsalar tamam derim. Atıyorum var olan oyunlar hiçbir zaman kalkmayacak diye bir söz verseler bir şey demem de şu an bu sistem çok arada kalmış böyle. Gördüğüm kadarıyla mesela Ubisoft gayet düzgün çalışıyor. Adamlar koymuş bütün oyunlarını isteyen oynasın diyor. Zaten ilk indirimde adamların oyununu da almayı düşünüyorum ama bu olaylar kafamı karıştırmıyor değil.
Ubisoft sistemi desteklediklerini ve oyunlarını çekmeyeceklerini açıkladı. Bence alabilirsin. Ben indirimde AC Odyssey aldım sırf bunun için. Aynı zamanda CDPR ve Epic de sistemi desteklediklerini söylediler.
 
Biraz önce okuduğum kadarıyla GeForce Now'dan oyunlarını çeken firmalara Bethesda'da katılmış.
Diğer firmaların açıklama yapmamasının aksine Bethesda'nın çekilme sebebi ise (aynen çeviriyorum)
"Oyunlarımızı GeForce Now'dan oynamak için GeForce Now üzerinden satın alınması gerekmektedir. Mevcut GeForce Now servisi bunu desteklemediği için çekilme kararı aldık."
Yani diyorlar ki; oyunu önceden satın almış olmanız bir şeyi değiştirmez. GeForce Now'dan oynamak için tekrar satın almanız lazım.
Oyuncular zaten satın aldığı bir oyunu neden tekrar satın alsın?

İşte bu noktada Google'ın Stadia'sı devreye giriyor. Stadia'nın kendi kütüphanesi olduğu için halihazırda elinizde olan bir oyunu Stadia üzerinden oynamak isterseniz, gidip tekrar Stadia'nın mağazasından satın almanız gerekiyor.

Bariz şekilde gözüken o ki firmalar aynı oyunu aynı kişilere tekrar tekrar satmak ve dolayısıyla karlarını 2'ye katlamak için GeForce Now'dan çekilip Stadia'ya geçecekler. Oyuncuların sistemleri yetersiz kaldığı için, özellikle pahalı olan aaa oyunları satın almayanların GeForce Now üzerinden oynayabilecekleri için satın alma yoluna gitmesini göz ardı edip bütün oyunları tekrar satma peşindeler.

Unuttukları kısım ise torrent diye bir şey halen var. 😈

Bulut oyun servislerinin donanım üreticilerine zararı olacağı kısım ise saçmalık ve sadece dedikodu. Bu işin donanım üreticilerine zararı olacak olsa bundan en fazla zararı GPU satamayacağı için NVIDIA görürdü. Kaldı ki hiçbir donanım üreticisi de bulut oyun servislerinden endişe duyduklarına dair yorum yapmadılar. Çünkü olur da popüler hale gelirse onlarca farklı donanımı milyonlarca kişiye satmak ve bunun için farklı üretim bantları kurmak, tedarik, nakliye, depolama, distribütörler, yerelleştirme, servis ve garanti, ülkelerin farklı farklı ticaret ve gümrük kanunları, vergileri ile uğraşmayıp bulut oyun servisi sunan firmalara tek banttan çıkan 2-3 tip yüksek performanslı donanım üretip satacaklar. Üretim maliyetleri ve satış kaygısı ile oluşan riskler muazzam seviyede düşecek. Yani ASUS, MSI gibi firmalar bulut oyun servislerinden karlı çıkacaktır.

Bulut oyun servislerinden zararlı çıkacak olan tek taraf ise 3E aldıkları donanımı 10A satan peraken de mağazalarıdır.

Senin de unuttuğun bir şey var torrentden virüs gelmez mi?
 
İnsanlar bilgiseyarlar için 5-6K para harcıyor bunlarda para için çekiyorlar oyunlarını belki çok ufak bi ihtimal sistemin henüz yeni olduğundan oynama zevkini azaltacağını düşünüyorlardır dediğim gibi çok ufak bir ihtimal bu
pardon bilgisayar :F
İnsanlar bilgiseyarlar için 5-6K para harcıyor bunlarda para için çekiyorlar oyunlarını belki çok ufak bi ihtimal sistemin henüz yeni olduğundan oynama zevkini azaltacağını düşünüyorlardır dediğim gibi çok ufak bir ihtimal bu
bilgiseyar demişim pardon SDF:
 

Yeni konular

Geri
Yukarı