Rehber GNU/Linux için hafif bir tarayıcı: Thorium

1658399949003.png


Thorium

Thorium, Chromium tabanlı açık kaynaklı bir tarayıcıdır. Chromium'u forklamasının yanında kendine özel patch'leriyle de diğer tarayıcılardan sadelik ve güvenilirlik olarak sıyrılmayı başarıyor.

Thorium'un Chromium'dan ne gibi bir farkı olduğunu merak ediyorsanız kaynaklar bölümündeki github linkini inceleyebilirsiniz.





Kurulum​

Thorium Linux, Windows, MacOS, RasPi gibi birçok işletim sisteminde bir sürümü mevcut. Bu makalede Linux için nasıl kurulduğunu göstereceğim ancak kaynaklar bölümünden Thorium'un sitesine girerek diğer işletim sistemleri için olan sürümlerini de deneyebilirsiniz. Şimdi kuruluma geçelim.

Kurulum için 2 seçeneğimiz var, birisi Debian tabanlı ve apt paket yöneticisi kullananlar için, diğeri de başka paket yöneticileri kullananlar için.

Debian (apt)​

Thorium'un otomatik güncellemenize yarayacak bir apt sürümü var. Bu nedenle apt kullananlara bu sürümü kullanmalarını öneririm. İndirmeden önce sisteminizde wget kurulu olduğundan emin olun, değilse sudo apt install wget komutuyla kurabilirsiniz.
Bash:
wget https://dl.thorium.rocks/debian/dists/stable/thorium.list
sudo mv thorium.list /etc/apt/sources.list.d/
sudo apt update
sudo apt install thorium-browser-unstable

AppImage​

Bu versiyon da diğer paket yöneticilerini kullananlar için. Direkt olarak bu linke tıklayarak indirebilir veya aşağıdaki komutla da indirebilirsiniz.
wget https://github.com/Alex313031/Thorium/releases/download/M105.0.5183.0/Thorium_Browser_105.0.5183.0_x64.AppImage
Not: Bu rehberi okuduğunuzda yeni bir sürüm gelmiş olması ihtimaline yönelik olarak kaynaklar bölümündeki github linkine giderek releases bölümünden en son çıkan stable veya unstable sürümü indirebilirsiniz.

AppImage dosyasını indirdiğimize göre geriye kalan tek şey çalıştırmak oluyor. Bunun için dosyaya çalıştırma izni vermeniz gerekli.
sudo chmod +x dosya_ismi.AppImage komutuyla izni verebiliriz.

Bonus: Uygulama Menüsüne Ekleme​

Bazıları AppImage dosyasını terminalden veya dosya yöneticisinden çalıştırmakta sorun görmese de birçok kullanıcı uygulamalarını uygulama menülerinden çalıştırmayı tercih ediyor. Bunun için de ekstra birkaç adım gerekli.

İlk olarak uygulama menülerinin uygulamalarımızı nasıl tanımladığını bilmek gerekiyor. ".desktop" uzantılı dosyaların içinde belirttiğimiz bazı parametreler sayesinde bu dosyayı gerekli dizine yerleştirerek uygulama menünüzün kurduğunuz uygulamayı görmesini sağlayabiliyorsunuz.

".desktop" uzantılı dosyamızı oluşturalım öncelikle, sudo touch Thorium.desktop komutuyla yapabiliriz.

Daha sonra dosyayı istediğiniz bir metin editörüyle açın ve içine aşağıdaki template'i yapıştırın.
Bash:
[Desktop Entry]
Encoding=UTF-8
Version=1.0
Type=Application
Terminal=false
Exec=
Name=
Icon=

  • Exec kısmına AppImage dosyanızın bulunduğu yolu, örnek olarak benimki /home/rashmore/Downloads/Thorium.AppImage olabilir, yazıyoruz.
  • Name kısmınaysa uygulamanızın ismini yazıyorsunuz. Thorium veya Thorium Browser gibi ne isterseniz yazabilirsiniz. Bu uygulama menünüzde gözükecek.
  • Icon kısmınaysa uygulama menüsünde gözükecek ikon dosyanızın bulunduğu yolu yazmanız gerekiyor. Eğer ikon koymak istemiyorsanız boş bırakabilirsiniz.
Bunları doldurduktan sonra geriye kalan tek şey ".desktop" dosyanızı gerekli dizine taşımak oluyor.
Bash:
sudo mv dosyanızın/bulunduğu/dizin.AppImage ~/.local/share/applications/
şeklinde örneklediğim bölüme kendi dosyanızın bulunduğu yolu belirterek komutu çalıştırabilirsiniz.

Kaynaklar​

 
Son düzenleyen: Moderatör:
Rehbere farklar yazılsaydı (link koymak yerine) daha iyi olurdu ama eline sağlık.

Ayrıca aklıma Terraria gelmedi değil.

Açıkçası bunları yazabilirdim ama gerek duymadım çünkü Chromium build'inden farkları genel kullanıcıya çok albenili olan değil, teknik farklar olduğu için merak edenlerin bakmasının daha iyi olacağını düşündüm, teşekkürler geri bildirimin için.
 

Geri
Yukarı